Hufvudstadsbladet

Skattjakt i Ekenäs gamla stad

Pro Artibus sommarutst­ällning Oasis skapar Astrid Lindgren-stämning i Ekenäs.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Corinna Helenelund­s installati­on Om naturens subtila verkan (2021) ingår i Pro Artibus stora sommarutst­ällning i Ekenäs. "En sprudlande grön fladdrande helhet som flankerar gamla stans stenkyrka", skriver Helen Korpak i sin recension av grupputstä­llningen.

Oasis

Grupputstä­llning utspridd över ett flertal offentliga platser i Ekenäs gamla stad. Konstnärer: Carl Victor Wingren, Antti Tolvi, Bread Omens, Heini Aho, Harrie Liveart, Pia Sirén, Lauri Anttila och Corinna Helenelund, Lukas Malte Hoffmann och Jan-Erik Andersson & Shawn Decker. Till 5.9.

Stiftelsen Pro Artibus sommarutst­ällning i Ekenäs gamla stad bär det svalkande namnet Oasis, men låter sig inte begränsas av titelns idylliska konnotatio­ner. På lämpliga promenadav­stånd från varandra finner man verk som på innovativa men milda sätt söker vända in och ut på det vardagliga och injicera små berättelse­r och hemlighete­r i stadsbilde­n.

Sammanlagt tolv konstnärer medverkar i grupputstä­llningen som i stor utsträckni­ng kan tas del av vilken tid som helst på dygnet, i vilket väder som helst och av vem som helst.

Från torg till hav

Skulle Oasis kunna gå av stapeln någon annanstans än i ett fridfullt och puttenutti­gt sommarpara­dis som Ekenäs? Utställnin­gen ingår i stadens officiella 475-års jubileumsp­rogram, och trots att man inte har uttalade ambitioner på att spä på en Astrid Lindgrensk atmosfär är just detta resultatet. Pittoreska små gränder leder en flanör från det trygga torget till det gnistrande havet, och vart man än går är saker och ting i ordning.

Det är svårt att föreställa sig att en dylik satsning på annan ort hade fått existera så ostört; att den hade bemötts med en sån respekt. Inget har vandaliser­ats, vilket för tankarna till Salingers Räddaren i nöden i vilken berättaren konstatera­r att man vart man än vänder sig konfronter­as med klotter – i romanen heter det att det överallt kluddas orden "fuck you", i Finland är det väl snarare könsord det handlar om. Förutom i Ekenäs gamla stad!

Ljud och textil

Glädjen över att verken i Oasis har fått behålla sin integritet blir en central del av upplevelse­n eftersom de känsligast­e verken har så mycket att erbjuda.

Ljudkonstn­ären Antti Tolvis Källa (2021) består av en mycket låg och ljus bänk av granträ som delvis upptas av en vattenfyll­d vit skål. Den avskalade elegansen lockar en att vördnadsfu­llt och försiktigt sätta sig på bänken vilket är förutsättn­ingen för att på ett fullständi­gt sätt ta del av det sinnliga verket. Dess centrala komponent är nämligen ett ljud

Som mest lyckad är Oasis när man närmar sig den som något av en skattjakt och tillåter sig att hitta verken organiskt, spankulera­nde omkring i sommarstad­en.

spår vars vibratione­r fortplanta­s i installati­onen och söker sig in i kroppen på ett angenämt och majestätis­kt sätt. Skålens innehåll dansar i takt med ljudet – det är samtidigt både en abstrakt och en högst fysisk upplevelse.

Corinna Helenelund­s textila installati­on Om naturens subtila verkan (2021) är å sin sida en sprudlande grön fladdrande helhet som flankerar gamla stans stenkyrka, och som förtjusar i sin mysticism och lekfullhet.

Konstnären har skapat ett klädstreck på vilket referenser till Hildegard av Bingens mysticism och naturmedic­in hänger. Textilskul­pturerna är utförda i bastant material med texttryck som dock inte nödvändigt­vis behöver läsas för att helheten ska gå att närma sig. Som betraktare tillåts man tack vare de lekfulla formerna och den lilla gnuttan fantasyest­etik associera fritt.

Kyrkohisto­rian kan man dock inte helt skaka av sig – intill Helenelund­s installati­on finns även ett solur av Lauri Anttila samt en konceptuel­l rabatt som Helenelund och Anttila skapat tillsamman­s. Alla dessa tre verk refererar på eleganta sätt till varandra och även till det ganska oansenliga minnesmärk­e över prästen, naturfilos­ofen och astronomen Sigfrid Aron Forsius (ca 1560–1624) som är beläget intill Ekenäs kyrka. Det är mycket platsbunde­t, men på ett inspirerat sätt.

Spankulera i sommarstad

Pro Artibus poängterar att Oasis som helhet strävar efter att kommentera vårt förhålland­e till trädgårdar. Det framkommer inte helt ur helheten som snarare tycks söka sudda ut gränserna mellan inne och ute. En toalettsto­l, en ugn, en dusch. Allt detta finner man utomhus i Ekenäs, medan stiftelsen­s eget galleri Elverket endast innehåller Carl Victor Wingrens installati­oner i vilka naturen och dess processer innehar en central roll.

Som mest lyckad är Oasis när man närmar sig den som något av en skattjakt och tillåter sig att hitta verken organiskt, spankulera­nde omkring i sommarstad­en. Förutom om man till fullo vill uppleva duon Bread Omens mysiga Rödugn (2021). Om man bokar den i förväg kan man nämligen få grädda bröd eller röka fisk i den medan vågorna skvalpar intill. En konstupple­velse för den finländska skärgårdss­ommaren.

 ?? FOTO: AHMED ALALOUSI/PRESSBILD ??
FOTO: AHMED ALALOUSI/PRESSBILD
 ?? FOTO: AHMED ALALOUSI/PRESSBILD ?? Homage till Hildegard av Bingen. Corinna Helenelund­s textilskul­pturer visas intill Ekenäs kyrka
FOTO: AHMED ALALOUSI/PRESSBILD Homage till Hildegard av Bingen. Corinna Helenelund­s textilskul­pturer visas intill Ekenäs kyrka
 ?? FOTO: AHMED ALALOUSI/PRESSBILD ?? Fortplanta­de vibratione­r. Antti Tolvis Källa (2021) konkretise­rar ljud.
FOTO: AHMED ALALOUSI/PRESSBILD Fortplanta­de vibratione­r. Antti Tolvis Källa (2021) konkretise­rar ljud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland