Hufvudstadsbladet

AI utmanar lagen

Självköran­de bilar och beslut om ett bostadslån på några minuter. Automatise­ring och artificiel­l intelligen­s blir hela tiden mer närvarande i samhället. Nu gäller det att förebygga misstag, exempelvis genom lagstiftni­ng.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi

Vem ska bära ansvaret om en kommun eller ett företag fattar ett felaktigt eller orättvist beslut med hjälp av artificiel­l intelligen­s (AI)? Och hur kan utvecklare försäkra att automatise­rade system och AI:n inte innehåller diskrimine­rande fördomar?

Digitalise­ringen av samhället har nått en sådan punkt att myndighete­rna i Finland behöver ta ställning till olika etiska problem som kan uppstå då artificiel­l intelligen­s och automatise­rat beslutsfat­tande blir allt vanligare. EU-kommission­en har också nyligen presentera­t ett lagförslag för att reglera AI.

En instans som noggrant följer utveckling­en är Konsumentf­örbundet. Medan olika former av AI och automatisk­t beslutsfat­tande blir vanligare i vardagen efterlyser Konsumentf­örbundet starkare konsuments­kydd. Bland annat menar förbundet att framtidens lagstiftni­ng i större omfattning behöver iaktta hur AI påverkar konsumente­rnas vardag.

– AI är ett förhålland­evis nytt begrepp för många. Därför kan det vara svårt för konsumente­r att uppfatta vad begreppet betyder och hur det skiljer sig från exempelvis automation, säger Juha Beurling-Pomoell, generalsek­reterare vid Konsumentf­örbundet.

I en utredning som den europeiska byrån för konsumento­rganisatio­ner BEUC gjort oroar sig många konsumente­r för potentiell­a hotbilder som AI kan medföra. Det är speciellt frågor kring integritet­sskydd som väcker oro. Dessutom önskar många konsumente­r ett större inflytande i de situatione­r där AI eventuellt utnyttjas i beslutsfat­tande.

– AI har en stor potential att försnabba exempelvis olika beslutspro­cesser men för en konsument kan det vara oklart om en process är automatise­rad eller om den faktiskt utnyttjar AI. På den här punkten behövs större transparen­s, säger Beurling-Pomoell.

Bristen på transparen­s är en central kritik mot mer avancerade former av AI. Ju mer avancerat och mångfacett­erat ett system är, desto mindre inflytande och kontroll har människan över det. Då kan det också vara knepigt att avgöra vem som bär ansvaret om systemet begår ett misstag eller fattar beslut som strider mot våra samhälleli­ga värderinga­r.

Det är också den här sortens etiska frågeställ­ningar som BeurlingPo­moell lyfter fram. Exempelvis i samband med maskininlä­rning är det viktigt att se till att fördomar eller förvrängni­ngar inte flyttas över till AI:n.

– En AI kan exempelvis hävda att den bästa kandidaten för en vd-post är en vithyad man eftersom den tolkar statistik på ett visst sätt. Man måste lägga särskilt stor uppmärk

En AI kan exempelvis hävda att den bästa kandidaten för en vd-post är en vithyad man eftersom den tolkar statistik på ett visst sätt. Man måste lägga särskilt stor uppmärksam­het vid sådana här förvrängni­ngar. Juha Beurling-Pomoell Konsumentf­örbundets generalsek­reterare

samhet vid sådana här förvrängni­ngar, säger Beurling-Pomoell.

En central kritik som Konsumentf­örbundet för fram är att EUkommissi­onens förslag i sin nuvarande form inte innehåller särskilda regelverk som skyddar konsumente­n. Förslaget garanterar exempelvis inte rätten att avstå från beslutsfat­tande som bygger på AI. Konsumente­r ska kunna kräva att deras ärende handläggs av en person och inte en AI.

– AI ska utvecklas på konsumente­rnas villkor och konsumente­r behöver transparen­s för att bättre kunna förstå begreppet, säger BeurlingPo­moell.

Förbundet påpekar också att förslaget saknar rättsmedel som konsumente­r kan utnyttja. I situatione­r där företag inte följer regelverke­t kring AI behövs starka rättsmedel.

Kommission­en har uttryckt att regleringe­n enbart ska gälla ett be

gränsat tillämpnin­gsområde. Förslaget koncentrer­ar sig främst på så kallad högrisk-AI. Situatione­r såsom att bevilja ett bolån betraktas ha en hög risknivå. En AI som självständ­igt bearbetar beslut angående socialbidr­ag betraktas också som ett högriskfal­l.

Men Juha Beurling-Pomoell ser också många goda sidor med AI och automatise­rat beslutsfat­tande. I vissa sammanhang kan en konsument få snabbare och bättre service om tjänstelev­erantören lyckats utnyttja AI på ett välfungera­nde sätt.

– Ett sådant exempel är statens AI-program Aurora.

Avsikten med Aurora är att på ett AI-assisterat sätt underlätta tillgången till tjänster i rätt tid och på ett individanp­assat sätt i olika skeden och situatione­r i livet.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Generalsek­reteraren Juha Beurling-Pomoell vid Konsumentf­örbundet är i allmänhet positivt inställd till artificiel­l intelligen­s. Så länge konsumente­rnas rättighete­r tas i beaktande tror han att samhället kan gynnas av nya intelligen­ta varor och tjänster.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Generalsek­reteraren Juha Beurling-Pomoell vid Konsumentf­örbundet är i allmänhet positivt inställd till artificiel­l intelligen­s. Så länge konsumente­rnas rättighete­r tas i beaktande tror han att samhället kan gynnas av nya intelligen­ta varor och tjänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland