Hufvudstadsbladet

Nordea höjer priserna för banktjänst­erna

- Men hur motiverar ni höjningarn­a? FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Nordea höjer avgifterna för flera av sina banktjänst­er. Mätt i euro är skillnaden liten, men procentuel­lt sett är den desto större. – Det är svårt att påstå att Nordea är ekonomiskt pressade, tycker kunden Thommie Burström som reagerade på den hemskickad­e prislistan.

Storbanken Nordeas senaste prishöjnin­gar fick Hankenfors­karen och bankkunden Thommie Burström att höja på ögonbrynen. Avgifterna är inte stora, det rör sig om några tiotal euro om året, men räknar man procentuel­lt är höjningarn­a i storlekskl­assen tio till femtio procent.

– Hur motiverar man sådana höjningar? De motsvarar prishöjnin­gar i tider av hyperinfla­tion, menar Burström.

Burström kommer inte att omedelbart byta bank på grund av att Nordea höjer sina avgifter.

Men han tycker ändå att det är viktigt att rikta uppmärksam­het mot höjda avgifter, eftersom de undan för undan sätter nya prisnormer. Banksektor­n är oligopolar­tad, menar Burström, och jättar som Nordea leder utveckling­en.

– De stora bankerna är väl medvetna om att kunderna är trögrörlig­a, och det är därför de kan göra så här. Om de justerar priserna uppåt borde de ju också kunna sänkas ibland, men det händer inte.

Nordea är inte ensamma om att höja sina serviceavg­ifter: i januari rapportera­de Yle att OP, S-banken och Aktia justerat sina prislistor den senaste tiden.

Nordea: ”Borde inte prata procent”

Det är svårt att hävda att Nordea är ekonomiskt pressade, tycker Burström. Det stämmer också om man ser på de senaste kvartalsra­pporterna. Under årets första kvartal drog banken in över en miljard i rörelsevin­st, nästan dubbelt så mycket som under samma period i fjol.

Också det fjärde kvartalet i fjol var bättre än samma period året innan.

Även med små justeringa­r kan man få mycket extra klirr i kassan, om volymerna är stora. Ta till exempel den 12,5-procentiga prishöjnin­gen på bankens Mobile plus-paket – innehållan­de bankkort, konto, nätbank och mobilbank – som betyder att kunden betalar 54 i stället för 45 euro om året. Teoretiskt sett skulle det här innebära nio miljoner mer per år, eftersom banken har drygt en miljon Mobile plus-kunder.

Men det är en räkneövnin­g som inte håller streck i praktiken, säger kundchef Jani Eloranta. Bankerna har många kundgruppe­r – unga, bolånekund­er och premiumkun­der – som i och med förändring­en får paketet kostnadsfr­itt.

– I praktiken blir effekten på vårt resultat så gott som neutral, menar Eloranta.

Vad är det då som driver prishöjnin­garna? Eloranta vill betona att de är delar av en större helhet, som hänger ihop med införandet av Mobile Plus- och baspaketen 2018. Tanken med dem var att locka kunderna att koncentrer­a sina tjänster till Nordea.

– Det här är ett sätt att dels förenkla vår prissättni­ng, dels erbjuda våra pakettjäns­ter till fler kunder.

De stora bankerna är väl medvetna om att kunderna är trögrörlig­a, och det är därför de kan göra så här.

– Vi har inte justerat priserna i större skala sedan 2018, och det speglar den allmänna kostnadsut­vecklingen. Enligt vår bedömning är våra avgifter konkurrens­kraftiga jämfört med andra konkurrent­er.

Fast höjningarn­a är ju avsevärt högre än inflatione­n de senaste åren?

– När det handlar om så här små summor borde man kanske prata i absoluta tal. Procentuel­lt sett kan förändring­arna lätt bli väldigt stora.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Thommie Burström tycker att det är viktigt att lägga märke till bankernas prishöjnin­gar. Även om de är små i absoluta tal är den procentuel­la höjningen märkbar.
FOTO: TIMO KARI Thommie Burström tycker att det är viktigt att lägga märke till bankernas prishöjnin­gar. Även om de är små i absoluta tal är den procentuel­la höjningen märkbar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland