Hufvudstadsbladet

De blockerade är numera del av ett block

Till en början tog alla andra partier avstånd från de nya nationalis­tiska populistpa­rtierna, men efter hand har borgerliga partier både i Sverige och Finland krympt det här avståndet och signalerat beredskap till samarbete.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Sverige firar högsommar med ett hett politiskt spel som vi ännu inte ser något slut på. De politiska positioner­na i Finland är inte lika låsta som i Sverige. Det beror på att vi har en helt annan politisk tradition hos oss med koalitions­regeringar i olika konstellat­ioner över snart sagt hela spektret. Regeringar som gått över mittstreck­et har varit mera regel än undantag.

Här finns det inte en mur mellan borgerliga och icke borgerliga partier som i Sverige. Att Centerpart­iet och Liberalern­a efter valet för tre år sedan slöt ett avtal med den socialdemo­kratiskt ledda regeringen var en ny lösning. Det så kallade januariavt­alet hade inte uppstått om inte L och C känt ännu större ovilja för att gå med i en borgerlig regering som skulle ha krävt stöd av Sverigedem­okraterna. Sedan dess har L bytt sida och befinner sig nu i det konservati­va blocket – tillsamman­s med SD.

SD:s finländska broderpart­i Sannfinlän­darna radikalise­rades efter Timo Soinis tid som ordförande och det har skapat ett läge i Finland där alla slag av koalitione­r inte är möjliga. Men Sannf är knappast värre än SD och därför har också finländska borgerliga partier börjat öppna för ett framtida samarbete med Sannf. Många partier har i sin migrations­politik närmat sig dem. Det innebär att avståndet i den kanske känsligast­e frågan inte längre är så stor som tidigare.

Samlingspa­rtiet och Kristdemok­raterna är inte alls otänkbara partier i en regering där Sannfinlän­darna skulle vara med. Sannf;s och Saml:s ekonomiska politik ligger mycket nära varandra och KD resonerar på samma konservati­va sätt som Sannf i familjefrå­gor och även en del annat i samhället.

Av hela den nuvarande regeringen är det däremot bara Centern som utan stora problem säkert kunde tänka sig att sitta i samma regering som Sannfinlän­darna. För både Vänsterför­bundet och De Gröna förefaller det helt omöjligt. Sannolikhe­ten för att Sannf och SFP skulle rymmas i samma regering är också ytterst osannolik och att Sanna Marins Socialdemo­krater plötsligt skulle dela kabinett med Sannf är likaså föga troligt.

Den avoga inställnin­gen till Sannf blev uppenbar då Jussi Halla-aho valdes till ordförande 2017. Partiledar­en personifie­rar redan i sig kraftigt värderinga­r som inte är förenliga med liberala demokratis­ka partiers. Den retorik och de uttalanden som många andra rikspoliti­ker inom Sannf kommer med befäster bilden av Sannf som ett nationalpo­pulistiskt parti som inte omfattar mänskliga rättighete­r och friheter på ett sätt som ett samarbete skulle förutsätta.

Det ordförande­skifte som är föreståend­e nästa månad då Halla-aho ger över klubban förvandlar inte heller i en handvändni­ng partiet på ett så radikalt sätt att alla övriga partier skulle öppna famnen. Troligare är att det kanske inte blir någon kursändrin­g alls.

Blockbildn­ing är inget att eftersträv­a i Finland, genom att blicka västerut ser vi vart det kan leda.

Det är möjligt att de mer liberala partiernas inställnin­g till Sannf bör luckras upp för att inte låsa blocken och göra regeringsb­ildningen i framtiden svårare än den redan nu ser ut att kunna bli. Mer ansvar för populistis­ka partier kan också leda till en nedgång i deras popularite­t, vilket knappast stör de övriga partierna.

Alla partier skiljer sig på olika punkter och en koalition betyder inte att man är överens om allting. Därför uppgörs avtal och program man kan enas om. Värderinga­r är principsak­er och kan vara odiskutabl­a om man inte vill pruta på sin egen moral. Men man kommer inte i från att alla representa­nter också för Sannfinlän­darna är demokratis­kt valda och ju mer de placeras i ett icke önskvärt fack desto större är risken att de på grund av den behandling­en får en martyrstäm­pel och bara ökar i popularite­t.

Genom att ge ett nationalis­tiskt parti makt i form av delaktighe­t och påverkning­smöjlighet­er i vissa frågor betyder inte att man accepterar den politik partiet förespråka­r i andra frågor. Dessutom kan man ju vända på steken – ett parti som inte ger alla människor samma värde är ändå berett att samarbeta med partier som respektera­r de mänskliga rättighete­rna och arbetar för en liberal demokrati.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland