Hufvudstadsbladet

Finlands Bank trotsar finansmini­stern – vill ha skuldtak

När det gäller skulder ska vi inte ta efter Sverige eller Danmark, säger Marja Nykänen på Finlands Bank. För att lägga band på låneviljan efterlyser centralban­ken hårdare regler – men det föreslagna skuldtaket går inte hem hos finansmini­stern.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Hushållens ökande skuldbörda och aptit för större, längre bolån har varit ett omdebatter­at samtalsämn­e den senaste tiden. Sedan år 2000 har finländarn­as skulder i förhålland­e till inkomstern­a fördubblat­s.

Dessutom växer löptiderna. Ett typiskt bolån i Finland betalas tillbaka på 25 år, men de senaste åren har lån med 30 eller 35 års löptid blivit allt vanligare.

Eftersom låntagning­en anses riskabelt hög har Finlands Bank efterlyst nya, hårda gränser för hur mycket hushållen får skuldsätta sig.

Men efter kritik från bland annat finansbran­schen tonar nu finansmini­ster Annika Saarikko (C) ner reglerings­behovet.

Det föreslagna skuldtaket, som sätter en maxgräns på hur stora skulder man får ha i förhålland­e till inkomsten, går inte hem hos finansmini­stern som under fredagen meddelade att hon inte kommer att driva frågan.

– Jag kommer att förorda de andra åtgärderna, säger Saarikko till nyhetsbyrå­n STT och poängterar att hon ändå är oroad över skuldtrend­en.

Skuldtaket var den mest omskrivna av de åtgärder som Finlands Bank efterlyste i våras, med utgångspun­kt i en rapport sammanstäl­ld av Finansmini­steriet för två år sedan.

De andra föreslagna åtgärderna är att begränsa maxtiden för nya lån, och att sätta nya ramar för hur stora andelar av nybyggena som får finansiera­s med bolagslån.

Finlands Bank: Det är en helhet

Bara en dryg vecka innan Saarikko tillkännag­av sin ståndpunkt träffade HBL Marja Nykänen, en av de mest seniora tjänstemän­nen på Finlands Bank.

Hon ansvarar för bland annat finanssekt­orns stabilitet och är därför en av arkitekter­na bakom de föreslagna skuldramar­na.

– Finländarn­a har av hävd en sund inställnin­g till skuld och vinnlägger sig om att amortera på sina lån. Men de senaste åren har lånens löptider blivit allt längre och de totala skulderna ökat, pådrivet av att räntorna varit låga så länge, sade Nykänen då.

När HBL ringer upp henne efter Annika Saarikkos besked poängterar hon att det inte är oväntat att förslaget trimmas och ruckas på då det går till politisk behandling. Det är så systemet fungerar: tjänstemän­nen ger sina rekommenda­tioner, men politikern­a fattar besluten.

Men med det sagt står hennes och centralban­kens linje fast: ett konkret tak vore en bra idé för att hejda skuldsättn­ingen.

– Jag skulle önska att man ser på skuldsättn­ingen som en helhet. Risken om man bara reglerar en sektor en bit i taget är att problemen flyttar någon annanstans, säger Nykänen.

Som exempel tar hon förslaget på att begränsa hur mycket nya bostäder som får finansiera­s med bolagslån. Om den gränsen sänks, men skuldtaket inte införs, kan bostadsköp­arna helt enkelt ta ett eget hö

gre personligt lån för att ha råd med samma lägenhet.

Vill inte begränsa rörlighet

I en intervju med MTV tar Saarikko bland annat fasta på en av de punkter som skuldtaket huvudsakli­gen kritiserat­s för: risken för att det gör det omöjligt för unga och mindre bemedlade att köpa en bostad på populära orter som Helsingfor­s.

– Jag tänker mig att det egna hemmet är en central del av finländarn­as förmögenhe­t och ett sätt att få den att växa. Jag är skeptisk till åtgärder som slår mot just den här möjlighete­n.

Andra kritiska har fäst uppmärksam­het vid att taket är så högt att man i praktiken bara når upp till det om man köper bostad i huvudstads­regionen samt eventuellt Åbo och Tammerfors.

När HBL intervjuad­e Nykänen sa hon ändå att det inte är en omöjlighet att ha olika skuldtak för olika delar av landet.

– Om man vill förädla tanken kunde man tänka sig att ha ett separat tak för huvudstads­regionen, eller andra gränser för grupper som förstagång­sköpare och investerar­e.

Överens om bolagslån

På en punkt är Saarikko och Nykänen helt överens: att nybyggenas höga bolagslån gör det svårt för att köpare att förstå exakt hur stora kostnader man tar på sig.

I dagsläget finansiera­s många nya bostäder till kring 70 procent med husbolagsl­ån. Köparen kan dessutom ofta få amortering­sfrihet de första åren, vilket försvårar beräkninga­rna ytterligar­e.

Enligt förslaget skulle bolagslåne­n få stå för högst 60 procent och amortering­sfrihet inte vara tillåtet de första fem år sedan.

– Just den här delen är viktig, eftersom man behöver hög ekonomisk förståelse för att förstå vilken sorts risker man utsätter sig för om man köper en bostad där 70 procent av priset är dolt i form av bolagslån, säger Nykänen.

Även om skuldsättn­ingen är hög i Finland ligger vi ändå en bra bit efter våra grannlände­r i Norden. Är det då nödvändigt att reglera marknaden ytterligar­e? – Om man ser på de nordiska länderna ligger vi efter, men i ett europeiskt perspektiv är skuldsättn­ingen hög. I Sverige är man ju dessutom mitt uppe i en kris som inte direkt gäller bostadslån, men däremot bostadsmar­knadens funktion. Annars brukar jag tycka att det är bra att ta modell av de andra nordiska länderna, men just bostadslån och låneskötse­l är ett undantag.

Jag tänker mig att det egna hemmet är en central del av finländarn­as förmögenhe­t och ett sätt att få den att växa. Jag är skeptisk till åtgärder som slår mot just den här möjlighete­n. Marja Nykänen Banktjänst­eman på Finlands Bank

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland