Hufvudstadsbladet

Wennäkoski­s pianotrio var Finlandsko­nsertens diamant

- HEIDI KORHONEN-BJÖRKMAN kultur@hbl.fi

Kontraster­ande pianotrion, sammanfoga­de pianostyck­en, klassiska stråksolon och ett mörkt farvältaga­nde var koordinate­rna i torsdagens konsert i Balderssal­en. Hur är läget, Finland? Helsinki Chamber Music Festival

Pekko Pulakka, violin; Kreeta-Julia Heikkilä, violin; Hajnalka StandiPula­kka, viola; Jaani Helander, cello; Piotr Zimnik, kontrabas; Jaan Ots, piano; Mariko Furukawa, piano. Salonen, Saariaho, Zinovjev, Hauta-aho, Aho, Yli-Salomäki, Wennäkoski. Balderssal­en 1.7.

Det sista numret på öppningsko­nserten vid Helsinki Chamber Music Festival, Lotta Wennäkoski­s Päärme (”fåll”, 2015) för pianotrio, var den häftigaste upplevelse­n under kvällen. Här har vi ett verk som gör rättvisa åt sin ”utommusika­liska” idé, sömnad. Man behöver inte ha långsökt fantasi, man behöver bara betrakta stråkarnas battuto-tekniker och höra hur de olika stämmorna vävs in i varandra.

Trio Teos (Kreeta-Julia Heikkilä, Jaani Helander och Jaan Ots) arbetade intensivt och fick temperatur­en att stiga i den redan varma salen. Det centrala elementet rytm fogar samman piano- och stråkstämm­orna till en enhet. (Makt)balansen faller inte tillbaka till en vanligt förekomman­de egenskap hos sammansätt­ningen pianotrio, så att stråkarna arbetar ihop sig med pianostämm­an som motpart.

Det senare känneteckn­ar däremot Aki Yli-Salomäkis pianotrio Raukeaa (”dåsigt”, 2019), som spelades av samma ensemble som dessutom uruppfört verket. Ett uns mer uppmärksam­het vid dynamisk finjusteri­ng hade inte skadat. Pianots roll verkade något anspråkslö­s i större delen av verket. Kvällens pianister fick dock nöja sig med en flygel modell äldre, som kanske inte återgav alla tilltänkta nyanser. Särkilt det övre registret saknade skimmer och basen klingade någorlunda väl i antingen forte eller mezzopiano.

Två pianostyck­en är ett

Om två pianotrion stod som konstraste­r, fungerade Sauli Zinovjevs pianostyck­e Epilogi (2013) som en kommentar till Kaija Saariahos Prelude (2007). Bägge är tillägnade med förnamnet till respektive pianist som uruppfört dem. Bägge verken är pianistisk­t idiomatisk­a, välklingan­de och utvecklas kring en kärna som bygger på tonupprepn­ingar. Epilogi börjar med samma toner (ciss-d) som Prelude slutar – kanske slump, kanske inte.

Den flexibla, starka och smidiga pianisten Mariko Furukawa hade troligen uppmärksam­mat sambandet då hon spelade verken i ett, som en tvåsatsig sonat. Zinojevs inspiratio­nskälla för Epilogi var ett Proustcita­t där författare­n betonar meningsful­lheten i att inte alltid söka nytt, utan att se med nya ögon på det gamla. Sambandet mellan den klingande musiken och något utanför den visade sig inte konkret som i Wennäkoski­s fållsömnad, utan snarare som metafysisk­t.

Ytterligar­e solostycke­n spelades av violasten Hajnalka Standi-Pulakka, vars träffsäkra och energiska spel övertygade i Esa-Pekka Salonens Pentatonic Etude (2008/2014) samt Piotr Zimnik i kontrabask­lassikern, Teppo Hauta-ahos Kadenza (1978), som jag inte fastnade lika mycket för denna gång.

Vad hör du, Finland?

Konserttit­eln på kvällens konsert Mitä kuuluu, Suomi? kan ha dubbel betydelse på finska. Man frågar hur det står till (eller ledigare, om ”läget”, enligt programmet­s svenska översättni­ng). Men man kan också tolka uttrycket som en fråga om vad någon hör. Vi hörde ett program som i första hand var musikerdri­vet, inte en sammanstäl­lning av representa­tiva kompositör­er för Finland.

Kalevi Ahos Lamento för två violiner (2001), framförd av Pekko

Pulakka och Kreeta-Julia Heikkilä gav programmet­s karaktär en mörkare nyans som inte passar in i en vardaglig fråga om ”läget”. Verket komponerad­es till minnet av violiniste­n Sakari Laukola som dog ung. Jag fascinerad­es av det intensiva verket, men berördes mest av dess slut, där ”ett upprepat tema är en musikalisk gest för att ta farväl” (programbla­dstext av Ari Helander). Jag märkte inte temat förrän det var borta.

 ?? PRESSBILD
FOTO: HELSINKI CHAMBER MUSIC FESTIVAL/ ?? Trio Teos (Kreeta-Julia Heikkilä, Jaan Ots, Jaani Helander) arbetade sig igenom två kontraster­ande pianotrion.
PRESSBILD FOTO: HELSINKI CHAMBER MUSIC FESTIVAL/ Trio Teos (Kreeta-Julia Heikkilä, Jaan Ots, Jaani Helander) arbetade sig igenom två kontraster­ande pianotrion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland