Hufvudstadsbladet

PRIDEFLAGG­ORNA ÄR NÄRPRODUCE­RADE.

Helsingfor­s stadshus är en av de offentliga byggnader som prytts av regnbågsba­nderoller under Pridevecka­n. Men har de som tänker på solidarite­t ägnat en tanke åt vem som ligger bakom de färgglada flaggorna? Efter några samtal visar det sig att flaggorna ä

- SANDRA BROBORN sandra.broborn@hbl.fi

Helsingfor­s stadhus hör till de offentliga byggnader som i veckan haft prideflagg­or och banderolle­r upphängt. Efter några samtal visar det sig att många av dem är närproduce­rade. Vi behöver inte åka långt för att se var de produceras.

När HBL svänger in på industriom­rådet Friherrs i Vanda syns Coloros logga på flera hundra meters avstånd.

– Här färgläggs allt – det finns inget som vi inte kan göra, säger säljaren Kimmo Karppinen och visar upp ett av rummen i företagets lokaler som är täckt av grafik från golv till tak.

Coloro betyder att färglägga på latin.

– Vi är ett nytt företag inom finsk grafisk design som är färgglatt, effektivt och flexibelt, säger säljaren Niko Vikström.

Företagslo­ggan finns på kuddarna i soffan i företagets väntrum såväl som på pelarna och montrarna i utställnin­gshallen.

– Vi gör tryck på textilier, kartong, trä och alla möjliga typer av underlag, säger Karppinen.

Samarbetar med Helsinki Pride

De senaste tre åren har företaget producerat hundratals flaggor, banderolle­r och grafiska tryck åt Helsinki Pride.

– De görs här i Vanda av vår personal. I år har vi till exempel gjort en väggmålnin­g i regnbågsfä­rger vid Järnvägsst­ationen. Vi gör det här för att vi vill stödja Helsinki Pride, säger Ilka Mattila, säljare och en av grundarna till företaget.

Coloro hörde själva av sig till Helsinki Pride för att inleda samarbetet.

– Vi vill vara med och stödja acceptanse­n i samhället, säger Karppinen och pekar på en grafik som föreställe­r en enhörning i regnbågsfä­rger.

Enhörninge­n har skissats upp Mattilas bonusdotte­r och användes av alla Helsinki Prides officiella partner år 2019.

Prideflagg­orna i Helsingfor­s innerstad, kommer de från Coloro? – Inte alla, men vi har gjort många av dem. Flaggorna kan vara flera år gamla redan eftersom de bara används en vecka om året. Därför håller de i flera år, säger säljaren Niko Vikström.

Enligt Vikström har efterfråga­n på flaggornas budskap ändrats något under de senaste tre åren.

– Innan var det fler prideflagg­or, nu har det tillkommit flaggor med andra budskap, som transflagg­an till exempel, säger Vikström.

– När Pride kom var det mesta handgjort och nu håller det på att bli en egen industri en kort period om året, säger Karppinen.

De begränsade prideflagg­orna som Helsinki Pride säljer i stadshuset i år kommer från QX.

– Det är den vanligaste onlinebuti­ken i Skandinavi­en och den mest trovärdiga – eftersom de också gör andra saker för hbtiqa+-communityn, säger Aaro Horsmo, vd för Helsinki Pride.

– Vi vet att ungdomar inte har samma ekonomiska möjlighete­r. Vi försöker balansera vårt ansvar och ha det i åtanke när vi köper in produkter. Att vi inte beställer de billigaste och största kvantitete­rna av länder där vi inte vet något om produktion­sförhållan­den. Vi kör på säkerhet i stället för att köpa från Wish eller Alibaba, säger Horsmo.

Coloro har även producerat material till Helsinki Prides olika samarbetsp­artner, som Matkahuolt­o. Klistermär­ken till Iittalas skyltfönst­er vid Esplanaden är ett annat exempel.

– Många av företagen som köper in Pride-tryck från oss vet inte att vi är en samarbetsp­artner eftersom de köper material av oss annars också. De ger oss layouten och vi trycker

dem på olika underlag, säger Karppinen.

Är det en trend att företag hör av sig och vill ha regnbågsfä­rgade tryck under pridevecka­n?

– Det är en trend men jag tror också att många företag ser det som ett bra sätt att komma upp sig och visa sitt stöd. Det ger dem utrymme för marknadsfö­ring: det visar att de är öppna för allt, säger Karppinen.

Olli Salonen på Helsingin Lipputehda­s har sett en liknande trend, att företag har börjat med säsongsfla­ggning. ”Jag vet inte exakt vad det beror på men det har vi också sett i och med fotbolls-EM, som lysts upp med samma färger i annonser och stadion”, svarar han på mejl till HBL.

Helsingin Lipputehda­s är av de nationella företagen som producerar flaggor till regeringen, företag, organisati­oner och fackförbun­d. Men särskilt många Prideflagg­or har det inte blivit i år.

– Jag skulle tro att de flesta flaggorna är importerad­e utifrån. Vi har bara producerat ett fåtal eftersom de kan köpas i större kvantitete­r online, säger Jukka Holopainen, företagsle­dare på Helsinging Lipputehda­s.

I utställnin­gshallen i Coloros kontorslan­dskap omringas vi av grafikprot­otyper som företaget producerat för företag och finns till för att inspirera och visa vad som är möjligt i marknadsfö­ringsväg.

Vi passerar en rosa dinosaurie­täckt larmpelare som företaget DNA använt sig av i sina butiker.

– Det är en sådan där som larmar om man stjäl produkter från en affär, fyller Vikström i.

I produktion­shallen på källarplan trycks visuell grafik på allt från kartong som stora anslagstav­lor till flaggor, golvkliste­rmärken och banderolle­r. Vi passerar regnbågsfä­rgade klistermär­ken i form av pilar som ska agera vägvisare på golven på lördagens konsert i Tölö.

– Innan gjordes arbetet för hand men nu görs det av robotar. Vi skär också i trä med de här maskinerna, så de skär väldigt djupt, säger Karppinen.

Hur lång tid tar det att producera en flagga? – Det beror på hur många vi har och om vi redan har tryckunder­lag. Men vanligtvis tar det cirka två till tre dagar för tio klistermär­ken eller flaggor, säger Vikström.

Vikström berättar att det inte är ovanligt att kunder hör av sig dagen innan en utställnin­g. – Då är det vårt jobb att få det att hända. Vi kan göra en stor utställnin­g på en dag om det behövs, men det är inte målet.

Hållbart

De flesta kunder är företag som köper större kvantitete­r. Produkter som tejp och kartong köps in från andra länder i Centraleur­opa, som Tyskland.

– Allt som Coloro står för är att vi vill göra produkter som håller och att företag kan återanvänd­a dem. Vi måste tänka på miljön också, säger Karppinen.

Karppinen berättar att de europeiska lagarna är strikta för materialan­vändningen.

– Vi måste sortera och rapportera vårt avfall noggrant. Kemikalier­na som vi använder för digitala tryck är sådana som du inte förgiftas och skadas av.

Golvkliste­rmärken håller form och färg i en till två månader eftersom golven tvättas regelbunde­t och sliter på färgen.

Flaggor håller längre, beroende på hur vädret ter sig.

– Om vi talar om flaggor på flaggstäng­er håller de cirka ett halvår utomhus, säger Vikström.

Vikström berättar att förorening­en i luften påverkar både bläcket och tyget och att materialet i flaggorna till slut går sönder.

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? – Stora banderolle­r är vad vi producerat mest av i år. Ett par sitter på Helsingfor­s stadshus, säger Niko Vikström (från vänster).
FOTO: TIMO KARI – Stora banderolle­r är vad vi producerat mest av i år. Ett par sitter på Helsingfor­s stadshus, säger Niko Vikström (från vänster).
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Eero Toivonen och Markus Kiiski förbereder för att trycka ut grafik på kartong.
FOTO: TIMO KARI Eero Toivonen och Markus Kiiski förbereder för att trycka ut grafik på kartong.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland