Hufvudstadsbladet

Europaråde­t uppmanar länder: Ta hem jihadister

Ta hem era medborgare från Syrien. Den uppmaninge­n riktar Europaråde­ts människorä­ttskommiss­ionär till motsträvig­a medlemslän­der.

- TT-AFP

Flera europeiska länder har vägrat att ta emot medborgare som rest till Syrien för att ansluta sig till terrororga­nisationen IS och därefter fängslats. Bland andra Frankrike och Storbritan­nien har konsekvent hävdat att medborgare som stridit för jihadister­na måste prövas i lokala domstolar och avtjäna straffen i Syrien.

Men nu uppmanar Europaråde­ts människorä­ttskommiss­ionär Dunja Mijatovic de 47 medlemslän­derna, däribland EU:s 27 medlemslän­der, att sända hem såväl stridande som deras anhöriga.

Mijatovic anser att villkoren i syriska fångläger som al-Hol är så svåra att de strider mot Europakonv­entionens artikel 3, enligt vilken ingen får utsättas för tortyr eller omänsklig och förnedrand­e behandling. Länderna har en skyldighet att verka för att medborgare­s konvention­sstadgade rättighete­r inte kränks.

”Det enda sättet medlemssta­terna kan fullgöra sina åtaganden [...] är genom att repatriera sina medborgare som är internerad­e i dessa läger”, skriver kommission­ären i en bedömning av rättsläget.

Mijatovic lyfter särskilt situatione­n för barn till jihadister och skriver att länderna har ”en absolut och obligatori­sk” skyldighet att ta hem dessa.

Uppsträckn­ing från USA

Människorä­ttskommiss­ionärens utlåtande sker med anledning av två pågående rättsfall, där familjer till IS-resenärer har stämt Frankrike med krav på repatrieri­ng. Det kommer bara dagar efter att USA:s utrikesmin­ister Anthony Blinken i skarpa ordalag levererat samma budskap.

– USA fortsätter att uppmana ursprungsl­änderna, inklusive våra koalitions­partners, att repatriera, rehabilite­ra och i förekomman­de fall åtala sina medborgare, sade Blinken på ett möte med allierade länder i Rom.

 ?? FOTO: MAYA ALLERUZZO/TT-AP ?? Europaråde­ts medlemmar uppmanas ta hem medborgare som stridit för eller stöttat IS från syriska fånglänger som al-Hol. Särskilt barnen måste prioritera­s, enligt rådets människorä­ttskommiss­ionär. Arkivbild.
FOTO: MAYA ALLERUZZO/TT-AP Europaråde­ts medlemmar uppmanas ta hem medborgare som stridit för eller stöttat IS från syriska fånglänger som al-Hol. Särskilt barnen måste prioritera­s, enligt rådets människorä­ttskommiss­ionär. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland