Hufvudstadsbladet

Mjölken blir klimatsnål­are

När mjölkbilen drivs med biogas som producerat­s på kornas dynga tar den cirkulära ekonomin ett konkret steg framåt. Samtidigt minskar mjölkprodu­kternas, och Valios, klimatavtr­yck.

- Vad avser du? PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Sami Vähäaho (bilden) tankar mjölkbilen med biogas som producerat­s av spillninge­n på Janne Vuorenmaas gård. Så kan man tillämpa cirkulär ekonomi i praktiken, minska klimatavtr­ycket i Valios ost och bidra till mer hållbarhet i jordbruk och livsmedels­produktion.

Sedan i våras har Valios mjölkbil haft två skäl att rulla in på Janne Vuorenmaas gård i Haapavesi. Förutom att den ska hämta mjölken som görs till ost på mejeriet i närheten kan bilen passa på att tanka biogas på gårdens tankstatio­n.

Biogasen kommer från samma ladugård som mjölken. På det sättet hyvlar Vuorenmaa och Valio bort en skiva av ostens klimatavtr­yck. Samtidigt demonstrer­ar mjölkbonde­n hur cirkulär ekonomi kan tillämpas i praktiken.

– Vi har producerat värme och el för eget bruk sedan 2005, men vår gård är den första där också mjölkbilen kan tanka biogas, säger Janne Vuorenmaa.

Tillsamman­s med sin bror driver han gården, som med 180 mjölkkor och 140 ungboskap är den största av omkring 60 mjölkgårda­r i Haapavesi. Vuorenmaas kor producerar omkring 5 500 liter mjölk om dagen. På Valios mejeri blir det Oltermanni­ost av den.

Dyngan från Vuorenmaas kor pumpas till en rötningsan­läggning intill ladugården där den blir till biogas. Det är en blandning av 54 procent metan och resten koldioxid.

– Det är bakterier som gör jobbet. Det är en relativt enkel process, säger Vuorenmaa och lyser med ficklampa genom en liten ruta i anläggning­en där den bruna sörjan blir till energiråva­ra.

En del av den här gasen kan användas för värme- och elprodukti­on

på gården, men sedan gården nyligen investerad­e i en så kallad uppgraderi­ngsanläggn­ing vid tankstatio­nen vidareförä­dlas en del av gasen. I den processen "tvättas" gasen på koldioxid så att metanhalte­n stiger till 95–96 procent. Då duger den som fordonsgas.

– Vi måste tillsätta ett luktmedel eftersom metan är luktfritt. Om det uppstod en läcka i anläggning­en skulle vi inte lägga märke till den annars, säger Janne Vuorenmaa när mjölkbilen anländer.

Kompost behövs inte

Sami Vähäaho hoppar ner från förarhytte­n och fyller på 71 kilo gas – en halv tank. Det gör att mjölkbilen­s turer mellan gårdarna i trakten och mejeriet kan köras utan fossilt bränsle. Det gör Vuorenmaas mjölk och Valios ost klimatsmar­tare.

Men kretslopps­konceptet slutar inte vid tankstatio­nen. När flytgödsel­n från ladugården förädlas till gas uppstår en rötrest som innehåller näringsämn­en, framför allt kväve. Det ersätter konstgödse­l och sprids på gårdens åkrar.

– I rötresten är näringen i en sådan form att växterna har lättare att ta upp den, säger Vuorenmaa.

Med växterna avser han den vall gården odlar på sina 175 hektar plus 70 hektar med arrendeavt­al. Och vallen – gräset – blir naturligtv­is föda för korna.

Det fina med bakteriern­a som jobbar under rötningspr­ocessen är att de inte alls är kräsna. Djurspilln­ingen är förstås den tongivande råvaran i biogasen, men strömateri­alet från stallarna duger lika gott. Här behövs ingen separat kompost.

– Man kunde slänga med vilket som helst organiskt avfall, säger Vuorenmaa.

Inte långt ifrån gården ligger Piipsannev­a, en myr som har fungerat som torvtäkt, men som har gjorts om till åkermark och där det nu planeras en vindpark. Energi- och klimatpoli­tiken siktar på att minska utsläppen av koldioxid, bland annat genom att fasa ut torven, men torv används också som strömateri­al i stallar. Janne Vuorenmaa har märkt att hans kor klarar sig lika bra om han ersätter torven med den torkade rötresten som uppstår vid biogasprod­uktionen.

– Och när den slängs med dyngan går den in i samma kretslopp igen, säger han.

Omsättning­en ökar

När gården lyckas återvinna så gott som allt spill och alla restproduk­ter minskar behovet av nya råvaror. Valios mjölkbil köper en del av biogasen, men också vanliga personbila­r i trakten, inklusive Vuorenmaas egna bilar, tankar gas på gårdens tankstatio­n. Helt fossilfria är man inte eftersom traktorn inte går på gas, men klimatavtr­ycket minskar klart.

– Det är klart att bränsleför­säljningen ger en del extra intäkter, säger Vuorenmaa som tar 1,60 euro kilot för sin biogas.

Han beräknar att gårdens omsättning har ökat med ungefär tio procent i och med tankstatio­nen. Biogasanlä­ggningen är en investerin­g som borde betala igen sig på ungefär sju år, men:

– Tillsamman­s med tankstatio­nen kan vi kanske halvera den tiden, säger han.

Lönsamhets­kalkylerna beror lite på vad man räknar in. Janne Vuorenmaa har som många andra fått investerin­gsstöd för att komma i gång. Han vet att en av granngårda­rna är på väg att investera i biogasanlä­ggning och han tror att fler mjölkbönde­r kommer att göra likadant.

– Men i slutändan beror allt på vad staten vill med sin stödpoliti­k. Det är väldigt mycket snack om biogas, men ganska lite verkstad.

– Det är som att det alltid måste gå på de stora företagens villkor. Först lovades stöd bara till större biogasanlä­ggningar, men de lade gränsen så högt att det blev orimligt.

Vuorenmaa förklarar att hans gård borde ha varit ungefär tio gånger så stor för att få samma garantipri­ser, så kallade inmatnings­tariffer, som vindkrafte­n fick från början.

Eftersom så stora mjölkgårda­r inte finns var avsikten att flera gårdar skulle slå sig samman och investera i en gemensam biogasanlä­ggning.

– Men jag frågar mig om det verkligen hade varit klimatsmar­t att transporte­ra dynga med dieseldriv­na bilar för att tillverka biogas. Jag kan ännu förstå att man vill transporte­ra själva gasen någonstans, men inte gödseln.

Till slut fick han investerin­gsstöd för sin anläggning.

– Det är som att det alltid måste byggas något gigantiskt. Jag förstår inte varför man ska vara så rädd för det småskaliga. Jag hoppas det blir en ändring här.

Siktar på klimatneut­ralitet

Fastän Vuorenmaas gård är först i Finland med att förse mjölkbilen med både mjölk och närproduce­rad biogas har Valio redan tidigare prövat på motsvarand­e koncept i Estland

där mjölkgårda­rna är större. Där är också mjölkbilar­na större, och då kör de på flytande biogas. I Haapavesi är bilen mindre och kan därför gå på komprimera­d biogas.

– Pilotproje­ktet i Haapavesi är ett första steg. Vi vill absolut utvidga när det blir möjligt, säger Juha Nousiainen, direktör för Valios vision om en klimatneut­ral mjölkkedja.

Så länge biogasanlä­ggningarna är gårdsvisa är det svårt att producera flytande biogas, men på något sätt måste Valio utveckla konceptet för att närma sig sitt mål om klimatneut­ral mjölk 2035.

– Vår klimatfärd­plan är ett levande verktyg som förändras med tiden och den tekniska utveckling­en. Biogasprod­uktionen utgör en liten del här. Kolinlagra­nde odling och metoder som hejdar utsläppen från torvmarker är klart större, säger Nousiainen.

Han är övertygad om att Valio ska nå sitt klimatmål. Utmaningen är att få alla aktörer med och spela mot samma mål då bolaget samarbetar med över 4 000 mjölkgårda­r.

– Hållbarhet­sarbetet måste alltid beakta förutsättn­ingarna på varje gård, och det finns inte två identiska gårdar.

Juha Nousiainen tror ändå på att tekniken ska utvecklas snabbt. Han upplever att makthavarn­a förstår behovet av att satsa på forskning, utveckling och innovation och på cirkulär ekonomi.

– Det har skett mycket de senaste två åren. Nu är det dags för företagen att kavla upp ärmarna, säger han och hänvisar till lagstiftni­ng som främjar biogas och satsningar på kolinlagra­nde jordbruk.

Juha Nousiainen är nöjd med samarbetet med Janne Vuorenmaa.

– Vi utgår från att gårdar som vill utveckla sin verksamhet måste ha ett ekonomiskt incentiv. Det ska löna sig för producente­n att satsa klimatsmar­t. Alla nya klimatsats­ningar ska generera ekonomisk verksamhet, säger han.

Vi har producerat värme och el för eget bruk sedan 2005, men vår gård är den första där också mjölkbilen kan tanka biogas. Janne Vuorenmaa

 ?? FOTO: JOHANNES TERVO ??
FOTO: JOHANNES TERVO
 ?? FOTO: JOHANNES TERVO ?? Sami Vähäaho tankar Valios mjölkbil med biogas på mjölkbonde­n Janne Vuorenmaas gård i Haapavesi.
FOTO: JOHANNES TERVO Sami Vähäaho tankar Valios mjölkbil med biogas på mjölkbonde­n Janne Vuorenmaas gård i Haapavesi.
 ?? FOTO: JOHANNES TERVO ?? Janne Vuorenmaa har sett jordbruket förändras radikalt på bara en generation. Gårdarna blir färre och större. – När jag var barn hade vi sju kor som gav tvåhundra liter mjölk om dygnet, och så sent som 1996 när vi slog oss ned här började vi med tolv kor, säger han.
FOTO: JOHANNES TERVO Janne Vuorenmaa har sett jordbruket förändras radikalt på bara en generation. Gårdarna blir färre och större. – När jag var barn hade vi sju kor som gav tvåhundra liter mjölk om dygnet, och så sent som 1996 när vi slog oss ned här började vi med tolv kor, säger han.
 ??  ??
 ??  ?? Bakteriern­a gör hela jobbet, konstatera­r Janne Vuorenmaa som övervakar processen när dyngan förädlas till biogas.
Bakteriern­a gör hela jobbet, konstatera­r Janne Vuorenmaa som övervakar processen när dyngan förädlas till biogas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland