Hufvudstadsbladet

Guldfavori­t lär missa OS på grund av cannabis

Amerikansk­a stjärnspri­ntern och OS-guldfavori­ten Sha'Carri Richardson ser ut att missa spelen i Tokyo efter att ha testats positivt för det dopningskl­assade preparatet cannabis, enligt Reuters. ”Jag är människa”, skriver 21-åringen på Twitter.

-

Sha'Carri Richardson imponerade på de amerikansk­a OS-uttagninga­rna i juni och vann 100-metersfina­len på tiden 10,86 sekunder, före tvåan Javianne Oliver och trean Teahna Daniels som därmed också kvalificer­ade sig till sommarspel­en i Tokyo där friidrotte­n inleds den 30 juli.

21-åringen från Dallas, Texas, skulle ha varit en favorit till OSguldet på distansen. Men nu ser det ut som att hon inte får åka till Japan över huvud taget.

Gästar "Today Show"

Richardson ska ha testats positivt för det dopningskl­assade preparatet cannabis i samband med de amerikansk­a uttagninga­rna i Eugene, Oregon, enligt Reuters. Bekräftas uppgiftern­a kommer sprintern inte att komma till start på OS eftersom att hennes kvalresult­at då raderas. Internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada tillåter inte användning av cannabis i samband med tävling.

Richardson skulle under fredagen gästa den amerikansk­a tv-kanalen NBC:s program "Today Show" och väntades då tala ut kring händelsen. Under torsdagen twittrade hon "Jag är människa" vilket av många har tolkats som att hon syftar till sitt misstänkta drogmissbr­uk av cannabis.

När USA:s nya sprintstjä­rna vann de amerikansk­a OS-uttagninga­rna den 19 juni var hon känslosam eftersom att hennes mamma dött några dagar tidigare.

– Det här året har varit galet för mig. Faktum är att ingen vet vad jag gått igenom. Alla har problem och jag förstår det, men ni ser mig på banan med det här "poker facet" jag sätter på mig. Ingen annan än min familj och min tränare vet vad jag går igenom på daglig basis, sade hon, enligt AFP.

Jenna Prandini slutade fyra i 100-metersfina­len i Eugene och tar Richardson­s OS-plats om hennes cannabisbr­uk bekräftas.

 ?? FOTO: PATRICK SMITH/LEHTIKUVA-AFP ?? Sha'Carri Richardson vann 100 meter på USA:s OS-uttagninga­r i Eugene i juni.
■
FOTO: PATRICK SMITH/LEHTIKUVA-AFP Sha'Carri Richardson vann 100 meter på USA:s OS-uttagninga­r i Eugene i juni. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland