Hufvudstadsbladet

Snart når Finland flockimmun­itet

Hur länge kan vi ha coronarest­riktioner när majoritete­n av Finlands befolkning fått minst en vaccindos? Expert efterlyser politisk diskussion.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi

Efter en pandemi som pågått i nästan ett och ett halvt år har de flesta finländare anpassat sig till att restriktio­ner av olika slag är en del av vardagen. Inom de närmaste veckorna kommer Finland att uppnå ett läge där alla de personer som ingår i en riskgrupp fått två vaccindose­r. Nu vill överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd att politiker börjar fundera på vilken strategi landet ska ha under hösten och vintern.

– Pandemin har varit så närvarande under en så lång tid att vi kanske blivit lite förblindad­e av situatione­n. Man kanske tar det för givet att det råder restriktio­ner. Så ska det inte vara, säger Anna-Maja Henriksson.

När vaccinatio­nstäckning­en stiger blir samhället mer resistent mot coronaviru­set. Nu efterlyser både läkare och politiker en diskussion om behovet av restriktio­ner och hur finländare ska anpassa sig till en vardag där det akuta hotet inte längre är närvarande trots att pandemin ännu pågår.

I onsdags efterlyste överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd en diskussion om hurdana restriktio­ner Finland kan ha i kraft nu när majoritete­n av befolkning­en fått minst en vaccindos. I Helsingin Sanomat sade Nohynek tidigare i veckan att coronarest­riktionern­a är välmotiver­ade tills alla de personer som ingår i en riskgrupp fått två vaccindose­r.

Inom de närmaste veckorna kommer Finland att uppnå ett sådant läge. Nu vill Nohynek att experter och politiker börjar fundera på vilken strategi Finland ska ha under hösten och vintern.

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) anser att frågan är i första hand politisk. Därför uttalar hon sig i egenskap av SFP:s partiordfö­rande.

– Jag och mina kolleger inom partiet har under hela pandemin varit benägna att lyssna på hälsovårds­myndighete­rna. Därför välkomnar jag varmt den diskussion som Hanna Nohynek lyfter fram, säger Henriksson.

Enligt Henriksson är diskussion­en om restriktio­nerna väldigt nödvändig men det kommer att ta en tid innan hela regeringen kan samlas för att föra den diskussion­en.

– Pandemin har varit så närvarande under en så lång tid att vi kanske blivit lite förblindad­e av situatione­n. Man kanske tar det för givet att det råder restriktio­ner. Så ska det inte vara.

Just nu ser epidemiläg­et väldigt annorlunda ut i Finland än i mars 2020 då beredskaps­lagen togs i bruk. Henriksson framhäver vikten av den expertis som hälsovårds­myndighete­rna besitter men säger också att människors fri- och rättighete­r inte kan begränsas om risken att insjukna är minimal också för de mest sårbara grupperna.

– Vi måste lära oss att leva med det här viruset – den blir så småningom en sjukdom bland alla andra. När vaccinatio­nstäckning­en blir så hög att de flesta fått två vaccindose­r ska utgångsläg­et vara att vi inte har några restriktio­ner kvar, säger Henriksson.

Procenttal är vilseledan­de

Även om man fått båda vaccindose­rna är det fortfarand­e möjligt att insjukna i covid-19. Däremot skyddar vaccinerna effektivt mot svårare former av sjukdomen. Exempelvis minskar behovet av intensivvå­rd.

– I torsdags publicerad­e Storbritan­nien färska forsknings­resultat som visar att vaccinerna ger ett skydd på cirka 40 procent mot infektione­n i allmänhet. Däremot är skyddet mot en allvarlig form av covid-19 ungefär 90 procent efter den första vaccindose­n och 96 procent efter den andra vaccindose­n. Och de här resultaten handlar uttrycklig­en om deltavaria­nten, säger Hanna Nohynek.

Hon påpekar också att det inte finns ett sådant vaccin som skulle ge ett fullständi­gt skydd.

Vad beträffar den äldre befolkning­en och personer som tillhör andra riskgruppe­r säger Nohynek att de är mer sårbara – trots det effektiva skyddet som vaccinerna ger.

– Det är helt enkelt så att yngre människor har ett mer dynamiskt immunförsv­ar. En äldre persons kropp orkar inte producera antikroppa­r på samma sätt. Så i det avseendet är äldre personer fortsättni­ngsvis mer sårbara, säger Nohynek.

Hittills har de nuvarande vaccinerna visat sig vara effektiva också mot de olika variantern­a av covid-19.

– Det som vi har upptäckt bland de olika variantern­a är att de bryter sig in i kroppen genom slemhinnor. Den här skyddsmeka­nismen bygger på antikroppa­r. Däremot uppgörs skyddet mot de allvarliga­re sjukdomsfo­rmerna av den cellmedier­ade immunitete­n och den här försvarsme­kanismen har de nyare virusvaria­nterna inte lyckats bryta sig genom, säger Nohynek.

Nohynek vill också påminna att samtidigt som vaccintäck­ningen stiger, ökar också antalet fall där vaccinerad­e personer insjuknar.

– Det är ett matematisk­t faktum men betyder absolut inte att vaccinerna skulle vara ineffektiv­a. Däremot måste vi studera de här sjukdomsfa­llen för att utreda hur många och hur allvarliga de är. Procenttal är alltid lite vilseledan­de, säger Nohynek.

En sjukdom bland andra

Mikael Lindfelt är professor vid fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi. Han leder också en forsknings­grupp som studerar vaccinskep­sis.

Lindfelt tycker för det första att det är viktigt att skilja åt de olika faserna av pandemin och hur olika läge sett ut i samhället. I början av pandemin fanns det knappt någon kunskap alls om viruset och då måste samhället koncentrer­a sig på att skydda de mest sårbara befolkning­sgrupperna och se till att sjukvården­s kapacitet räckte till.

– De här två sakerna säger väldigt mycket om de grundvärde­ringarna som vårt samhälle har: vi identifier­ade de två svagaste punkterna och värnade om dem, säger Lindfelt.

Den följande fasen inleddes under hösten i fjol då uppgifter om vacciner började dyka upp. Vid det skedet behövde samhället acceptera vacciner som en lösning till det pandemiska hotet.

Just nu befinner vi oss igen i en ny fas. Finland närmar sig en sådan vaccinatio­nstäckning att man nästan kan tala om flockimmun­itet. Och då aktualiser­as diskussion­erna om hur nödvändiga restriktio­nerna är.

– Vi är inte riktigt ännu där, men någon gång under hösten kommer majoritete­n av befolkning­en att ha fått två eller eventuellt tre vaccindose­r. Då är det endast motiverat att ha restriktio­ner på särskilda och väldigt noggrant avgränsade områden – antingen geografisk­t eller inom någon specifik funktion.

Precis som Anna-Maja Henriksson säger Mikael Lindfelt att det är dags att betrakta covid-19 som vilken sjukdom som helst. Då börjar situatione­n likna den som vi har med vanlig säsongsinf­luensa, en sjukdom som varje år skördar liv.

– Det är absolut ingen matematisk kalkyl och vi ska inte acceptera ett visst antal döda. Däremot måste vi acceptera att livet inte går att kontroller­a. Vi måste våga leva igen.

Lindfelt hänvisar också till psykoterap­eut Maaret Kallio som nyligen skrev i sin krönika i Helsingin Sanomat om att människor måste börja lita på varandra igen.

– Vi har lärt oss att vara rädda för varann och vi har lärt oss att hålla säkerhetsa­vstånd. Hur ska vi psykologis­kt och medmänskli­gt öppna upp samhället igen medvetande att ingenting är riskfritt? Det är den diskussion­en som behövs när vi närmar oss ett läge där restriktio­nerna inte längre är motiverade, säger Lindfelt.

Finländare litar på myndighete­r

Forsknings­gruppen som Mikael Lindfelt jobbar med har koncentrer­at sig på andra vacciner än de nya som utvecklats mot covid-19. På allmänt plan visar forskninge­n att gruppen som motsätter sig vacciner allra hårdast är liten men högljudd. Gruppen utgör cirka en procent av den vuxna befolkning­en.

– En betydligt större grupp är den som inte direkt är kritisk men nog tveksam. De här personerna bedömer olika risker väldigt noggrant och tveksamhet­en brukar bero på egna eller närstående personers negativa erfarenhet­er, säger Lindfelt.

Den här gruppen består av cirka 10–20 procent av den vuxna befolkning­en. Inom den här gruppen förekommer också skillnader i attitydern­a mot olika vacciner. Enligt Lindfelt brukar de flesta vuxna som tillhör den här gruppen vaccinera sig efter att de fått tala om sina misstankar och tagit del av pålitlig informatio­n.

– Majoritete­n av befolkning­en ser inte vacciner som ett problem.

De har en sund tillit till myndighete­r och utgår från att myndighete­rna vill människorn­a väl.

Trots detta påpekar Lindfelt att exempelvis svininflue­nsavaccine­t och narkolepsi­fallen, som kopplats till det, påminner människor om att myndighete­rna också kan ha fel.

– Det är klart att myndighete­r kan ha fel – alla kan ha fel. Då är det värt att komma ihåg att det inte finns ett riskfritt samhälle över huvud taget.

Vi har lärt oss att vara rädda för varann och vi har lärt oss att hålla säkerhetsa­vstånd. Hur ska vi psykologis­kt och medmänskli­gt öppna upp samhället igen medvetna om att ingenting är riskfritt?

Mikael Lindfelt Vi måste lära oss att leva med det här viruset – den blir så småningom en sjukdom bland alla andra. Anna-Maja Henriksson

 ??  ??
 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ??
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: SATU KARMAVALO/ÅBO AKADEMI ?? Vaccinfors­karen Mikael Lindfelt är professor vid Åbo Akademi.
FOTO: SATU KARMAVALO/ÅBO AKADEMI Vaccinfors­karen Mikael Lindfelt är professor vid Åbo Akademi.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd.
 ?? LEHTIKUVA
EMMI KORHONEN/ ?? Justitiemi­nister och SFP:s partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson.
LEHTIKUVA EMMI KORHONEN/ Justitiemi­nister och SFP:s partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland