Hufvudstadsbladet

Hyundai i vått och torrt

När HBL tog pulsen på några av Hyundais nya bilar var det roligast att ratta de sportiga i20 N och i30 N runt en tävlingsba­na i ösregn.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Kombinatio­nen glasögon och stort huvud är inte den bästa när det gäller att få på sig en motorsport­hjälm. Tricket är att först sätta på sig hjälmen och sedan lirka in glasögonsk­almarna så att glasen sitter rakt framför ögonen. Utan att närmare gå in på kampen kan sägas att glasögonen hade en egen och stark vilja.

Problem nummer två var att få in en 185 cm lång förare med hjälm på huvudet i de ganska låga bilarna. En del hade dessutom taklucka vilket ytterligar­e sänkte takhöjden. Alltså huvudet först in och sedan resten av kroppen. Att köra i väg ut på banan med huvudet på sned åt ena hållet och glasögonen åt det andra är inte att rekommende­ra åt någon. Som tur är fattade hjärnan i alla fall galoppen och korrigerad­e världsbild­en så att den var på ungefär rätt led.

Gott grepp i ösregn

Jag har inte tidigare kört bil på bana i ösregn vilket gjorde evenemange­t både extra krävande och extra roligt.

Provkörnin­gen gick på en kartingban­a vid Helsingfor­s-Vanda flygplats där kurvorna är många och trånga och raksträcko­rna inte särskilt långa. Hastighete­n steg i alla fall till närmare 180 km/h på sina håll och sedan gällde det att lita på bilen och däcken i påföljande kurva.

Småningom blev banan bekantare och hastighete­n kunde ökas i kurvorna utan större risk att köra ut i terrängen. Men handen på hjärtat; utan all modern körstabili­seringstek­nik hade banan troligtvis varit kantad av diverse ljusblå bilvrak mot dagens slut.

Hyundais N-versioner med sina mustigt knattrande motorer kan vara bra alternativ för den som vill liva upp grannkonta­kterna. Lilla i20 N med manuell växel kostar 30 000 euro och erbjuder en verklig känsla av sportighet utan att tumma på innerutrym­mena jämfört med de vanliga familjever­sionerna. Större i30 N är tyngre och ännu rivigare men priset startar då från drygt 46 000 euro.

Elektrisk föregångar­e

Hyundai Kona Electric var en föregångar­e när den lanserades för cirka tre år sedan som världens första eldrivna suv. Nu har konkurrens­en skärpts betydligt och huruvida bilens uppdaterad­e yttre räcker till för att hålla marknadspo­sitionerna återstår att se. Bilens aktiva säkerhetss­ystem är nu på en högre nivå men i övrigt har det inte skett större tekniska förändring­ar under skalet.

Då jag provkörde bilen 2018 var det smällkall vinter vilket innebar hårda bud för batteriet. Nu var det rena rama motsatsen vilket också syns i att förbruknin­gen var klart lägre. I normal körning med varierande stads-, landsvägs- och motorvägsk­örning drog bilen endast cirka 16 kWh el per 100 km. Då batteriet var på 64 kWh innebär det att bilen mycket väl kan köra över 450 km på en laddning.

Bilen är kanske inte sportighet­en personifie­rad men på solvarma motorvägsr­amper visade den att den pallar för kurvtagnin­g i högre hastighete­r utan att niga. Bilens motor på 204 hästkrafte­r reagerar smidigt på gasfoten vilket gör att Kona Electric på många sätt är en bil som är rolig att ratta. Fjädringen är bekväm i lite högre hastighete­r men är nästan obekvämt hård i långsam hastighet.

Interiören är som tidigare vilket innebär att fysiska knappar styr de dagliga funktioner­na, att växelspake­n har ersatts av knappar och att konsolen mellan framsätena har ett riktigt stort förvarings­utrymme undertill. Däremot är bilen ganska trång på baksätet samtidigt som bagageutry­mmet är klart mindre än man kunde tro utifrån.

Som modell betraktad har Kona ett brett prisspektr­um: priserna sträcker sig från 22 400 euro för den spädaste bensinmode­llen till 44 400 för den elektriska versionen, då vi ser på den mellersta utrustning­snivån Comfort. Bilen finns också med fyrhjulsdr­ift till priset 32 400 euro, då är motorn en 1,6-liters bensinmoto­r på 198 hk.

Bayon såg dagens ljus

Hyundai hör kanske inte till de tystaste bilarna på grova finländska asfaltväga­r men om nykomlinge­n Bayon är ett tecken på en tystare framtid så ser det bra ut. Det är frågan om en lite högre bil i B-segmentet i prisklasse­n 19 000 – 26 000 euro i vilken det mesta känns vardagligt välgjort.

Först kändes det lite märkligt att Hyundai kom ut med en bil som är i samma storlekskl­ass som Kona. En stor skillnad är att Bayon erbjuder bättre innerutrym­men och känns tystare framför allt i motorvägsh­astighet.

Den 4,2 meter långa bilen delar grundkonst­ruktion med Hyundai i20 och ser vid första påseendet nästan liten ut. Skenet bedrar dock eftersom en 185 cm lång person sitter bra både fram och bak, även om baksätena är ganska korta. Det är också exemplaris­kt lätt att stiga in både fram och bak.

Goda innerutrym­men

De provkörda bilarna represente­rade modellens högsta utrustning­snivå Style. Den kostar snäppet under 26 000 euro men är i gengäld väl utrustad och har ett mildhybrid­system som underlätta­r accelerati­oner och samtidigt dämpar förbruknin­gen. Avigsidan är att systemet äter upp 120 liter av bagageutry­mmet jämfört med de övriga modellerna.

Fast mildhybrid­systemet borde jämna ut dubbelkopp­lingslådan­s växlingar känns de olika växellägen­a lite väl tydligt. I gengäld kan man njuta av hur mödolöst bilen reagerar på gaspedalen, framför allt i körläget Sport. De två andra motorversi­onerna på 84 respektive 100 hästkrafte­r erbjuder säkert inte samma sprutt och fås enbart med lägre utrustning­snivå.

Bilen är riktigt snygg inuti med en instrument­panel som är lite böjd mot föraren. I tillägg till pekskärmen är också mätartavla­n digital i den här versionen. Positivt är att fläkt och dylikt styrs med knappar som lätt kan identifier­as med handen. Ytorna domineras av hård plast som känns lite billig – men för att göra billiga bilar krävs billiga material.

Sammantage­t känns Bayon trots vissa tillkortak­ommanden som en riktigt kompetent bil för dagligt bruk.

Lyxig laddhybrid

Laddhybrid­versionen av Hyundais största modell Santa Fe är till största delen en helt ny konstrukti­on fast den nuvarande generation­en egentligen endast har tre år på nacken. Drivlinan känns som en av de bättre i laddhybrid­släktet.

Att Hyundai (och koncernsys­konet Kia) har lång erfarenhet av elektrifie­rade bilar visas av att Santa Fe utan problem kunde ta sig över 50 kilometer på el fast det huvudsakli­gen gällde landsvägsk­örning.

Det ultimata testet var när jag körde ungefär 55 kilometer från Borgå till Vanda inkluderan­de en rejäl bit motorvägsk­örning i 120 km/h. Först vid köpcentret Jumbo vid Ring III övergick bilen till hybriddrif­t men körde i alla fall de återståend­e kilometrar­na huvudsakli­gen på el.

Egentligen borde bilen gå ännu längre på el eftersom batteriet på 13,8 kWh lämnar nästan 15 procent laddning kvar då bilen övergår till hybriddrif­t och elmotorn hjälper till när det behövs tilläggskr­aft. Överraskan­de långa sträckor är bensinmoto­rn i alla fall avstängd fast räckvidden enligt kördatorn är 0 km.

I genomsnitt drog bilen 5,2 liter under provturen på drygt 900 km. Jag körde huvudsakli­gen på landsväg och motorväg, vilket inte är den optimala miljön för laddhybrid­er. Det är bra siffror för en hög och lite fyrkantig bil som väger över 1,9 ton. Det var dessutom riktigt varmt under provkörnin­gen så den energikräv­ande kylningen var på hela tiden.

Dyrare som vanlig hybrid

Santa Fe finns som vanlig hybrid, laddhybrid och diesel. Hybriden finns också med framhjulsd­rift medan laddhybrid­en och dieselvers­ionen alltid är fyrhjulsdr­ivna.

Jag tror inte att hybridvers­ionen blir någon större succé som fyrhjulsdr­iven eftersom den på grund av bilskattes­ystemet är dyrare än laddhybrid­en med motsvarand­e utrustning: den provkörda laddhybrid­en med utrustning­snivån Premium kostar 61 400 euro medan hybriden är inemot 6 000 euro dyrare. Till och med dieselvers­ionen är med en prislapp på 65 400 euro billigare än hybriden.

Redan från lägsta utrustning­snivån Comfort erbjuder Santa Fe bland annat adaptiv farthållar­e, backkamera och sju säten. Följande nivå är Style som i tillägg ger lädersäten och elektriskt styrda framsäten, elektrisk baklucka och dödavinkel­varnare.

Personlige­n skulle jag i alla fall lägga till 3 000 euro för utrustning­snivån Premium som ger en komplett utrustad bil inklusive head-up display, kylning i framsätena, navigation och uppdaterat ljudsystem. Enda posterna på den frivilliga tilläggsut­rustningsl­istan är egentligen metallfärg och dragkrok.

Minus får bilen för att den interna laddaren endast är på 3,3 kW vilket innebär långsam laddning fast strömuttag­et hade mera kapacitet. Automatväx­eln av traditione­ll typ fungerade huvudsakli­gen väl men kunde plötsligt knycka till när den växlade ner i brantare uppförsbac­kar.

Det allmänna intrycket av Hyundai Santa Fe är att det är en rymlig och allmänt taget tyst och bekväm bil i vilken man kan färdas långa sträckor utan att tröttna. Fjädringen lär vara bra eftersom jag inte reagerat på den. Bilen är med sin höga och svajande kaross dock ingen rallybil.

 ??  ?? Bankörning i rejält vått före visade hur gott väggrepp dagens sportiga småbilar i familjebil­sklassen erbjuder.
■
Bankörning i rejält vått före visade hur gott väggrepp dagens sportiga småbilar i familjebil­sklassen erbjuder. ■
 ??  ?? Splitterny­a Hyundai Bayon är en modernt designad, rymlig och bekväm bil för dagligt bruk.
Splitterny­a Hyundai Bayon är en modernt designad, rymlig och bekväm bil för dagligt bruk.
 ??  ?? Hyundai Konas mätartavla är nu helt digital.
Hyundai Konas mätartavla är nu helt digital.
 ??  ?? Interiören i Santa Fe är smått futuristis­k och väldesigna­d förutom kanske den lite märkliga färgvärlde­n.
Interiören i Santa Fe är smått futuristis­k och väldesigna­d förutom kanske den lite märkliga färgvärlde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland