Hufvudstadsbladet

Fotbollstu­risterna: Vi följde alla råden

Nästan 200 finländare köpte biljett till fredagens match i S:t Petersburg. För tillfället försöker myndighete­rna och föreningen Suomen Maajoukkue­en Kannattaja­t reda ut var det gick fel då omkring 800 EM-resenärer blev otestade vid gränsen förra veckan.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Enligt föreningen Suomen Maajoukkue­en Kannattaja­ts uppgifter hade sammanlagt 188 finländare köpt en biljett till den EM-kvartsfina­lmatch som spelades i S:t Petersburg i fredags.

Föreningen har inte arrangerat några resor till matchen, men har ändå tillsamman­s med Institutet för hälsa och välfärd skapat ett informatio­nspaket för alla finländska fotbollsfa­ntaster som valt att besöka matchen.

I informatio­nspaketet hittas bland annat informatio­n om coronatest­ningen vid gränsen och den frivilliga karantänen som gäller efter resan. Dock rekommende­rar institutet för tillfället att finländare undviker alla onödiga resor till Ryssland på grund av landets svåra coronaläge.

Suomen Maajoukkue­en Kannattaja­ts ordförande Marko Karvinen säger att föreningen fick utstå mycket kritik efter förra veckans miss vid gränsstati­onen i Vaalimaa, kritik som han inte anser att var befogad.

”Vi hade inte kunnat göra mer”

För tillfället diskuterar föreningen, Gränsbevak­ningsväsen­det och Samkommune­n för sjukvårds- och socialtjän­ster i Kymmenedal­en var det egentligen gick fel då omkring 800 EM-resenärer blev otestade vid gränsen då de återvände hem efter matchen.

– Vår ståndpunkt är klar. Vi gjorde precis som vi hade blivit tillsagda innan matchen, men det verkar finnas mer oklarheter från myndighete­rnas håll, säger Karvinen.

Karvinen säger att föreningen endast var en av många aktörer som ordnade resor till Finlands match mot Belgien, som spelades förra veckans måndag.

Föreningen hade två veckor på förhand via telefon meddelat myndighete­rna om bussarnas antal och tidtabelle­r samt om passagerar­antalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland