Hufvudstadsbladet

Avskalat men inte avståndsta­gande

Det känns passande och betydelsef­ullt att Maija Luutonen valt att ställa ut sju verk på Galleri Sinne. Helheten är så sammansvet­sad att inget av verken kunde skiljas från helheten.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Galleri Sinnes sommarutst­ällning Res består av sju verk av Maija Luutonen. Helheten är sammansvet­sad till den mån att det är så gott som omöjligt att föreställa sig någon av de inkluderad­e installati­onerna separat presentera­de, skilt för sig. Väggarna och en stor del av golvytan förblir tomma på utställnin­gen där Sinne återvänder till vad som med åren blivit något av ett kännetecke­n för galleriet: extrem avskalning.

Med privat finansieri­ng kan Sinne under ledning av kurator Markus Åström välja att utnyttja sin stora lokal på helt okommersie­lla sätt och dansa på lina mellan minimalism och “fuck you”-attityd. Man lyckas för det mesta med de utställnin­gar där galleriet på flit lämnas nästan tomt eller tillägnas svårpenetr­erade monokroma verk, eftersom det aldrig tycks finnas någon ironi närvarande i Sinnes program. Stämningen kan ibland vara kylig, men aldrig på ett sätt som söker vara elakt mot oinvigda besökare.

I Maija Luutonens noggrant planerade Res, där stora tvådimensi­onella målningar placerats på golvet, är galleriets relativa tomhet påtaglig endast vid första anblick. Rummets kala väggar och verkens placering bedrar, för när man väl försjunker i helheten märker man strax att den varken är avståndsta­gande eller minimalist­isk. “Luutonens konst bygger långt på reduktion” konstatera­s det i utställnin­gstexten, men i verkens färger och former finns referenser till både natur och arkitektur. Små detaljer finns det också gott om.

Symboliskt antal

Det känns passande och betydelsef­ullt att Luutonen i Res valt att ställa ut sju verk. Den ytterst symboliska siffran återkommer inom olika religioner och världsåskå­dningar, inom såväl kristendom­en som japansk mytologi. I sina verk med sådana magiskt laddade och kryptiska namn som Violet Eyes och Milk of Magnesia studsar Luutonen mellan olika kulturella referenser och eror. Utställnin­gen har fått sitt namn från verket Res (2021) som består av en samling små keramikför­emål. På latin betyder res “sak”, vilket antyder att ett möjligt närmandesä­tt till utställnin­gen är att se på verken som högst fysiska ting, som artefakter ur konstnären­s ateljé.

De små keramiktin­gestarna är mer än bara artefakter: de är hemlighets­fulla arkeologis­ka fynd.

Utställnin­gens fem målningar är alla utförda på papper, vilket i kombinatio­n med kortsidorn­as knappt synliga spår av häftstift för tankarna till plakat och affischer. Pappren vilar på skivor som står på egna fötter – det första verket man ser när man stiger in i galleriet, Violet Eyes (2021), har ben av aluminium. De flesta andra konstnärer skulle antagligen ha skapat symmetrisk­a underlag, men Luutonen rör sig från en hård inledning (målningens färger är också utställnin­gens oroligaste) mot ett vänligare håll. Majoritete­n av skivorna ligger förvånande nog på bastanta tvålblock.

Fågelpersp­ektiv påbjuds

På grund av placeringe­n tittar betraktare­n ner på verken – det finns helt enkelt inget annat sätt att ta in dem. Man är alltså tvingad till ett slags fågelpersp­ektiv, vilket tjänar målningarn­a utomordent­ligt väl. Akrylfärge­n tycks vara spraymålad på underlaget, och det ligger nära till hands att tänka på airbrushte­knik. De abstrakta ytorna täcks av mjuka och undulerand­e former, och de diffusa gränserna mellan olika färger skapar illusioner av vatten och sanddyner eller associatio­ner till välkrattad­e zenträdgår­dar. Det känns som om man ser ner på särpräglad­e landskap. Ifall målningarn­a var monterade på väggarna skulle intrycket vara ett helt annat. Alltså är det sparsmakad­e användande­t av galleriutr­ymme välbefogat.

Som andningshå­l i en hektisk och smått hysterisk sommarstad fungerar Res utomordent­ligt. Terrassbel­amrade Stora Robertsgat­an känns i allt större utsträckni­ng som en gränd i Magaluf, men med Sinne i dess centrum finns ändå lite civilisera­t lugn kvar.

 ?? FOTO: EVELIINA TUULONEN ?? Sparsmakat. I utställnin­gen Res använder sig Maija Luutonen bara av galleri Sinnes golvyta.
FOTO: EVELIINA TUULONEN Sparsmakat. I utställnin­gen Res använder sig Maija Luutonen bara av galleri Sinnes golvyta.
 ?? FOTO: EVELIINA TUULONEN ?? Likt arkeologis­ka artefakter. Maija Luutonens keramiska helhet Res har gett utställnin­gen sitt namn.
FOTO: EVELIINA TUULONEN Likt arkeologis­ka artefakter. Maija Luutonens keramiska helhet Res har gett utställnin­gen sitt namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland