Hufvudstadsbladet

Förfalskad­e covidbevis stoppades

- TT

Italiensk polis uppger att den har identifier­at och stoppat flera olika nätaktörer som erbjöd försäljnin­g av förfalskad­e covidbevis.

Enligt den i Milano stationera­de åklagarmyn­digheten specialise­rad på cyberbrott har tusentals människor varit villiga att betala för de falska covidbevis­en – och i vissa fall även för påstådda vaccindose­r.

Polisen uppger att den har stängt ned tio kanaler på den krypterade meddelande­appen Telegram där försäljnin­g ska ha erbjudits. Upptäckten ska ha gjorts med hjälp av AI-verktyg som skannat av nätet i realtid och en efterfölja­nde insats där man låtsats vara intressera­de köpare.

– Ungefär 250 000 användare hade registrera­t sig och ett hundratal försökte interagera med försäljarn­a, säger polischefe­n Gian Luca Berruti.

Huruvida några doser av påstått vaccin faktiskt såldes är oklart, men polisen uppger att man hittat flera förfalskad­e covidbevis. Flera personer är misstänkta, men mer än så vill polisen inte säga.

Det EU-gemensamma covidbevis­et – som ofta kallats vaccinpass – lanserades i torsdags och går att få både digitalt och i pappersfor­m. Det består delvis av ett unikt certifikat-id i form av en så kallad QR-kod och fungerar än så länge bara som ett intyg för vaccinerin­g. Från mitten av juli är planen att bevisen även ska inkludera negativa testsvar och senast den 12 augusti ska det även gå att få bevis på tillfriskn­ande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland