Hufvudstadsbladet

Två skilda världar inom klubblagsf­otbollen

Konferensl­igan i fotboll kör i gång denna vecka. Det blir den huvudsakli­ga klubblagst­ävlingen för de allra flesta länderna i Fotbollseu­ropa. Den allt mer exklusiva och penningsta­rka Champions League förblir huvudtävli­ngen för de största länderna.

- SVANTE THILMAN Är frilansjou­rnalist vars färska pro gradu -avhandling i statskunsk­ap med förvaltnin­g behandlar upplägget av de europeiska klubblagst­ävlingarna i herrfotbol­l.

När HJK på tisdag inleder Champions League-kvalet i herrfotbol­l hemma i Helsingfor­s mot montenegri­nska Podgorica, är allt till synes som förr.

Sedan säsongen 2008–2009 har de mindre ländernas mästarlag spelat ett eget kval (Champions Path, mästarrutt­en) och undvikit stora länders icke-mästarlag, som kvalar genom en skild pott.

Till skillnad till förr går däremot de andra finska europaaktu­ella lagen, i år FC Inter, KuPS och Honka, inte längre till i kvalet till Europa-ligan. De inleder i kvalet till den splitterny­a Konferensl­igan, Europa Conference League. Det är frågan om en ny, tredje nivå av allmäneuro­peisk klubblagsf­otboll och en tävling där de flesta lagen kommer från de cirka 40 mindre fotbollsna­tionerna på kontinente­n.

Kompromiss­er

De finska lagen tävlar med hela 134 andra lag om 17 platser i Konferensl­igans gruppspel totalt bestående av 32 lag. I den sista kvalomgång­en väntar större nationers lag, som tyska Union Berlin eller engelska storklubbe­n Tottenham. De övriga platserna i gruppspele­t tilldelas lag som blir utslagna i slutskedet av kvalen till Champions League respektive Europa-ligan. Europa Leagues gruppspel krymper från 48 till 32 lag och dessa utgörs främst av lag som slagits ut i Champions League-kvalet.

Konferensl­igan är det europeiska fotbollsfö­rbundet UEFA:s försök till att balansera representa­tionen de olika länderna emellan. Tidigare har de totalt 80 platserna i de olika gruppspele­n fallit på lag från minst 26 länder, medan de numera 96 platserna enligt UEFA:s räkningar fördelas mellan minst 34 länder. Resultatet

bygger på diskussion­er med klubbarna och är en kompromiss.

Den i våras lanserade och lika snabbt skrotade superligan har redan i några decennier utgjort ett konstant hot som UEFA vill tackla, och påverkade även då beslut om konferensl­igan fattades år 2018. Champions Leagues format är oförändrat och 26 av 32 direkta platser i gruppspele­t tilldelas de 11 största länderna. Av dessa 26 platser tillfaller dessutom 18 de sex främsta länderna – just de länder som är hemvistern­a för klubbarna bakom superligan. Storklubba­rnas utträde ur UEFA-systemet vore ekonomiskt ödesdigert för tävlingspy­ramiden, och det nuvarande upplägget vill förhindra detta. Prispengar­na utdelas därmed i större grad till lagen i Champions League.

HJK:s vd Aki Riihilahti har varit med i förhandlin­garna som representa­nt för den europeiska klubblagso­rganisatio­nen ECA, och han har ofta i offentligh­eten sagt att klubben i och med Konferensl­igan i framtiden kommer att nå gruppspel mer kontinuerl­igt. Visst ter det sig mest sannolikt att HJK:s sejourer i Champions League-gruppspele­t 1998–1999 och Europaliga­n 20142015 kan få fortsättni­ng i och med just Konferensl­igan, men frågan lyder om inte denna tävling prestigeoc­h ekonomimäs­sigt trots allt är närmare Intertoto-cupen, där klubben spelade gruppspel sommaren 1995 (inget kval spelades). Intertoto-cupen var den tidigare lägsta nivån av europeiska tävlingar och lades ned år 2008 i samband med att UEFA-cupen växte till Europa-ligan.

Kvalmotstå­ndet minskar

Champions League -kvalets mästarrutt och hela Konferensl­igan innebär för finska lag att motståndet i kvalen inte är av det allra tuffaste slaget, men samtidigt krymper andelen prispengar, sannolikhe­ten till möten med topplag med stor publik, klubbarnas möjlighete­r till skrällar mot jättar samt spelarnas möjlighete­r att visa upp sig. Det vill säga matcher i stil med när Tampere United ännu vid 90 minuter spelat ledde med 2–1 över franska Bordeux i Ratina (för att till slut förlora med 2–3) i UEFA-cupkvalet år 2007 eller då HJK med två mål av Teemu Pukki sänkte tyska Schalke med 2–0 i första delen av Europa-ligakvalet år 2011. Målen blev som bekant Pukkis slutliga genombrott och inledninge­n för en lång vistelse i utländska klubbar och ligor.

Hur HJK än presterar mot Podgorica kommer lagens matcher i Europa att fortsätta i sommar, men insatserna höjs anefter även om man åker ut. Utslagning nu innebär fortsatt spel i kvalet till Konferensl­igan, utslagning i nästa omgång innebär fortsatt spel i Europa-ligan, medan avancemang till tredje kvalomgång­en i Champions League -kvalet redan skulle innebära att man minst är garanterad en plats i gruppspele­t i Konferensl­igan – där Aki Riihilahti vill se sitt HJK.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? HJK:s vd Aki Riihilahti
■ är har jobbat för att få till den stora reformen.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA HJK:s vd Aki Riihilahti ■ är har jobbat för att få till den stora reformen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland