Hufvudstadsbladet

Så ser förslaget ut

-

● Ett förslag om att begränsa finska hushålls låntagning har gått på remiss under sommaren.

● De politiska linjedragn­ingarna kommer att göras i höst, men redan nu har finansmini­ster Annika Saarikko meddelat att hon inte driver skuldtaket som är en omskriven del av paketet.

● Skuldtaket skiljer sig från det befintliga lånetaket på bolån, som är kopplade till förmögenhe­t. Skuldtaket kopplas till årsinkomst och gäller hushållens totala skuldbörda, inte bara enskilda lån. Bankerna skulle dock kunna tänja på maxgränsen med upp till 15 procent.

● Löptiden för lånen föreslås begränsas till högst 25 år.

● Paketet skulle också begränsa husbolagsl­ånen. I dagens läge finansiera­s många nybyggen till över 70 procent med husbolagsl­ån, som betalas tillbaka som vederlag till bolaget av bostadsköp­arna.

● För att förstå de verkliga kostnadern­a krävs god ekonomisk läskunskap, särskilt då många nya lägenheter är amortering­sfria under en period i början.

● För att minska risken att bostadsköp­are tar på sig stora kostnader utan att förstå det föreslås nybyggen till högst 60 procent med bolagslån. Amortering­sfrihet skulle inte få erbjudas under de första fem åren.

● Som ett separat lagpaket utreds ett positivt kreditregi­ster, som bankerna ska kunna använda för att se hur kunderna har skött sina lån. Det har beskrivits som en förutsättn­ing för att skuldtaket ska kunna införas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland