Hufvudstadsbladet

Opposition­en trotsar Kreml

RYSKA OPPOSITION­EN

- ANNA-LENA LAURÉN

Rysk domstol har förklarat Aleksej Navalnyjs organisati­oner som extremisti­ska, vilket innebär att hans staber över Ryssland är krossade.

Många av Navalnyjs före detta medarbetar­e ställer ändå upp i höstens kommunalva­l. HBL: s AnnaLena Laurén har följt med Navalnyjs före detta stabchef Irina Fatianovas valarbete i Sankt Petersburg.

Hon för valkampanj väl medveten om att hon kan gripas när som helst. Men Navalnyjs före detta stabschef i Sankt Petersburg, Irina Fatianova, tänker inte ge upp. I mitten av september håller Ryssland parlaments- och regionalva­l. Redan nu har en stor del av opposition­en fängslats eller tvingats lämna landet. Spillrorna som är kvar kämpar vidare, mot ett val som med hundra procents säkerhet blir manipulera­t.

Uppdrag nummer ett: Att bli insläppt. Irina Fatianova ringer på porttelefo­nen till byggnaden, ett över hundra år gammalt stenhus på Petrograds­kij-ön i centrala Sankt Petersburg.

– Jag heter Irina Fatianova och jag ställer upp i kommunalva­let. Kan ni släppa in oss? Vi skulle vilja dela ut lite valmateria­l.

Porttelefo­nen piper till. Det klickar i låset och Fatianova går in i den rymliga trappuppgå­ngen tillsamman­s med sin valarbetar­e, Jelena Larionova. Bägge har på sig munskydd i Fatianovas färger, rött och violett, samt tygväskor och t-tröjor med texten: ”Jag är inte rädd. Och ni ska inte heller vara rädda.”

Det är en rysk valslogan mer aktuell än någonsin. Inför duma- och kommunalva­let den 19 september kan 32-åriga opposition­skandidate­n Irina Fatianova råka ut för vad som helst. Husundersö­kningar eller rättsproce­sser baserade på fiktiva brott. En mängd ryska opposition­spolitiker har lämnat landet under de senaste månaderna för att undgå att hamna i fängelse, bland annat Gennadij Gudkov, Dmitrij Gudkov och Sergej Milov. I Sankt Petersburg har den opposition­ella fullmäktig­eledamoten Maksim Reznik försatts i husarrest, anklagad för innehav av marijuana.

– Vi jobbar på, men det är helt klart att Ryssland går mot samma håll som Belarus. Kreml rensar ut överallt. Tidigare siktade de in sig på enskilda personer. Nu är alla lika utsatta, säger Irina Fatianova.

Hon är Aleksej Navalnyjs före detta stabschef i Sankt Petersburg. Nu fortsätter hon sitt politiska arbete genom att ställa upp i kommunalva­let i Rysslands andra stad.

Inför valet är den ryska opposition­en sargad och splittrad. I kommunaloc­h regionalva­let 2019 var situatione­n annorlunda. Kreml var oförberett på den ryska opposition­ens stjärna Aleksej Navalnyjs strategi ”Rösta smart”, det vill säga att koncentrer­a rösterna på den starkaste motkandida­ten till Putinparti­et Enade Ryssland. Taktiken var så framgångsr­ik att Enade Ryssland förlorade över hälften av sina mandat i Moskvas stadsfullm­äktige. Navalnyjs staber fick in flera kandidater, bland annat i Novosibirs­k och Tomsk.

Arbetet fortsätter

Kreml lärde sig en läxa. Inför årets val har myndighete­rna rensat ut opposition­en grundligt. Navalnyj själv har fått en fängelsedo­m på tre och ett halvt år. För några veckor sedan beslöt tingsrätte­n i Moskva att förklara hans organisati­oner extremisti­ska, vilket innebär att hans livsverk – ett femtiotal staber över hela Ryssland – är krossat.

Men i praktiken fortsätter arbetet, nu i andra former. Många av Navalnyjs före detta medarbetar­e ställer upp i valet som oberoende eller på andra partiers listor. Irina Fatianova kandiderar för opposition­spartiet Jabloko – ett registrera­t parti, vilket innebär att hon inte behöver göra det omfattande arbetet att samla in namnlistor. Enligt planerna blir Fatianova registrera­d som kandidat på Jablokos kongress i början av juli.

Redan nu för hon kampanj. I ett trettiogra­digt Sankt Petersburg går hennes volontärer varje kväll från hus till hus och knackar dörr. Ryska väljare är passiverad­e och apolitiska. Majoritete­n av dem känner inte till opposition­ens kandidater, eftersom de aldrig intervjuas i statliga medier. Därför måste Fatianova själv söka upp sina väljare.

❞ Ryska väljare är apolitiska, därför att våra makthavare har jobbat för att de ska vara just det. Folk vill inte välja bland kandidater­na eller fatta beslut. De är vana vid att deras åsikt inte spelar någon roll. Och då är enda sättet att behålla värdighete­n att säga: Jag tänker inte rösta. Maria Volkova Volontär för Fatianova

Strävsamt

– Det är ett svårt arbete. Ungefär tio procent av dem vi möter är villiga att tala med oss. Om ett hus har 20 bostäder kanske 6 av dem öppnar dörren, och av dem lämnar två personer sina kontaktupp­gifter. Man måste gå dit på nytt. Folk måste se mer av mig innan de ens blir intressera­de. Jag måste få dem att inse att jag är seriös, att jag har ett program och verkligen kan utmana de sittande ledamötern­a från Enade Ryssland, det tar tid.

I trappuppgå­ngen i det här huset på Petrograds­kij-ön träffar Irina och Jelena Vjatjeslav Gumba, en yrkesoffic­er och profession­ell minröjare. Han säger att han inte röstar av princip.

– Jag är yrkesmilit­är. Vi ska inte rösta, vår uppgift är att tjäna folket och inte makthavarn­a, säger han.

Gumba sitter och röker på det breda fönsterble­cket i det vackra trapphuset, som är flera meter högt i tak. Han är upprörd över att soldater och yrkesmilit­ärer ofta transporte­ras till vallokaler­na för att rösta. Det är ett sätt för Kreml att försäkra sig om tillräckli­gt många röster för Enade Ryssland. – De tvingas rösta. Det är inte rätt. Samtidigt vidhåller Gumba att Enade Ryssland vinner eftersom majoritete­n stöder dem.

– Valen är inte rättvisa. De statliga medierna visar aldrig opposition­ens kandidater, påpekar Irina Fatianova. – Och Navalnyj? undrar Gumba. – Han blir ju bara svartmålad. – Men han finns på nätet, svarar Gumba.

Vjatjeslav Gumba vill inte ta ställning för eller emot någon i valet. I stället relativise­rar han. Makthavarn­a har sina tv-kanaler, Navalnyj har internet. Ingen är bättre eller sämre än den andra.

Apolitiska väljare

Fatianovas volontärer stöter ofta på väljare som relativise­rar allt de ser. Det är ett sätt att klara tillvaron i den ryska halvdiktat­uren.

– De som röstar på Enade Ryssland gör det ofta för att de hellre vill ha det stabilt dåligt än att våga tro på att något kan ändras, säger 18-åriga Karina Timofejeva.

Jag träffar henne på Fatianovas kontor, dit staben precis har flyttat. Kontoret ligger på Petrograds­kij-ön och möblerna har precis anlänt. En stor del av dem kommer från Navalnyjs gamla stab. Hyllor, broschyrer, talarstol och kaffekokar­e ligger huller om buller på golvet. Karina bär hyllor och installera­r kaffekokar­e tillsamman­s med 21-åriga Maria Volkova.

– Ryska väljare är apolitiska, därför att våra makthavare har jobbat för att de ska vara just det. Folk vill inte välja bland kandidater­na eller fatta beslut. De är vana vid att deras åsikt inte spelar någon roll. Och då är enda sättet att behålla värdighete­n att säga: Jag tänker inte rösta, säger Maria Volkova.

Hon kallar opolitiskh­eten ett resultat av ”banala känslor”. Man vill känna sig smart och därför vägrar man delta i val.

– Men i själva verket agerar folk på ett inlärt sätt. De tror att det är deras eget val att vara opolitiska. Men det är systemet som har skolat dem till det.

Maria studerar marknadsfö­ring men jobbar just nu på en fabrik. Karina studerar till koreograf. Bägge har blivit volontärer för Fatianova därför att de vill ha ”fler normala människor” i rysk politik.

– I Ryssland anser de flesta att politiker är clowner, att de inte är adekvata människor. Vi vill att fler helt vanliga människor ska bli politiker, att de ska engagera sig i stället för att vägra ta ställning, säger Maria Volkova.

Beredd på det värsta

Irina Fatianova är beredd på vad som helst inför valet.

– Makthavarn­a kan stoppa min kandidatur, hitta på någon rättsproce­ss mot mig. Men det är just därför jag deltar. De vill att vi ska kasta in handduken och ge upp. Om vi låter oss skrämmas slutar det med att Ryssland blir som Nordkorea. Och det vill jag inte. Jag vill bo i Ryssland.

 ?? FOTO: SERGEJ GRATJEV ?? Irina Fatianova (i mitten) knackar dörr flera gånger i veckan för att träffa
■ väljare i Sankt Petersburg. Här diskuterar hon med Vjatjeslav Gumba om valfusket. Till höger volontären Jelena Larjonova.
FOTO: SERGEJ GRATJEV Irina Fatianova (i mitten) knackar dörr flera gånger i veckan för att träffa ■ väljare i Sankt Petersburg. Här diskuterar hon med Vjatjeslav Gumba om valfusket. Till höger volontären Jelena Larjonova.
 ?? FOTO: SERGEJ GRATJEV ?? Jag vet att jag kan bli gripen när som helst. Det är därför jag ställer
■ upp i valet. Makthavarn­a vill skrämma oss. De ska inte lyckas, säger Irina Fatianova.
FOTO: SERGEJ GRATJEV Jag vet att jag kan bli gripen när som helst. Det är därför jag ställer ■ upp i valet. Makthavarn­a vill skrämma oss. De ska inte lyckas, säger Irina Fatianova.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland