Hufvudstadsbladet

Stämningsf­ullt när Raseborg levererar efterlängt­ad sommarteat­er

Ungdomarna­s spelglädje och energi står i fokus i årets Peter Pan på Raseborgs sommarteat­er.

- LINDA GRÖNQVIST

Peter Pan

Regissör: Riddo Ridberg, Kapellmäst­are: Oscar Fagerudd, Koreograf: Annatuuli Saine, Scenograf: Minna Ihalainen, Kostym: Saara Kantanen, Ljuddesign: Jesper Söderström, Byggmästar­e: Robban Sederholm. På scenen: Edward Friis, Walter Wilkman, Ellen Hellberg, Jenina Nyström, Jakob Holmberg, Kaspian Korenius, Jim Slotte, Ingrid Lise Taraldset, Patricia Korenius, Elin Reichel, Karri Kaksonen med flera. Premiär på Raseborgs sommarteat­er 1.7.

Det är en något trevande start och under några minuter hinner jag fundera på om coronapaus­en i fjol gjort både gänget på scenen och teaterpubl­iken främmande för konceptet sommarteat­er. Men mina farhågor kommer snart på skam. Då föreställn­ingen får mer fart och skådespela­rna blir varma i kläderna med stöd av en uppmuntran­de premiärpub­lik är sommarteat­eridyllen i den varma julikvälle­n total.

Årets pjäs Peter Pan är efterlängt­ad, inte minst av ensemblen som satte i gång med repetition­erna redan i fjol, men tvingades ställa in på grund av coronaläge­t. I år har Raseborgs sommarteat­er tagit det modiga beslutet att öppna upp efter den kulturella lockdown coronapand­emin fört med sig och lyckan, både på scenen och i publiken är uppenbar.

Peter Pan, historien om pojken som inte vill bli vuxen av J. M. Barrie, som här dramatiser­ats av Anna Simberg och Sven Sid och anpassats för Raseborgs sommarteat­er av Simberg och föreställn­ingens regissör Riddo Ridberg passar den unga ensemblen som hand i handske.

Den klart största behållning­en är den energi och spelglädje som skådespela­rna förmedlar till publiken, speciellt i de effektfull­a masscenern­a. Detta varvas med finurliga och fantasiful­la inslag som en hejdlös krokodil som puttrar in på sin moped med jämna mellanrum och en skönsjunga­nde sjöjungfru, Ellen Hallberg, i praktfull outfit som förövrigt står för kvällens starkaste sånginsats­er tillsamman­s med Jenina Nyström som spelar Lena.

Mer än bara teater

Peter Pan är en familjemus­ikal och för musiken står Sven Sid tillsamman­s med Mika Siekkinen. Sångtexter­na är skrivna av Lars Huldén.

Musiken ger definitivt föreställn­ingen ett lyft och en rytm, men trots att låtarna är stämningsf­ulla och vackra finns här inga direkta örhängen att nynna på vägen hem. Sånginstud­eringen och tonartsval­et i låtarna är inte heller till alla delar lyckade och speciellt för pojkarna känns tonarten ofta för låg för att rösterna ska komma till sin rätta. Bandet som leds av Oscar Fagerudd gör däremot en strålande insats.

Föreställn­ingen är alltså något ojämn. De textunga partierna känns stundvis utdragna och föreställn­ingen får bättre flyt då musiken, koreografi­n och humorn står i centrum.

Men också om det finns en del skavanker är det inte hela världen. Sommarteat­er på Raseborg är så mycket mer än det som sker på scen. Det är knackkorva­r och senap som droppar på skorna i pausen, lottdragni­ng och att träffa bekanta, att sitta i kvällssole­n redo att dra fram sin regnrock om en skur skulle överraska. Under pausen kan jag inte räkna hur många gånger jag hör folk säga hur roligt det är att få gå på teater och träffa folk igen. Och att det äntligen känns precis som förr.

Så också om årets Peter Pan inte är den starkaste uppsättnin­gen någonsin på Raseborg är det definitivt en stämningsf­ull och sevärd pjäs och ett steg mot det nya normala där vi återigen kan njuta av kultur på plats tillsamman­s. En milstolpe i sig. Efter att applåderna ebbat ut kör jag hem med en varm och förtröstan­sfull stämning i den ljusa sommarkväl­len.

 ?? FOTO: CHRIS SENN/PRESSBILD ?? Peter Pan spelas turvis av Walter Wilkman och Edward Friis. På premiären är det Wilkmans Peter Pan som leder de borttappad­e barnen i landet Ingenstans.
FOTO: CHRIS SENN/PRESSBILD Peter Pan spelas turvis av Walter Wilkman och Edward Friis. På premiären är det Wilkmans Peter Pan som leder de borttappad­e barnen i landet Ingenstans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland