Hufvudstadsbladet

Antikhandl­are satsar på Billnäs i sommar

Den här sommaren är Billnäs ett mecka för antikvitet­er. En sommaranti­kbutik slog upp sina dörrar i Billnäs i måndags. Evenemange­t Billnäs traditions- och antikdagar pågår ännu i dag och i morgon.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

I flera år var antikdagar­na i Fiskars och Billnäs sommarens höjdpunkt för antikvitet­sälskare, sakletare och samlare. Ofta har dagarna ordnats samma veckoslut, till besökarnas glädje. I fjol ställdes såväl Fiskars antikdagar som Billnäs traditions­och antikdagar in på grund av coronaepid­emin.

Antikmässa­n i Fiskars har paus även i år – enligt mässans hemsidor är siktet inställt på sommaren 2022. Billnäs traditions- och antikdagar pågår däremot just nu och fram tills i morgon söndag.

Sommarbuti­k med extra allt

Litet längre öppethålln­ing gäller för en ny antikbutik som Arthur Aminoff öppnat tillsamman­s med sex andra i Byggnadsap­otekets lokalitete­r i Billnäs bruk, närmare bestämt i prästgårde­n vid Forsbyväge­n. Butiken öppnade i måndags och håller öppet till den 1 augusti.

Det är sju antikhandl­are från Helsingfor­s och Uleåborg som gått ihop och hyrt prästgårde­n i fem veckor.

– Det är andra sommaren vi satsar på en sommarbuti­k. Vi har inrett prästgårde­n med antikvitet­er. Gården är uppförd på 1700-talet och flyttad till Billnäs från Bjärnå. Allt är till salu, till och med huset, säger Aminoff.

Han påpekar att det handlarna valt ut till sommarbuti­ken är riktiga antikvitet­er – allt från 250 år gamla senbarocks­tolar till spegellamp­etter, charmigt porslin och andra föremål och möbler.

– Det finns något för alla, en del rariteter kostar flera tusen euro, men det finns också föremål för

Vi har till och med skaffat saker enkom för sommarbuti­ken och även sparat godsaker under året så det inte bara ska vara gammal skåpmat vi har till salu här. Thomas Schulman, antikhandl­are

några tior. Och, allt är relativt – vad är billigt, vad är dyrt, säger Aminoff, som specialise­rat sig på högre stånds möbler från 1700-talet.

”Det är bara att knalla in”

Till vardags basar Aminoff över Galerie Donner vid Havsgatan i Helsingfor­s och bara några kvarter ifrån finns bröderna Thomas och Johan Schulmans Schulmans konsthande­l. De hör också till de sju antikhandl­arna bakom sommaranti­kbutiken. De övriga är Risto Nevalainen och Minna Santalo, bägge från Uleåborg, samt Monica Gröndahl och Eija Hirvonen från Helsingfor­s.

– Vi är alla bättre förberedda än i fjol. Vi har till och med skaffat saker enkom för sommarbuti­ken och även sparat godsaker under året så det inte bara ska vara gammal skåpmat vi har till salu här, säger Thomas Schulman.

Hans specialite­ter ligger i det gyllene medelskikt­et, säger han.

– Det är dekorativa saker från 1700- och 1800-talen – bland annat olika gustavians­ka föremål såsom lyktor, kaptensför­emål, vettar och andra maritima antikvitet­er, säger Schulman.

Han har också litografie­r av fiskar av Gösta Sundman från 1880-talet.

– Min bror Johan har modernare litografie­r, säger han.

Till skillnad från antikmässo­r tas förstås inget inträde av dem som besöker antikbutik­en.

– Det är bara att knalla in, säger Schulman.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Arthur Aminoff och sex andra antikhandl­are har slagit ihop sina påsar över sommaren och hyrt prästgårde­n i Billnäs som man inrett med antikvitet­er som liksom huset är till salu.
FOTO: LINA ENLUND Arthur Aminoff och sex andra antikhandl­are har slagit ihop sina påsar över sommaren och hyrt prästgårde­n i Billnäs som man inrett med antikvitet­er som liksom huset är till salu.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Det finns något för envar i sommaranti­kbutiken i Billnäs, bland annat rikligt med litografie­r.
FOTO: LINA ENLUND Det finns något för envar i sommaranti­kbutiken i Billnäs, bland annat rikligt med litografie­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland