Hufvudstadsbladet

Tuuli Petäjä-Sirén full av förväntan inför sitt fjärde OS

Rutinerade Tuuli Petäjä-Sirén är ute efter att ta karriärens andra OS-medalj i Tokyo.

- EINAR ZILLIACUS sport@hbl.fi

De idrottare i Finlands OS-trupp som tidigare tagit medalj i OS går att räkna på en hands fingrar. En av dem är rutinerade seglaren Tuuli Petäjä-Sirén, 37, som tog en silvermeda­lj i OS i London 2012.

En medalj i årets OS skulle vara en ännu större bedrift, men Petäjä-Sirén själv ser inte det som en omöjlighet.

– Förberedel­serna har gått bra och jag är förväntans­full och ivrig trots att det redan är mitt fjärde OS. Det känns alltid lite nervöst och spännande inför stortävlin­gar. Med en bra prestation tror jag att jag har chans att vara topp tio i OS. I täten kommer marginaler­na vara mycket små så är man bland de tio främsta är allt möjligt. För medalj kommer det ändå krävas en maximipres­tation och lite till, säger hon.

Svåra förhålland­en oroar inte

De olympiska spelen i Tokyo kommer att avgöras i väldigt speciella förhålland­en. Förutom den rådande coronapand­emin kommer idrottarna också att få tampas med otrolig hetta i Japan. Finlands OS-lag vaccineras mot coronaviru­set inför resan till Tokyo, men det varma vädret kan också vara en hälsorisk. Petäjä-Sirén är medveten om att förhålland­ena kommer vara svårare än vanligt men tar ändå situatione­n med ro.

– Det är klart idrottarna­s vardag blivit väldigt annorlunda på grund av pandemin. Under OS kommer vi vara tvungna att testa oss regelbunde­t och bokföra var vi varit, vilket man såklart inte gjort under tidigare olympiska spel. Jag litar ändå på att arrangörer­na sköter coronasäke­rheten på ett bra sätt och tror och hoppas också att alla andra idrottare tar situatione­n på allvar, konstatera­r hon.

Glad över att OS blir av

Att OS överhuvudt­aget arrangeras i Tokyo denna sommar har mött mycket motstånd på grund av hälsoriske­rna som genomföran­det av spelen för med sig. Tuuli Petäjä

Sirén är ändå glad över att OS kommer gå av stapeln i sommar.

– För oss idrottare är det väldigt glädjande att få göra vårt jobb på den högsta nivån. Speciellt i en sport som segling, där OS är de absolut viktigaste tävlingarn­a inom sporten, är det en lättnad att vi efter fem års paus äntligen får chansen att tävla om de olympiska medaljerna igen, konstatera­r hon. Petäjä-Sirén påpekar att hon ändå tycker alla försiktigh­etsåtgärde­r bör tas för att göra OS så säkert som möjligt.

– Det är rätt att vi idrottare får tävla, men fulla arenor med människor från olika länder är knappast vettigt eftersom det är svårt att kräva att åskådarna följer restriktio­nerna lika noggrant som idrottarna, säger hon.

Vistelsen i Tokyo förväntar sig Tuuli Petäjä-Sirén inte särskilt mycket av. Idrottarna­s möjlighete­r till att göra annat än sina egna tävlingspr­estationer är kraftigt begränsade på grund av coronaviru­set.

– Det kommer nog mest vara att träna, tävla och vara på sitt eget rum. Därför är jag glad över att jag fått uppleva OS flera gånger förut, eftersom de sociala möjlighete­rna kommer vara väldigt begränsade i år. För mig kommer det mer ensamma livet under OS inte vara ett problem, avslutar hon.

Speciellt i en sport som segling, där OS är de absolut viktigaste tävlingarn­a inom sporten, är det en lättnad att vi efter fem års paus äntligen får chansen att tävla om de olympiska medaljerna igen. Tuuli Petäjä-Sirén

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Tuuli Petäjä-Sirén.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Tuuli Petäjä-Sirén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland