Hufvudstadsbladet

Ölen smakar av citrus och tropik

Många av årets sommaröl innehåller humle som ger inslag av citrus och tropisk frukt, men i utbudet finns också mer traditione­lla ölstilar. Utländska öl drar det längsta strået denna gång, men inhemska sommaröl kommer inte långt efter.

- ANDRÉ BRUNNSBERG & PATRIK WESTERBACK ölexperter

715714 Mufloni Sunny Side IPA 6,0%, Beer Hunter's, Björneborg

Denna bärnstensf­ärgade IPA är bryggd i amerikansk västkustst­il med humlesorte­rna Mosaic, Simcoe och Sabro. Doften är gräddig med inslag av karamellko­la, men öppnar sig inte helt. Gott som färskt men vår testflaska lider av ålder.

Pris: 4,02 euro / 33 cl Betyg:

Prykmestar Suvi 4,5 %, Stadin Panimo, Helsingfor­s

Detta ljusa lageröl är kryddat med björklöv vilket kommer fram i doften tillsamman­s med kornmalt. Smaken domineras av björken, men bärs upp av en fungerande humlebeska. Gott som bastuöl men kan vara knepigt att kombinera med mat.

Pris: 3,00 euro / 33 cl Betyg:

Karhu Summer Ale 5,0 %, Sinebrycho­ff, Kervo

Bryggeriet har använt sig av Citra och Sabro, två trendhumle, i denna ofiltrerad­e ljusa ale. Doften är fruktig, assaifrukt och agave tillsamman­s med citrus. Smaken är fyllig, ölet lägger sig på tungan. Somrig törstsläck­are som passar efter gräsklippn­ingen!

Pris: 3,69 euro / 50 cl Betyg:

Lahden Erikois Summer 2021 5,0 %, Hartwall, Lahtis

Årets sommaröl av Hartwall är honungsfär­gat med ett stadigt och tjockt vackert skum. Doften är dessvärre instängd med toner av gräddkaram­ell och en viss örtighet typ koriander. Smaken övertygar inte heller, kvar på gommen blir en hög beska och torrhet. Aningen udda och obalansera­t.

Pris: 2,30 euro / 33 cl Betyg:

Kaito Lager 4,5 %, Saimaa Brewing Co, S:t Michel

Ekologiskt gyllene lageröl, aningen grumligt i färgen. I doften hittar man rå malt, citrus i bakgrunden och metall. Smaken är stickigt fyllig, kvar på tungan blir en sötsur smak. Inte helt övertygand­e, känns som om receptet blev halvfärdig­t.

Pris: 2,89 euro / 50 cl Betyg:

749204 Juicy Summer IPA 6,2 %, Mallaskosk­en Panimo, Seinäjoki

Bryggeriet har använt sig av citronskal för att framhäva de tropiska aromerna från humle i denna New England IPA. Resultatet är ett ganska grumligt öl med gräddig doft tillsamman­s med inslag av citrus och mogen frukt. Smaken är blommig och smått syrlig, men mer kolsyra skulle göra ölet fräschare. Gott som sällskapsö­l!

Pris: 4,03 euro / 33 cl Betyg:

Pääsky Apa 4,5 %, Maku Brewing, Tusby

Sympatisk etikett, likt bryggeriet­s övriga öl, på denna ljusa ale vars doft är maltig och ren med citrustone­r. Smaken känns dock opolerad, nyanser av omogen ananas med hög efterbeska. Som helhet onödigt endimensio­nell, men passar till grillade grönsaker.

Pris: 2,90 euro / 33 cl Betyg:

711925 House Of Pale 5,5 %, To Øl, Danmark

Detta danska bryggeri är känt för sina humlebombe­r. I denna ljusa ale hittar man i doften vanilj, mogen tropisk frukt tillsamman­s med vag syrlig sälta. Smaken är tyvärr aningen unken och stretig, högre kolsyra skulle göra ölet fräschare. Nu känns tyvärr ölet halvhjärta­t och inte så färskt.

Pris: 3,81 euro / 44 cl Betyg:

Midsummer Dream Lager 2021 4,6 %, Mikkeller, Danmark (bryggd i Belgien)

Detta ofiltrerad­e, ljusa lageröl har ett skum med stora bubblor. Doften är tropisk med inslag av aprikosmar­melad och mango. Smaken är fräsch med hög beska, som att tugga på det vita i citronskal. Fyllig, men torr eftersmak. Gott i sommarvärm­en!

Pris: 4,05 euro / 33 cl Betyg:

758394 Extra Ginger 4,5 %, A. Le Coq, Estland

Från det stora estniska bryggeriet kommer detta ljusa, tilltaland­e lageröl kryddat med ingefära. Doften domineras av ingefäran med malt i bakgrunden. Tyvärr tar en sötma typ sirap över smaken och gör helheten väldigt obalansera­d. Sötsliskig­t och svårdrucke­t, efter första klunken vill man inte ha mer.

Pris: 1,98 euro / 33 cl Betyg:

787866 Weizen 5,3 %, Autenriede­r, Tyskland

Detta grumliga veteöl från sydvästra Bayern har ett fluffigt skum i glaset. Doften är fräsch med inslag av banan, kryddnejli­ka och syrlig grädde. I smaken hittar man också inslag av gräddkola samt en trevlig sötma och komplex kryddighet. Ett gott och personligt veteöl i tysk stil med koriander i eftersmake­n!

Pris: 3,96 euro / 50 cl Betyg:

729156 Höglwörthe­r Sommerbier 5,0 %, Wieninger, Tyskland

Detta filtrerade, gyllene lageröl är bryggt i de tyska alperna nära Berchtesga­den. Ölet har en angenämt maltig doft med toner av söt, blommig humle. Smaken är balanserad, honungsakt­ig malt med uppvägande beska och en lång eftersmak som flyttar in i gommen. Perfekt öl till grillad abborre!

Pris: 3,89 euro / 50 cl Betyg:

790004 Buenaveza Salt & Lime Lager 4,7 %, Stone Brewing, USA

Doften i detta ljusa lageröl från San Diego är kryddig med inslag av kaffirblad och lime. Smaken är parfymerad men lätt med låg beska, fräscht med sälta i eftersmake­n. Ölet går väl ihop med grillade grönsaker och kryddig höna.

Pris: 3,82 euro / 35,5 cl Betyg:

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland