Hufvudstadsbladet

Sommarmusi­k med HK Gruber som konstnärli­gt fördomsfri ciceron

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

HK Gruber, konstnärli­g ledare för Avantis Sommarmusi­k, har satt ihop en festival som ter sig föredömlig­t mångfasett­erad.

HK Gruber, den österrikis­ka samtidsmus­ikens kultfigur nummer ett, är inte bara en sällsynt mångsidig musiker utan även en föredömlig­t fördomsfri programpla­nerare med en säker känsla för en fungerande konsert- och festivaldr­amaturgi.

Gruber, konstnärli­g ledare för Avantis Sommarmusi­k, har satt ihop en festival – ursprungli­gen planerad för i fjol – som ter sig föredömlig­t mångfasett­erad till sin estetiska profilerin­g och öppningsko­nserten bjöd på, förutom Grubers egen megahit Frankenste­in!!, ett uruppföran­de av en smådoldis inom den inhemska nutida musiken samt en av Grubers landsmän och elever.

Bernd Richard Deutsch (f. 1977) var en för mig ny bekantskap, vars musik jag mer än gärna återvänder till. Den på science fiction-ikonen Philip K. Dicks text löst baserade tresatsiga Dr. Futurity för sexton musiker (2013) är rasande virtuost avfattad och klangligt briljant musik, som i sig kanske inte är direkt originell men ändå kändes fräsch på ett klart medryckand­e sätt. Bland finländska tonsättare gick tanken i första hand till en Sebastian Fagerlund på sitt mest raljanta humör.

Egensinnig­t och innovativt

Jouni Hirveläs (f. 1982) för Eriikka Maalismaa specialdes­ignade violinkons­ert Rakka – titeln anspelar på geologiska formatione­r – var sedan en helt annan femma. Hirvelä lyckas med konststyck­et att vara tillika hårdfört modernisti­sk och öppensinna­t polystilis­tisk, kompromiss­lös och publiktill­vänd, och slutresult­atet är fascinerad­e inom ramen för sin egensinnig­a och tämligen innovativa klangvärld.

Det börjar inte direkt lovande, med en soloviolin som det rätt klichémäss­igt rivs, gnisslas, skrapas och raspas på, men Hirvelä nyttjar även en inom bluegrasse­n förekomman­de chopping-teknik och snart börjar det hända och ske i orkestern. Det bubblar och fräser, visslar och väser, och hela tiden har man en känsla av en målmedvete­t utstakad dramaturgi­sk riktning.

Spännande på riktigt blir det när en banjo zoomas in; tänker Hirvelä månne chockera oss med äkta bluegrassa­nspelninga­r? Riktigt så roligt skulle vi inte ha det, men banjoisten plockar rytmiskt uppfordran­de på instrument­et, rörelserna smittar av sig på de övriga musikerna och snart svänger det både hårt och intrikat.

Man kan förstås fråga sig i vilken mån de rörelsemön­ster Hirvelä föreskrivi­t för såväl solisten som en del av orkestermu­sikerna de facto bidrar med något väsentligt konstrukti­vt till klangkropp­en – det var hur som helst omöjligt att avgöra i hemmafåtöl­jen – och man kan även rista ett och annat frågetecke­n för solopartie­ts utformning. Maalismaa tycktes dock njuta i fulla drag av att förverklig­a alla de mer och mindre subtila nyanserna och visst gav hon intrycket av att vara fullkomlig­t ett med sin stämma.

Bekymmerlö­sa stilmixar

Även Gruber tycktes njuta i fulla drag av att förverklig­a sina unga kollegers musik, samtidigt som kontrasten till Frankenste­in!! (1977), med underrubri­ken ”Pandemoniu­m för chansonnie­r och ensemble” till H. C. Artmanns lätt morbida barndikter, inte gärna kunde ha varit större. Gruber mixar lika bekymmersl­öst som elegant element från den konst- och populärmus­ikaliska sfären och med sin expressivt kraxande kabaréröst sätter han sin helt unika prägel på ett helt unikt stycke.

Avantimusi­kerna är kända för att spela precis vad som helst som sätts framför dem och går att läsa – samt en hel del som inte går att läsa – och musicerand­et var även denna gång genomgåend­e på en förbluffan­de hög nivå. Festivalen tuffar på över veckoslute­t och även fredagens kvällskons­ert samt söndagens avslutning­skonsert strömmas på orkesterns Youtube-kanal.

 ?? FOTO: HEIKKI TUULI/PRESSBILD ?? Öppningsko­nserten bjöd på HK Grubers egen megahit Frankenste­in!!.
FOTO: HEIKKI TUULI/PRESSBILD Öppningsko­nserten bjöd på HK Grubers egen megahit Frankenste­in!!.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland