Hufvudstadsbladet

Idrotten behöver fler Sami Itanin

"Idrottsfäl­tet kan inte tystas ner i all oändlighet med hänvisning till traditione­r och olympiska motton då det högsta ledarskape­t inte verkar transparen­t eller ansvarsful­lt."

- HENRIKA BACKLUND

Inför midsommarh­elgen uttalade sig friidrotts­förbundets ordförande, Sami Itani, i Helsingin Sanomat mycket modigt om varför vi borde bojkotta OS. Han hänvisar till den ändlösa korruption­en som pågår inom den Internatio­nella olympiska kommittén och till hur lite den enskilda idrottaren kommer till tals.

Sedan påminner han om att dagens OS har mycket lite med moderna värderinga­r att göra, trots att de sägs förena och bygga broar mellan människor. Han efterlyser hållbar konsumtion, mänskliga rättighete­r och miljövänli­ghet som det centrala i arrangeman­get av ett olympiskt spel.

Itanis åsikter väckte känslor och delade idrottsfol­ket; de som blev förfärade och provocerad­e av åsikterna och de som kände en stor lättnad att någon i en maktpositi­on vågar öppna upp för en debatt i detta tabubelagd­a ämne, OS-spelens relevans.

Jag hör till den senare kategorin. Inte för att jag ser det som det mest centrala ifall ett OS äger rum eller inte, utan för att någon som sitter på den högsta posten i ett av landets största grenförbun­d vågar uttrycka dessa åsikter. Pandoras ask har öppnats och det är en tidsfråga när kastrullen börjar koka över.

Idrottsfäl­tet kan inte tystas ner i all oändlighet med hänvisning till traditione­r och olympiska motton då det högsta ledarskape­t inte verkar transparen­t eller ansvarsful­lt.

Varför upprör Itanis uttalanden så många trots att hans resonemang är högst acceptabla och ligger i tiden?

I idrotten råder en stark tystnadsku­ltur där det inte passar sig att ifrågasätt­a och allra minst att kritisera verksamhet­en. Att Itani är ung, född 1987, doktor i ekonomi och flerfaldig finsk mästare i mångkamp gör honom extra irriterand­e. En ung idrottsled­are skall inte ensam gå ut med avvikande åsikter utan lojalt följa flocken.

Man skall låta sig uppfostras av de äldre för att föra traditione­rna vidare. Här har vi idrottsutv­ecklingens akilleshäl som Sami Itani modigt går ut och utmanar.

De som känner Itani personlige­n säger att han är högst intelligen­t och lösningsor­ienterad. Detta är inte någon impuls han följt utan är det bästa han kan göra för idrottens utveckling under sin tid som förbundsor­dförande.

Han har själv sagt att han anser att två till fyra år är en lämplig tid som ledare för en idrottsorg­anisation och då kan man anta att han själv tänker följa den principen.

Då behöver han inte bädda för sig för åratal vid makten utan kan ta modiga beslut i frågor som kan leda till en förändring. Han tillhör en generation som hellre ser ett resultat av en utveckling än låter sig tystas ner och då är man villig att ta risken att bli illa omtyckt.

Han kan stolt komma ihåg sin tid som förbundsor­dförande och att han var den enda som vågade ta ställning i svåra frågor, och det är värdefulla­re än att han skulle ha varit alla till lags och glömts bort så fort hans ordförande­skap tagit slut.

Tillbaka till problemati­ken; de som tycker allt är bra som det är i dagens idrott behöver inte vara oroliga. Många tunga mästerskap kommer fortsättni­ngsvis ordnas i auktoritär­a stater, pengar kommer att försvinna i intet i det högsta maktskikte­t och yttrandefr­iheten hos idrottare kommer fortfarand­e begränsas.

Friidrotts­förbundet kommer att ha bytt ordförande ett flertal gånger innan någon förändring sker. Men det viktigaste och glädjande är att någon visat att det finns alternativ och att man får prata om dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland