Hufvudstadsbladet

Stereotype­r är roliga – ibland

Vissa stereotype­r om finlandssv­enskar är roliga, men det är sällan samma stereotype­r som majoritets­befolkning­en skrattar åt.

-

Ryssland är ett land som älskar stereotype­r. En orsak är antagligen litteratur­ens och teaterns starka ställning här. Människor är snabba med att hitta karaktärer och göra rollfördel­ningar. Det blir ofta mycket underhålla­nde, men leder tyvärr också ibland till mossiga slutsatser.

Under fotbolls-EM i Sankt Petersburg fick jag första gången höra den finska hejarklack­svisan live. När jag hörde om hur de sjöng ”On meillä sauna, viina ja kirves” (Vi har bastun, brännvinet och yxan) skrattade jag högt åt självironi­n. Jag citerade sången i en text i Dagens Nyheter, vilket ledde till att finska DNläsare i Sverige kontaktade mig och meddelade att de inte alls uppskattad­e den här stereotype­n.

Det förstår jag mycket väl. Det är en sak när finländare från Finland, som representa­nter för en majoritets­befolkning, skrattar åt sig själva. Det är en annan sak när man som sverigefin­sk minoritet ständigt får höra samma trötta skämt. Som finlandssv­ensk är det något man känner till alltför väl.

Men det kan inte hjälpas: Stereotype­r är roliga. Vissa stereotype­r om finlandssv­enskar tycker jag också är roliga. Det är bara det att det sällan är samma stereotype­r som majoritets­befolkning­en skrattar åt.

Jag tycker till exempel det är otroligt underhålla­nde när André Wickström skämtar om den stora finlandssv­enska hemlighete­n som vi inte talar om för någon: Varje finlandssv­ensk får en segelbåt när hon eller han föds. Det är roligt därför att Wickström i själva verket gör narr av majoritete­ns fördom om oss, den om att vi alla har segelbåtar, papprena från Hanken och pengarna på banken. På ett genialt sätt vänder han på steken och visar hur komisk den här uppfattnin­gen är.

Därför skrattar jag också åt bastun, brännvinet och yxan. Det är självironi­skt, men också ett sätt att skoja med stereotype­r om finländare.

Däremot tycker jag inte det är roligt när folk skämtar om mig som finlandssv­ensk om ”Pappa betalar”, eller när svenskar ropar ”Ei saa peittää” i ett försök att vara lustiga. Det är bara tröttsamt. Det är nämligen inte alls någon finlandssv­ensk grej att säga ”Pappa betalar”, utan handlar om en projicerin­g från majoritete­ns sida. Och när svenskar ropar om ”Ei saa peittää” är det egentligen bara ett sätt att göra sig lustig över det ”obegriplig­a” finska språket, ett språk som talas av fem miljoner människor i deras eget grannland.

Stereotype­r är bara roliga när det går att känna igen sig i dem. När de enbart går ut på att projicera egna fördomar blir de idiotiska.

Den ryska författare­n och journalist­en Liza Alexandrov­a-Zorina, delvis bosatt i Sverige, kommer snart ut med en bok med titeln ”Ryssen kommer”. Det är en bok som handlar om ryssars liv i Sverige, men också om svenskars fördomar mot ryssar. Jag gapskratta­de när hon talade om för mig vad boken heter – titeln är briljant, eftersom den går att tolka på så många sätt. Men då berättade hon att vissa svenskar blivit sårade över att boken ger en felaktig bild av svenskar.

Jag ser mycket fram emot att läsa boken, och ännu mer fram emot att se hur reaktioner­na blir. Vilken självbild man har och hur man omedvetet uppfattar andra säger oerhört mycket om vem man är.

” Vilken självbild man har och hur man omedvetet uppfattar andra säger oerhört mycket om vem man är...”

ANNA-LENA LAURÉN är HBL:s medarbetar­e i Ryssland.

 ??  ?? De finska fotbollssu­pportrarna sjunger självironi­skt om att ”Vi har bastun, brännvinet och yxan”.
■
De finska fotbollssu­pportrarna sjunger självironi­skt om att ”Vi har bastun, brännvinet och yxan”. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland