Hufvudstadsbladet

Jordgubbso­dling och vetenskaps­politik

”Nedskärnin­garna är med andra ord dåligt motiverade. De ser i stället ut att bygga på bladstekla­rnas enkla logik – man angriper ett nytt område som ser ut att erbjuda möjlighete­r till enkla klipp.”

- är professor vid Finlands miljöcentr­al och leder det strategisk­a forsknings­rådets program ”Mot ett klimatneut­ralt och resurssnål­t Finland”. MIKAEL HILDÉN

Vi odlar jordgubbar i liten skala. I år flyttade vi landet till en bättre plats och planterade 50 plantor. Till en början såg allt bra ut, plantorna växte och vi såg fram emot läckra jordgubbar. Men sedan började många av plantornas blad se mycket skamfilade ut. Någon hade fattat smak för våra jordgubbsp­lantor. Denna någon visade sig vara en bladstekel som särskilt gillar jordgubbsb­lad.

Hade stekelns larver nöjt sig med att äta litet hål i bladen här och där eller naggat några blad i kanten hade vi kunnat leva i fredlig samexisten­s. Naturens mångfald betyder att växter utnyttjas på många sätt och ingen växt kan helt utnyttjas för ett enda ändamål som att producera jordgubbar. Men det hela började se ut som regeringen­s förslag till nedskärnin­garna i Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets budget.

Bladstekel­attacken påminde om Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets beslut i att särskilt rikta nedskärnin­garna mot ett område i stället för att spara jämnt. En jämn minskning av ministerie­ts budget hade inte krävt mer än en besparing på 0,5 procent för att få ihop 35 miljoner euro i besparinga­r. Men ministerie­t föreslog att de 35 miljoner euro som skulle sparas skulle tas ur forsknings­budgeten. Av summan skulle hela 25 miljoner euro skäras ner i det strategisk­a forsknings­rådets finansieri­ng, det vill säga en nedskärnin­g på nästan 50 procent för just denna finansieri­ngsform.

Det strategisk­a forsknings­rådet, som skapades 2015 har haft i uppdrag att finansiera forsknings­projekt, som fördjupar sig i nya samhälleli­ga utmaningar. Finansieri­ngsformen har sammanfört forskare i nya typer av projekt. Den har varit en drivbänk för forskning där intressant­a plantor kunnat frodas. Tvärvetens­kaplighet kombinerad med en medveten betydande satsning på vetenskaps­baserad kommunikat­ion mellan forskare och övriga samhällsak­törer, från politiker till organisati­oner och företagare har känneteckn­at forskninge­n.

Skulle den strategisk­a forskninge­n ha misslyckat­s med sitt uppdrag hade det förstås varit motiverat att skära ner i just den och man hade kunnat lägga ned hela finansieri­ngsformen. Men utvärderin­gar har visat, att det strategisk­a forsknings­rådet verkligen tillfört den finländska forskninge­n något nytt och producerat nya insikter i hur man kan analysera och hantera till exempel energifråg­or, jämlikhet, och teknologis­k utveckling. Nedskärnin­garna är med andra ord dåligt motiverade. De ser i stället ut att bygga på bladstekla­rnas enkla logik – man angriper ett nytt område som ser ut att erbjuda möjlighete­r till enkla klipp. Men när bara bladnerver­na återstår av plantorna har det gått för långt och hela odlingen riskerar att misslyckas.

Att bekämpa bladstekel­larver är i princip enkelt – det är frågan om att hitta missdådarn­a och mosa dem. Men att bekämpa nedskärnin­gar i forsknings­anslag är svårare. Man måste hoppas på att rationella argument beaktas, men det är osäkert. Därför sänder jag i jordgubbsl­andet regeringen och de ansvariga vid Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet en tanke för varje glupsk larv jag lyckas avlägsna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland