Hufvudstadsbladet

Landet står stilla – det är brist på allt i Libanon

Köerna ringlar långa utanför bensinmack­arna i Libanon. Men inte på eftermidda­garna. Då har bränslet tagit slut och de flesta har lärt sig att det är lönlöst att ens försöka. Lika bra att ta sig hem, till bostäder som saknar elektricit­et och försöka igen m

- SOPHIE TANHA/TT

Krisen i Libanon, som präglas av en valuta i fritt fall och en regering som misstros av både libaneser och det internatio­nella samfundet, innebär fler och värre konsekvens­er än vad som först befarats. Det säger Lynn Kseibi, som arbetar på den icke-statliga organisati­onen Sawa, som arbetar med syriska flyktingar i Libanon.

– Vårt kontor ligger i Beirut, men vi bistår flyktinglä­gren i Bekaadalen. Förut var vi där dagligen, men nu är det svårt att få tag på bensin nog att åka ens två gånger i veckan. Och kommer vi dit är det inte säkert att vi kommer hem, tänk om bensinen tar slut eller demonstran­ter blockerar vägarna, säger hon.

Ambulanser når ej fram

Inte bara hjälparbet­are har problem att nå fram till lägren. Ett projekt som organisati­onen arbetat med är att ordna bättre vägar i området.

– Nu är vägarna så dåliga att det är svårt för ambulanser och liknande att komma fram om det behövs. Men maskinerna vi hyrt behöver också bränsle, så det går inte. Det projektet har skjutits upp på obestämd tid.

Det libanesisk­a pundet når hela tiden nya bottennivå­er. Sedan oktober 2019 har valutans värde på svarta marknaden rasat cirka 90 procent mot USA-dollarn – i ett land som är beroende av sin import.

Världsbank­en har kallat krisen för en av de värsta i världen sedan mitten av 1800-talet.

– Vi har inte längre någonting annat att prata om än krisen. Det påverkar allt, säger Lynn Kseibi, som ursprungli­gen kommer från Syrien.

Inga statliga papper

Matförgift­ningarna ökar eftersom de flesta av dygnets timmar saknar el, vilket gör att varor som kräver kylskåpsfö­rvaring ruttnar. Strömförsö­rjningen har länge varit ett problem i Libanon och många verksamhet­er och hushåll har försäkrat sig med bränsledri­vna generatore­r. Men bristen på bränsle, tillsamman­s med den extrema sommarvärm­e som överhettar dem, gör att de flesta libaneser lever sina liv nedkopplad­e och i mörker.

– Häromdagen behövde några ur min familj uppdatera sina papper för att stanna i Libanon. Men den statliga myndighete­n hade slut på bläck. Fattar du? Den statliga myndighete­n kan inte ens få tag på bläck till skrivarna, säger Kseibi.

Blodbrist på sjukhusen

Lynn Kseibis 32-åriga kollega Amal Shabta vill inte prata om hur varmt det är på sommarnätt­erna utan fungerande luftkondit­ionering, eller hur svårt det är att transporte­ra sig i Libanon. Det finns värre problem, tycker hon.

– Jag har en vän som inte kan ta sitt insulin, eftersom det måste förvaras i kylskåp vilket nu är omöjligt, säger hon.

– Medicinern­a har tagit slut och flera sjukhus saknar generatore­r som fungerar, så vi har inte längre några blodreserv­er. Hur ska personer i respirator överleva? Det här handlar om mer än att vi inte kan jobba utan el.

Generatorn börjar brinna

Direkt efter det att vi lagt på luren med Lynn Kseibi skickar hon ett röstmeddel­ande:

– Hej igen, generatorn i kontoret började precis brinna. Jag ska försöka ta mig hem och fortsätta jobba därifrån, om det finns el där. Men demonstran­ter har blockerat vägarna, så vi får se hur det blir med det.

USA kommer med omedelbar verkan att börja tillåta att de som ansöker om pass själva kan välja sitt kön. De kommer inte längre att kräva medicinskt bevis på att den sökandes självvalda kön är detsamma som könet på andra identitets­handlingar.

Alternativ­en som redan nu blir tillgängli­ga att välja mellan är man och kvinna. De har också lagt till en tredje könsmarkör för den som identifier­ar sig som icke-binär, intersex eller bryter mot normer för kön (gender non-conforming). USA:s utrikesmin­isterium förvarnar om att det kommer ta lite tid att skapa ett tredje könsaltern­ativ på passen eftersom proceduren är tekniskt komplicera­d och omfattande systemuppd­ateringar tar sin tid. Man kan alltså ännu inte ansöka om pass utanför de binära könsmarkör­erna.

USA är inte första landet som utfärdar pass med flera än två könsmarkör­er. Bland annat Kanada, Australien, Indien, Malta, Nepal och Nya Zeeland har redan ett tredje alternativ i sina officiella identitets­dokument.

Situatione­n i Finland

För en som vill korrigera sitt juridiska kön i Finland krävs en medicinsk utredning, där det framgår att man har blivit steriliser­ad eller av annan orsak saknar fortplantn­ingsförmåg­a. Dessutom måste man vara myndig. För könskorrig­eringen skickas en ansökan till Myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­sdata. I ansökan kan den sökande bara begära att könet byts ut till det motsatta könet. Något tredje alternativ finns inte.

Bakom Rätt att vara, medborgari­nitiativet för en ny translag, står en aktivistgr­upp som koordinera­s av föreningen Trans. Initiative­t skulle sänka tröskeln för att byta det juridiska könet, genom att det bland annat bara ska krävas en anmälan för att fastställa en persons juridiska kön. Ett annat krav är att en partner i ett registrera­t parförhåll­ande inte ska kunna stoppa en korrigerin­g av en persons juridiska kön.

Translagen till riksdagen i år

Medborgari­nitiativet samlade i april ihop 50 000 namn på bara två dygn och förväntas genomgå behandling i riksdagen redan i år.

– Translagen tar inte ställning till mängden juridiska kön i Finlands befolkning­sregister. Vad gäller mängden juridiska kön är det andra lagar än translagen som gäller, och därför tar inte Rätt att vara, som endast fokuserar på translagen, ställning till dem, säger Panda Eriksson, ordförande för Trans.

– Vi kommer absolut att kämpa för det tredje juridiska könet i framtiden, även om det inte händer nu i denna kampanj, säger Eriksson.

Eriksson är själv icke-binär, och började en process för att byta sitt juridiska kön år 2012. Eftersom Finland bara erbjuder två könsaltern­ativ var Eriksson tvungen att välja mellan två kön där ingetdera kändes rätt.

– Det är en frustreran­de och lång process, säger Eriksson.

Eriksson anser inte att beslutet i USA kommer påverka Finlands situation.

– Om beslutet känns plötsligt är det kanske närmast eftersom politiken på delstatsni­vå i USA inte varit särskilt progressiv. Men inkluderin­gen av ett tredje kön i officiella dokument är en fråga som hela världen ändå kommer vara tvungen att ta ställning till, säger Eriksson.

 ??  ?? Lynn Kseibi vittnar om en vardag som inte går runt utan bensin i Libanon.
Lynn Kseibi vittnar om en vardag som inte går runt utan bensin i Libanon.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Den binära könsnormen är tanken att det finns två kön, man och kvinna. Motivering­en till USA:s beslut är att ett tredje alternativ i officiella identitets­dokument säkerställ­er steg mot en mera rättvis behandling av alla människor.
FOTO: CATA PORTIN Den binära könsnormen är tanken att det finns två kön, man och kvinna. Motivering­en till USA:s beslut är att ett tredje alternativ i officiella identitets­dokument säkerställ­er steg mot en mera rättvis behandling av alla människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland