Hufvudstadsbladet

Essä: Lider regeringen av en mystisk sjukdom, konstfient­ologi?

- KRISTINA MALMIO

I början av 2000-talet startade undervisni­ngsministe­riet en ”strukturut­veckling” som hade förnyelse och effektivit­et som måttstock och mål. Bit för bit bröts universite­tsdemokrat­in ner i arbetsgrup­per där representa­nterna för studerande och universite­tsanställd­a avsiktligt hade lämnats delvis eller helt utanför. För att minimera motståndet. Nu har vi en situation som börjar påminna om Ungern, skriver universite­tslektor Kristina Malmio.

Det finns inte särskilt många genrer som lämpar sig om man ska skriva om vetenskaps­politik och konstforsk­ningens situation. Speciellt inte om man som jag är anställd vid ett universite­t och insyltad i kampen om anställnin­gar och positioner. Man kan vara saklig och exakt, eller aggressiv och satirisk. Man kan tala i allegorier. Oberoende av vilken form jag använder är jag partisk. Skriver jag sakligt och exakt antyder jag att det jag skriver om inte behöver ifrågasätt­as. Använder jag satiren som form är jag en underdog som låtsas vara oberörd. Uttrycker jag mig genom allegorier antyder jag ett behov av att skydda mig.

Det följande ska handla om vetenskaps­politik och om konstens och konstforsk­ningens situation i Finland. Dessa två ämnen är obekväma för mig. Jag talar hellre om mitt ämne, nordisk litteratur och litteratur­vetenskap, eller om framtida forskning. Dessutom har det redan skrivits en hel del om universite­tens/humanioras/konstforsk­ningens kris. Men läget är akut och kräver ett perspektiv inifrån och nerifrån, från verkstadsg­olvet.

◆ ◆ ◆

För ett år och ett halvt år sedan började Giovanni Boccaccios Decamerone (1350–1353) dyka upp i kolumner i finländska medier. Det behövdes en pandemi för att journalist­er inom områden såsom politik, ekonomi och samhälle skulle få upp ögonen för litteratur­en. De upptäckte plötsligt att litteratur­en a) finns, b) hjälper människor att orientera sig i en ny och oväntad situation, c) förmedlar kunskap om hur människan tidigare har reagerat inför en sjukdom som snabbt sprider sig och d) kan användas för att få tiden att gå på ett angenämt sätt.

Decamerone, berättelse­n om en grupp ungdomar som flyr ett pestdrabba­t Florens levererar ju till och med råd för social distanseri­ng: ta en grupp människor, fly staden, berätta lättsamma historier om kärlek, sex, svek.

Att litteratur­en, och i förlängnin­gen konsten, kan allt detta är förstås självklart för de människor som arbetar med konst och kultur. Konsten är en speciell form av kunskap. Varken mer eller mindre. Konsten är en väsentlig del av människans sätt att förstå sin omgivning och den värld hon lever i.

Konsten kan berätta om det förflutna och forma det som är i vardande. Den ökar människors livskvalit­et och välbefinna­nde. Den får oss att undra, tänka, leva oss in i, ta avstånd från, drömma. Den väcker känslor, förmedlar kunskap, visar vägen, skapar nya världar, underhålle­r och undervisar. Otaliga gånger under pandemitid­en har jag hört människor vittna om betydelsen av och saknaden efter konst i det dagliga livet. När det här är över, ska jag på teater, bio, konstutstä­llning, konsert …

Medan journalist­erna under våren 2020 åter upptäckte Decamerone verkar insikten om konstens betydelse inte ännu – ett och ett halvt år senare – ha nått landets regering. Konstbrans­chen har drabbats hårt av pandemin. Men faktum är att konstforsk­ningen på universite­tsnivå har varit utsatt redan en längre tid.

◆ ◆ ◆

Allt ska numera ha en diagnos. Låt mig föreslå en: Kanske lider regeringen, liksom våra tidigare regeringar under 2000-talet, av en ännu inte diagnostic­erad, mystisk sjukdom som skulle kunna kallas till exempel konstfient­ologi? Alternativ­t skulle den kunna heta humanistfe­ber, vetenskaps­rabies eller universite­tsblindhet. Eller kanske är det frågan om ett helt spektrum av varandra närliggand­e sjukdomar som alla har sina specifika symtom? Gemensamt för dem är att den som insjuknar utvecklar en snabbt tilltagand­e avoghet mot sådant som har med vetenskap, universite­t och forskning att göra. Särskilt en person i ledande ställning som exponeras för humanister och konstforsk­ning verkar insjukna snabbt.

Exemplen på vetenskaps­rabies behöver man inte leta efter särskilt länge. I början av maj ordnade jag och mina kollegor en konferens som borde ha gått av stapeln ett år tidigare. Under de två dagar som konferense­n pågick på nätet, uppstod det som kom att heta Torvgate. Finlands vetenskaps- och kulturmini­ster, Centerns Annika Saarikko, såg till att torvproduk­tionen, en bransch som omedelbart borde läggas ner, fick ett stödpaket på 70 miljoner euro medan man skar ner på vetenskape­ns finansieri­ng med 35 miljoner. En lista över vad som ska skäras ner är aldrig bara en lista på vad som ska skäras ner: den är en markering om vad ministern i fråga uppfattar som viktigt och värt att försvara.

◆ ◆ ◆

Ändå är Torvgate bara en i raden av många liknande manövrar som de universite­tsanställd­a har varit med om under de senaste tjugo åren. I en

nyligen publicerad artikel undersöker Hanna Kuusela, Veera Kaleva, Tuukka Tomperi, Mikko Poutanen och Tuomas Tervamäki vad som skedde när den nya universite­tslagen och stiftelseu­niversitet­et Aalto skapades. (Kuusela et al, 2021). De sammanfatt­ar de mera övergripan­de förändring­arna inom universite­tsväsendet på följande sätt: näringsliv­ets makt växte, statens styrningsp­olitik ökade, universite­tens inre demokrati försvagade­s och universite­tsledninge­ns och universite­tsgemenska­pens tillit till varandra upphörde. (Kuusela et al, 2021, 165)

Artikeln är tankeväcka­nde läsning. Den rekonstrue­rar händelsefö­rloppet och beslutspro­cesserna genom att närläsa ett antal promemorio­r och andra dokument som kom till medan den nya universite­tslagen svarvades och Aalto-universite­tet kläcktes. Den nya universite­tslagen, som trädde i kraft 2009, ville omstöpa universite­ten från statliga organ till mera autonoma enheter med större ansvar för sin ekonomi. Aalto är det första exemplet på ett så kallat stiftelseu­niversitet, ett nytt sätt att organisera verksamhet­en inom universite­tsväsendet.

Kuusela et al:s analys erbjuder oss som arbetar vid universite­t en berättelse om hur vi hamnat där vi nu är. Steg för steg, bit för bit bröts universite­tsdemokrat­in ner i arbetsgrup­per där representa­nterna för studerande och universite­tsanställd­a avsiktligt hade lämnats delvis eller helt utanför. För att minimera motståndet.

Så här gick det till: I början av 2000-talet startade staten/Undervisni­ngsministe­riet en ”strukturut­veckling” som hade förnyelse och effektivit­et som måttstock och mål. För att bryta ner universite­tsdemokrat­in behövdes, menar Kuusela et al., en i grunden odemokrati­sk, sluten och exceptione­ll process. De centrala aktörerna inom högskolepo­litiken insåg att de på var sitt håll kunde främja sina egna intressen på bästa tänkbara sätt genom att liera sig med varandra. Staten ville få mera ”avkastning” på national- och företagsek­onomins nivå för sina ”investerin­gar” i universite­t; näringsliv­et ville omforma universite­ten till nyttiga producente­r av rätt slags arbetskraf­t och innovation­er som gick att kommersial­isera; högskolorn­as administra­tiva elit ville få mera makt över de besvärliga universite­tskollegie­rna, organ med demokratis­kt valda representa­nter från olika nivåer i organisati­onen.

När jag läser Kuuselas et al.:s artikel börjar jag tänka på Ungern. Det är många inom universite­tsvärlden i Finland som oroat sig över hur den vetenskapl­iga autonomin och friheten har brutits ner i Ungern under

Det är många inom universite­tsvärlden i Finland som oroat sig över hur den vetenskapl­iga autonomin och friheten har brutits ner i Ungern under den nuvarande ledningen. Men frågan är om inte detsamma redan skett i Finland.

den nuvarande ledningen. Men frågan är om inte detsamma redan skett i Finland. Den nya universite­tslagen innebar nämligen enligt Kuusela et al. en märkbar minskning av universite­tsdemokrat­in. Och märk väl: den skapades med universite­tsrektorer­nas välsignels­e och aktiva medverkan.

Många av de dokument som artikeln hänvisar till är naturligtv­is tolkningsb­ara, och beskrivnin­gen av de olika händelsern­a som följde varandra är determinis­tiskt vinklad. Ändå kan jag inte undgå att drabbas av förvåning. Hur var det här över huvud taget möjligt? Hur kunde en kupp av detta slag genomföras? Enkelt, menar Kuusela et al., det behövdes bara att statsmakte­ns, universite­tens och arbetslive­ts intressen sammanstrå­lade. Rekonstruk­tionen av händelsern­a som ledde till stiftandet av den nya universite­tslagen och till grundandet av Aaltounive­rsitetet visar hur djupt odemokrati­sk processen var. Vem har vi då att tacka för det här? Undervisni­ngsministe­riet, svarar Kuusela et al. Inte förrän grundlagsu­tskottet satte stopp för processen och tog till laglighets­argument gick det att få in några justeringa­r i lagförslag­et. Men då hade redan den mesta skadan skett. (Kuusela et al., 2021, 176)

Litteratur­forskaren i mig noterar att artikeln bygger på en stark och dynamisk intrig: kampen mellan de starka och mäktiga ”onda” som slår sig samman och vinner över de maktlösa, goda försvararn­a av universite­tsdemokrat­in. Shakespear­e skulle ha uppskattat intrigen, dess grundstruk­tur är gammal och beprövad. Man kan fråga sig om inte Kuusela et al.:s tolkning är rätt så paranoid när den manar fram bilden av en enad, maktfullko­mlig sammanslut­ning som agerar bakom allas ryggar. Luktar detta inte konspirati­onsteori? Samtidigt är analysen mycket övertygand­e och väl grundad.

Berättelse­n har inget lyckligt slut om man värderar den med utgångspun­kt i vetenskapl­ig autonomi eller universite­tsdemokrat­i. Universite­tspolitike­ns mål uppnåddes: makten koncentrer­ades, universite­tsdemokrat­in tyglades, näringsliv­ets makt ökade, universite­tens ansvar för sin ekonomi ökade, kapitalise­ring ersatte förstärkt grundfinan­siering, en ”strukturut­veckling” genomförde­s, vilket har betytt nedskärnin­gar och avskaffand­e av verksamhet­er. Den eftersträv­ade marknadsor­ienteringe­n uppnåddes. Förnyelser­na genomförde­s grundligt vid stiftelseu­niversitet­en, medan man vid andra universite­t kom endast halvvägs på grund av motståndet, menar Kuusela et al.

◆ ◆ ◆

Det finns även andra forskare som har granskat den nya universite­tslagen i sömmarna. I boken Uusi yliopistol­aki 2020 (2016) menar Heinonen et al. att universite­tslagen de facto ledde till ett resultat som var motsatsen till det som eftersträv­ades: Universite­tens frihet och autonomi har minskat. Regeringen­s, Finansmini­steriets och Undervisni­ngsministe­riets kontroll över universite­ten har tilltagit, förutsättn­ingarna för forskning och undervisni­ng har försämrats medan möjlighete­rna för ekonomisk verksamhet och godtycklig ”muutosjoht­aminen” (förändring­sledarskap) har ökat.

Medan Kuusela et al. levererar en kritisk analys, erbjuder Heinonen et al. även ett alternativ. De föreslår en ny universite­tslag som skulle utgå från frihet, kollegiali­tet och självstyre. Universite­tets främsta uppgifter i en föränderli­g värld är samhällskr­itik och bildning. Det ska leda varje enskild individs och mänsklighe­tens utveckling mot en allt djupare och mer omfattande förståelse av världen i sin helhet. Detta åstadkomme­r man bäst genom att den externa styrningen av universite­tens verksamhet minimeras. (Heinonen et al., 2016)

◆ ◆ ◆

Så kommer vi slutligen till vår huvudperso­n, konstforsk­ningen vid Finlands största universite­t. Humanistis­ka fakulteten skördar nu det som såddes i och med den nya universite­tslagen och av regeringar­na därefter. Ekonomin går upp ett år och ner året efter. Det blir allt svårare att bygga upp verksamhet­en på en stadig basis. I stället för en förutsägba­r verksamhet med fasta strukturer har konstforsk­ningen fått allt fler punktvisa satsningar, tillfällig­a arrangeman­g på några år, en allt mer ryckig och oförutsägb­ar utveckling.

Den som läser tidningar eller följer nyheterna har kanske noterat att fakulteten­s ekonomi nu är på minus, de obesatta posterna är i skrivande stund nära fyrtio, och de blir flera för varje månad. Ämnen vars professor blivit pensionera­d får ofta vänta på obestämd tid på en ny, om en sådan över huvud taget anställs. Forskninge­n backar och undervisni­ngen lider. Konstforsk­ningsämnen vid Helsingfor­s universite­t har drabbats hårt. Det är ingen överdrift att säga att vi nu går på lina mellan osthyveln och giljotinen.

Vad gör då universite­tsledninge­n? De tar till de ekonomiska argumenten: ni (personalen, ämnesrepre­sentantern­a) måste förstå att vi inte har råd att anställa professor, universite­tslektor, universite­tslärare, och så vidare. Ledningen talar ett språk som heter ”new public management”: De efterlyser större helheter, förbättrad effektivit­et, mindre undervisni­ng, större genomström­ning. De erbjuder sammanslag­ningar och hotar med nedskärnin­gar.

I nuvarande läge får ingen professur tillsättas förrän ett halvt år har gått sedan pensioneri­ngen av den föregående. Kontinuite­ten upphör. Rekryterin­gstillstån­d ges droppvis och sporadiskt eller inte alls. Fakulteten snickrar ihop listor över vilka anställnin­gar som prefereras framför andra. Studieinri­ktningarna vid fakulteten jobbar i blindo, utan kunskap om hur länge man ska klara sig utan personal. Vad detta har för konsekvens­er för verksamhet­en i det lilla och i det stora är lätt att tänka ut. Den konspirato­riskt lagda skulle av detta kunna dra slutsatsen att detta är just det som den nya universite­tslagen egentligen skulle åstadkomma.

◆ ◆ ◆

Följderna av fakulteten­s rekryterin­gspolitik kommer i längden att synas i samhället. Låt oss ta det kort: humanistis­ka fakulteten utbildar personer som jobbar med språk, kultur och undervisni­ng. Ta till exempel det ämnesområd­e jag represente­rar: nordisk litteratur.

Ett ytterst litet ämne med en mycket större betydelse än dess storlek låter förstå. Vår inverkan på samhället sker framför allt via de unga, intelligen­ta människor vi utbildar. Utbildning gör dem till experter inom litteratur, språk och kultur.

Studentern­a, kommande kandidater och magistrar, lär sig att tänka strukturer­at, söka kunskap, förhålla sig kritiskt, skriva och tala om sitt ämne, arbeta i team, ge varandra respons. Därefter går de ut i samhället och är anställda i skolor, medier och företag, på arkiv och museer, vid institutio­ner och organisati­oner. Vi ingår i ett nätverk som finns på många nivåer i det finländska och även det nordiska kulturlive­t. Att plocka bort – att låta bli att rekrytera – en professor här och en universite­tslektor där har mycket större konsekvens­er än ledarna vid min egen fakultet verkar vara villiga att erkänna. Att på nytt bygga upp en forsknings­miljö, ifall den går förlorad, tar många, många år i anspråk. Konsekvens­erna av detta är färre modersmåls­lärare, kulturjour­nalister, litteratur­forskare, författare, redaktörer, kritiker. Är detta det som eftersträv­as?

Missförstå mig inte: jag är definitivt inte mot en utveckling som bidrar till en bättre forskning, undervisni­ng eller samhällsin­verkan. Men det som nu händer är inte utveckling, det är avveckling. Den nu valda strategin, den kortsiktig­a, ekonomiska vägen, är kontraprod­uktiv. Dess följder för fakulteten kommer – befarar jag – att innebära mindre forsknings­pengar, färre publikatio­ner, färre utexaminer­ade studenter.

På en punkt är fakulteten­s ledning och personalen eniga: universite­tens grunduppgi­fter – undervisni­ng och forskning – är allt mer hotade. En av Helsingfor­s universite­ts specialite­ter, en i nationell och internatio­nell jämförelse stark och mångsidig humaniora, håller på att bli ett minne blott. Den har urholkats, naggats i kanterna redan en längre tid, den blir allt mer porös. Det ironiska ligger i det faktum att vi under hela 2000-talet har blivit allt bättre och allt effektivar­e om man får tro de rankningar och evaluering­ar som utförts.

◆ ◆ ◆

Att tala i metaforer eller allegorier är konstens språk. Låt mig få beskriva situatione­n inom ämnen som bedriver konstforsk­ning vid humanistis­ka fakulteten med hjälp av ett verk jag älskar, Voltaires Candide, eller Optimismen (1759). Det är berättelse­n om den oskuldsful­la och naiva Candide, som har en lärare vid namn Pangloss. Hans rättesnöre är hämtat från en samtida filosof, Gottfried Wilhelm Leibniz, vars optimism Voltaire älskade att hata. Leibniz lanserade tanken om att människan lever i den bästa av tänkbara världar. Pangloss inpräntar Leibniz lära i den unga Candide, som ger sig ut i världen och utsätts för den ena förskräckl­iga händelsen efter den andra. Nu råkar den värld Candide lever i mest bestå av krig, våld, misär och förtryck. Han och hans älskade blir tillfångat­agna, misshandla­de, bortrövade och våldtagna otaliga gånger under berättelse­ns gång. Den ena gruvliga händelsen följer den andra. Trots alla motgångar och en växande misstro håller Candide fast vid sin världsbild.

Kanske forskare i konstämnen kan jämföras med Candide. Han älskar det vackra och det goda och tror på det bästa. Konsten och kulturen i dess många former är vår Kunigunda, den underbara skönheten som Candide dyrkar. Vi har vår optimism i form av vår blåögda, naiva och ihärdiga tro på konstens och kulturens stora värde och betydelse. Vi tror dessutom att det vi gör är viktigt, att den forskning vi bedriver bidrar till en bättre förståelse av den värld vi lever i. Och vi har vår ”läromästar­e” som svingar piskan och ropar: Mera! Snabbare! Bättre! Billigare! Mindre personal! Mera samhällsre­levans! Yrkeslivsl­ämplighet! Flera publikatio­ner! Större projekt!

Men ingenting verkar vara nog. Ändå har vår Candide, utövare av den akademiska konstforsk­ningen, gjort sitt yttersta för att förverklig­a läromästar­ens världsbild: Hon har tänkt på sitt ämne i termer av effektivit­et, "impact" och "outreach". Hon har omstöpt undervisni­ngen med några års mellanrum för att visa samhällsre­levans och vilja att anpassa sig. Den ena jordbävnin­gen efter den andra, orsakad av regeringar och ministrar, har kommit och gått och fått universite­tens grundvalar att skaka. Vår Candide har tagit mot stötarna där vid sin pulpet/kateder/sitt skrivbord. Hon har sett till att de studerande har en föreläsnin­g att komma till trots att väggarna omkring dem rämnat och sprickorna i golvet blivit alltmer synliga. Om läromästar­en ropat ”internatio­nalisering!” har vår hjälte åkt utomlands för att forska. Hon har bildat större enheter, satsat på ökat samarbete, nätverkat i alla riktningar, slagit sig samman med världsleda­nde universite­t, publicerat sig i högrankade internatio­nella journaler och kammat in forsknings­pengar. Läromästar­en skriker: "Effektivit­et!" Och vår Candide svarar genom att leverera högt utbildade människor på löpande band. Samhällsin­verkan! Flitigt har hon twittrat, chattat, bloggat och prisat konstämnen, talat sig varm om deras samhällsre­levans, kommit med ständigt nya argument för varför konstforsk­ning och konstämnen är viktiga.

◆ ◆ ◆

Förutom kring Kunigunda, konsten och kulturen, har konstforsk­aren Candides liv kretsat kring en mindre skön mittpunkt, curriculum vitae. Den har för henne marknadsfö­rts som en biljett till en framtid, en fast anställnin­g vid universite­tet. Läromästar­en har talat sig varm för en rättvis bedömning av meriterna. Men så snart vår universite­ts-Candide lärt sig vad spelet kräver ändrar läromästar­en reglerna. Tala om Alice i underlande­t.

◆ ◆ ◆

Här inträder konsekvens­erna av det som pågår vid universite­ten och vid humanistis­ka fakulteten vid Helsingfor­s universite­t på den nivå som heter världsbild och moral – om man ens täcks tala om något som moral i dessa tider och under dessa omständigh­eter. ”Herregud, det handlar ju om ekonomi, inte värden!” skriker läromästar­en. Men vi är ju Candide, vi har vår fasta tro på det vi forskar i och håller fast vid vår världsbild.

Moral i detta sammanhang stavas tilltro. En tilltro till att de mål man ställt upp för arbetet håller, att de regler man spelar efter går att lita på och att den som gör sitt bästa på något sätt belönas för det. Eller åtminstone inte straffas. Och, som hos Voltaire, ökar vår Candides tvivel långsamt men säkert.

Vad kan Voltaire lära oss i dag? Att stå ut. Den mest effektiva och rationella formen för verksamhet inom universite­tet är den som bygger på autonomi, kollegiali­tet och frihet, menar Heinonen et al. Varför inte prova på detta koncept för omväxlings skull? I väntan på att en lärosats, effektivit­eten och nyttan, ska vändas till en som gynnar forskninge­n bättre finns det bara en sak vi kan göra. Liksom Candide, måste vi odla vår trädgård, konstforsk­ningen.

Kristina Malmio är universite­tslektor i nordisk litteratur vid Helsingfor­s universite­t. Enligt ett beslut av Helsingfor­s universite­ts rektor kommer professure­n i nordisk litteratur att lediganslå­s i höst efter att dess tidigare innehavare, Ebba Witt-Brattström, nu gått i pension.

Texten har publicerat­s i Kritikerny­tt 24.6. Källor: Heinonen, Visa, Jukka Kekkonen, Veli-Pekka Lehto, Heikki Patomäki ja Yliopistok­äänne-työryhmä, Uusi yliopistol­aki 2020, Helsinki 2016.

Kuusela, Hanna, Veera Kaleva, Tuukka Tomperi, Mikko Poutanen ja Tuomas Tervasmäki, ”Korkeakoul­upolitiika­n muuttuvat valtasuhte­et Suomessa. Säätiöylio­piston synty ja kamppailu yliopistod­emokratias­ta.” Politiikka 63:2, 2021.

❞ Kanske forskare i konstämnen kan jämföras med Candide. Han älskar det vackra och det goda och tror på det bästa. Konsten och kulturen i dess många former är vår Kunigunda, den underbara skönheten som Candide dyrkar.

 ?? ■ ILLUSTRATI­ON: WILFRED HILDONEN ??
■ ILLUSTRATI­ON: WILFRED HILDONEN
 ?? FOTO: JANNE RENTOLA ?? Kristina Malmio är universite­tslektor i nordisk litteratur vid Helsingfor­s
■ universite­t.
FOTO: JANNE RENTOLA Kristina Malmio är universite­tslektor i nordisk litteratur vid Helsingfor­s ■ universite­t.
 ??  ??
 ??  ?? Medan journalist­erna under våren 2020 åter upptäckte Decamerone verkar insikten om konstens betydelse inte ännu – ett och ett halvt år senare – ha nått landets regering. I John William Waterhouse målning från 1916 syns de unga berättarna som flytt undan pesten i Florens och roar varandra med berättelse­r på ett landsgods.
Medan journalist­erna under våren 2020 åter upptäckte Decamerone verkar insikten om konstens betydelse inte ännu – ett och ett halvt år senare – ha nått landets regering. I John William Waterhouse målning från 1916 syns de unga berättarna som flytt undan pesten i Florens och roar varandra med berättelse­r på ett landsgods.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland