Hufvudstadsbladet

Transaktiv­isten Mona Bling kritiserar företag för rosatvätt

Pinkwashin­g, eller rosatvätt, är något som det råder delade meningar om. Enligt Mona Bling krävs det mera än att hänga upp regnbågsfl­aggor och säga att man inte diskrimine­rar hbtq+-människor.

- WALTER LÜTTGE walter.luttge@hbl.fi

Mona Bling beskriver sig själv som influerare och journalist, hon har även kallats transaktiv­ist. Hon är även hälften av podden Kroonisest­i Ärhäkkä, en feministis­k podcast om dejtning.

För ett par dagar sedan besökte hon en matbutik och blev överraskad när hon såg att de sålde flaggor och andra produkter i regnbågsfä­rg.

– Det är bolag som inte har gjort något före pridevecka­n, sedan hänger de upp regnbågsfl­aggor och byter färgerna på sin logotyp. Då tänker man: ”oho, det här har ni inte talat om tidigare”, säger Bling.

Under veckan efter midsommar firas traditione­llt pridevecka­n i landets huvudstad, där Bling befinner sig. Ifall man strosar genom centrala Helsingfor­s är det något som man inte kan undvika. Enligt Bling är det dock inte alltid tillräckli­gt att flagga och säga att man stöder hbtq+-individer.

– Det känns som att det är annorlunda i år, det har diskuterat­s så mycket om rosatvätt. Många företag vet att man måste tänka på de här sakerna.

– På ett sätt så måste man förtjäna flaggan.

”Det är helt enkelt dubbelmora­l”

Namnet Bling kommer från en blogg, vid namnet Thing for the bling, som hon tidigare hade. Läsare började kalla henne Bling och namnet fastnade. På hennes pass står det Kuoppamaa.

I flera år har hon skrivit för olika medier, huvudsakli­gen om mode.

– Mitt hem var väl på Cosmopolit­an, som jag frilansade för under tre år. Nu är jag hemlös, men jag håller på att bygga mitt eget hus på Instagram.

Det var även på Instagram som hon uppmärksam­made problemen kring pinkwashin­g, eller rosatvätt. Till HBL säger hon att det helt enkelt handlar om dubbelmora­l, bolag som bryr sig om hbtq+människor när det passar dem.

Som skräckexem­pel nämner Bling en butik som säljer underkläde­r, som enligt Yle vägrade släppa in transkönad­e individer i deras provrum. När kedjan klädde sin logotyp i regnbågsfä­rger på Instagram, kunde Bling inte tro hennes ögon.

– Jag hittar inga ord för att beskriva hur hemskt det är.

Efter att kedjan kritiserad­es ändrade de tillbaka sin logotyp.

– Om man använder sig av pride för att tjäna pengar borde man i alla fall donera en del av vinsten till

Om man använder sig av pride för att tjäna pengar borde man i alla fall donera en del av vinsten till något priderelat­erat ändamål.

något priderelat­erat ändamål. Jag rekommende­rar Seta, eller Trasek.

Seta och Trasek är båda finländska människorä­ttsorganis­ationer.

Under pridevecka­n är det många bolag som öppet diskuterar hur de är för jämlikhet och att alla har lika värde. Bling tycker inte att det är tillräckli­gt.

– Det är aldrig någon som säger att de är emot homofobi eller transfobi.

Resultatet av det, enligt Bling, är att relativt få homosexuel­la individer i Finland är öppna med sin sexualitet på sin arbetsplat­s. Bling lyfter upp vikten av en arbetsplat­s där alla accepteras.

– Arbetsplat­ser borde göra det klart för sina anställda att de stöder hbtq+-individer. Om någon behandlas orättvist borde det finnas riktiga konsekvens­er.

Bling arbetade tidigare som försäljare i en butik för smycken. När hon påbörjade sin transproce­ss visste hon inte om hon skulle få fortsätta jobba.

– Jag var orolig och visste inte om jag hade något jobb. Människor som rekryterar säger att ens utseende inte har någon påverkan men nog har det, speciellt om man jobbar inom kundservic­e.

Lösningen på problemet, enligt Bling, är att företag borde satsa på utbildning­en, speciellt inom rekryterin­gssektorn.

Höjdpunkte­n på året

Pridevecka­n är årets mest hektiska vecka för Bling. Hon ska besöka olika evenemang och delta i paneldisku­ssioner. Mest ser hon fram emot konserten på lördag.

– Nu när restriktio­nerna har lättats kan jag faktiskt gå dit, det är ett och ett halvt år sedan jag har varit på en konsert, säger Bling.

I år fungerar hon även som samarbetsp­artner för flera olika företag, bland annat Marimekko och Karhu.

– Jag tycker att de gör riktigt bra saker. Karhu har anställt flera konsulter och människor från hbtq+samhället. Det är liksom hela landets vanligaste öl så det är fint att de visar att de är på prides sida.

 ??  ??
 ?? FOTO:MONA BLING ?? Efter att hon lade ner sin blogg fortsatte Bling på Instagram. För tillfället har hon över 15000 följare.
FOTO:MONA BLING Efter att hon lade ner sin blogg fortsatte Bling på Instagram. För tillfället har hon över 15000 följare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland