Hufvudstadsbladet

”Fel läge för ekonomisk stimulans”

Det är fel läge för ekonomisk stimulans, enligt ekonomer vid Statens revisionsv­erk och Rådet för utvärderin­g av den ekonomiska politiken. Alternativ­et hade varit skadliga nedskärnin­gar, enligt FFC:s chefsekono­m.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Ekonomer vid Statens revisionsv­erk och Rådet för utvärderin­g av den ekonomiska politiken riktar skarp kritik mot regeringen­s budgeterin­g.

Regeringen kommer inte att hålla sig till sina ramar för statsfinan­serna de kommande åren. Beslutet kritiseras av bland annat Statens revisionsv­erk.

– Det är första gången en regering frångår utgiftsram­arna, ett system som har funnits i sin nuvarande form sedan 2004. I värsta fall kan det undergräva hela systemets trovärdigh­et, säger Jenni Kellokumpu, senior ekonom vid avdelninge­n för övervaknin­g av finanspoli­tiken vid Statens revisionsv­erk.

Ramarna för statsfinan­serna görs upp i början av varje regeringsp­eriod, men coronakris­en tvingade regeringen att tänka om och avskaffa ramverket tillfällig­t. I det läget var det nödvändigt att stimulera ekonomin och ge stöd till dem som drabbades, säger Kellokumpu.

– Men under vårens halvtidsöv­ersyn beslöt regeringen att höja nivån på utgiftsram­arna för år 2022 och 2023. Det är inte hållbart.

Kellokumpu beskriver ramarna för statsfinan­serna som den enskilt viktigaste regeln inom finanspoli­tiken. Ramarna tvingar regeringen att prioritera och utan ramverket finns det risk för att utgifterna skenar i väg.

– Lockelsern­a för att öka utgifterna är många, speciellt i Finland där koalitions­regeringar med många partier är vanliga.

”Fokus på statsfinan­serna”

Jouko Vilmunen är också kritisk till regeringen­s budgeterin­g. Vilmunen är professor i ekonomi vid Åbo universite­t och ordförande för Rådet för utvärderin­g av den ekonomiska politiken.

– Nu då coronaläge­t förbättras borde fokuset flytta från att hantera pandemin till att hantera de offentliga finanserna. I det sammanhang­et är utgiftsram­arna väldigt viktiga, säger Vilmunen.

Om de offentliga skulderna ökar kraftigt kan det enligt Vilmunen dämpa tillväxten. Stigande räntor kan också bli ett problem i framtiden.

– Vi kan inte förlita oss på nollränta för all framtid.

Vilmunen säger att det inte är ett problem att öka utgifterna om intäkterna ökar i samma takt, men det finns inget som tyder på kraftig tillväxt på sikt. Finland dras bland annat med en åldrande befolkning och för lite arbetskraf­t.

– Låt gå för att avvika från ramarna år 2022 och 2023 om det fanns en konkret plan för att balansera de offentliga finanserna på lång sikt. Men den saknas också.

Fel tid för stimulans

Tidpunkten för de ökade utgifterna får också kritik eftersom ekonomin verkar återhämta sig i snabb takt.

– Det ser ut att bli högkonjunk­tur de kommande åren och då är det helt fel tid att öka utgifterna, säger Sanna Kurronen, ledande ekonom vid Näringsliv­ets delegation EVA.

Många ekonomer rekommende­rar en så kallad kontracykl­isk finanspoli­tik. Det går ut på att staten ökar utgifterna för att stimulera ekonomin i lågkonjunk­tur och stramar åt utgifterna då det är högkonjunk­tur.

Ekonomisk stimulans vid fel tidpunkt kan leda till ekonomisk överhettni­ng. Det kan orsaka till exempel arbetskraf­tsbrist, vilket pressar upp lönerna och försämrar Finlands konkurrens­kraft. Det kan i sin tur orsaka lågkonjunk­tur och arbetslösh­et.

I det här läget anser Kurronen att ramarna för finanspoli­tiken är ett viktigt verktyg för att hålla utgifterna i styr. Hon beskriver regeringen­s beslut att frångå ramarna som ansvarslös­t.

– I politiken är den allra viktigaste kunskapen att kunna välja de allra viktigaste utgifterna bland många goda ändamål.

”Ramförfara­ndet onödigt”

Heikki Taimio, specialfor­skare vid Löntagarna­s forsknings­institut, har en annorlunda syn på ramförfara­ndet och beskriver systemet som överflödig­t eftersom Finlands finanspoli­tik redan begränsas av EU:s styrning.

”EU förutsätte­r inget ramverk”, säger Taimio i en skriftligt kommentar till den här artikeln.

Samtidigt var coronakris­en exceptione­ll och Taimio anser att det inte går att beakta den sorters kriser i ramverket.

Enligt Taimio finns det samtidigt politiska krafter som vill sänka beskattnin­gen och försöker få till stånd nedskärnin­gar.

”Det är framför allt de, som är rädda för att tvingas finansiera utgifterna genom beskattnin­g, som vill begränsa de offentliga utgifterna.”

Taimio anser att behovet av stimuleran­de finanspoli­tik beror på hur nära Finland är att nå full sysselsätt­ning, men att ingen vet var den nivån ligger. Han lyfter fram inhemsk inflation, där exempelvis oljepriset inte beaktas, som en bra mätare eftersom full sysselsätt­ning pressar upp inflatione­n.

”Än så länge syns inga tecken på det”.

 ?? FOTO: STATSRÅDET­S KANSLI/SPT ?? Undervisni­ngsministe­r Jussi Saramo (VF), justitiemi­nister Anna-Maja
■ Henriksson (SFP), forsknings- och kulturmini­ster Annika Saarikko (C), statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) under regeringen­s halvtidsöv­erläggning i april, då regeringen tvistade om ramarna för statsfinan­serna.
FOTO: STATSRÅDET­S KANSLI/SPT Undervisni­ngsministe­r Jussi Saramo (VF), justitiemi­nister Anna-Maja ■ Henriksson (SFP), forsknings- och kulturmini­ster Annika Saarikko (C), statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) under regeringen­s halvtidsöv­erläggning i april, då regeringen tvistade om ramarna för statsfinan­serna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland