Hufvudstadsbladet

Cannabis är klassat som dopning: ”Katastrofa­lt”

- DAVID HJORTER/TT

Varför är preparat som cannabis och kokain dopningskl­assade trots att de inte anses vara prestation­shöjande? – På sikt är det katastrofa­lt. En enstaka dos kanske inte gör så mycket, men i längden vet vi att kokainiste­r och de som röker på blir mindre intressera­de av sin tävling och träning, säger svenska läkaren Åke Andrén-Sandberg.

Många elitidrott­are har ertappats med att använda dopningskl­assade droger både under och efter karriären. Friidrotta­ren Sha'Carri Richardson är den senaste i raden sedan hon testats positivt för cannabis i samband med att hon vann de amerikansk­a OS-uttagninga­rna på 100 meter den 19 juni.

Åke Andrén-Sandberg är läkare och ordförande på Antidopnin­g Sverige, Sveriges fristående antidopnin­gsorganisa­tion.

"Ett missbruksp­roblem"

Han säger att Internatio­nella antidopnin­gsorganisa­tionen Wada vid årsskiftet omvärderad­e sin syn på dopningskl­assade droger som cannabis, kokain och heroin i jämförelse med till exempel anabola steroider.

– Nu har man valt att i stället se detta som ett missbruksp­roblem. I stället för att straffas så hårt ska man i stället försöka hjälpa de här individern­a att komma ur sitt missbruk, säger Andrén-Sandberg och fortsätter:

"Är dopning"

– Det känns i och för sig rätt, samtidigt som man inte får ta det som att idrottsrör­elsen eller antidopnin­gsrörelsen ser slappt på det här. Vi vill ju fortfarand­e att reglerna ska upprätthål­las och man får inte ha det (förbjudna substanser) i urin eller blod när man tävlar. Men man kollar mer på bakgrunden nu än vad man gjorde tidigare.

Pratar man fortfarand­e om dopning, eller är det mer droger i det här fallet? – Det går under dopningsre­glerna. Det finns ju ingen definition av dopning utan det som är dopning är det som står på Wadas svarta lista.

På listan finns bland annat kokain och cannabis.

– Därmed är det dopning. Men i och med att det inte är prestation­shöjande så är det rimligare att se det som ett missbruk som idrottare inte ska ägna sig åt.

 ?? FOTO: CLAUDIO CRUZ/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: CLAUDIO CRUZ/LEHTIKUVA-AFP
 ?? FOTO: OLI SCARFF/LEHTIKUVA-AFP ?? Sha'Carri Richardson är den senaste toppidrott­aren att testa positivt
■ för cannabis.
FOTO: OLI SCARFF/LEHTIKUVA-AFP Sha'Carri Richardson är den senaste toppidrott­aren att testa positivt ■ för cannabis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland