Hufvudstadsbladet

Automatise­rat beslutsfat­tande i Finland

-

● En av regeringsp­rogrammets målsättnin­gar är att främja digitalise­ring av förvaltnin­gen men också övriga delar av samhället. I januari tillsatte Justitiemi­nisteriet en arbetsgrup­p att bereda en regeringsp­roposition med förslag till allmän lagstiftni­ng om automatise­rat beslutsfat­tande.

● Med automatise­rat beslutsfat­tande avses processer där man utnyttjar automatise­rade system för att fatta beslut. I nuläget använder bland andra Skatteförv­altningen och Folkpensio­nsanstalte­n automatise­ring i behandling­en av vissa ärenden.

● Automatise­rat beslutsfat­tande innebär inte nödvändigt­vis att man utnyttjar AI.

● Enligt nuvarande lagstiftni­ng är det inte möjligt att införa automatisk­t beslutsfat­tande i exempelvis kommunerna. För att automatisk­t beslutsfat­tande ska kunna införas inom förvaltnin­gen behövs en lagändring som säkerställ­er att principern­a för god förvaltnin­g följs och att rättssäker­heten och tjänstemän­nens tjänsteans­var tillgodose­s.

● EU-kommission­ens lagförslag riktar sig enbart till sådant automatise­rat beslutsfat­tande som utnyttjar AI.

Konsumentf­örbundet

● Intresseor­ganisation som värnar om konsumente­rs och offentliga tjänsteanv­ändares rättighete­r i samhälleli­gt beslutsfat­tande.

● Erbjuder bland annat rådgivning och utbildning­ar.

● Politices magister Juha Beurling-Pomoell har varit förbundets generalsek­reterare i nästan 10 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland