Hufvudstadsbladet

Tampa Bay har Montreal i brygga i Stanley Cup

Det var upplagt för fest när Stanley Cup-finalserie­n äntligen kom tillbaka till hockeyälsk­ande Montreal. Men hemmalaget besegrades för tredje gången i rad av de regerande mästarna i Tampa Bay, med en storspelan­de Victor Hedman. – Vi har övervunnit motgång

- SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT

Det var 28 år sedan en Stanley Cupfinalma­tch senast spelades i Montreal. Således var det bäddat för folkfest när exalterade hemmafans flockades utanför arenan och på barer då deras Montreal för tredje gången skulle ställas mot Tampa Bay.

Runt 3 500 lyckligt lottade släpptes in i arenan Bell Centre. Hemmalaget hade hoppats att 7 000 fler jublande åskådare skulle kunna fylla läktarna, men det satte provinsen Quebecs hälsomyndi­gheter stopp för.

När slutsignal­en ljöd hade dock arenan lika gärna kunnat vara tom. Så tyst var det när besvikna fans lommade ut sedan Montreal återigen misslyckat­s med att rå på Tampas benhårda försvar.

– Vi hamnade i powerplay och gjorde mål på en gång, en fantastisk start, säger Tampas hyllade backstjärn­a Victor Hedman efter matchen.

Tränaren tillbaka

Efter två raka bortaförlu­ster hoppades Montreal kunna vända på hemmaplan – dessutom med tränaren Dominique Ducharme tillbaka i

båset efter två veckors frånvaro på grund av ett positivt covid-19-test.

Men mindre än två minuter in i matchen satte Tampas Jan Rutta 1–0, bland annat framspelad av svenske Victor Hedman. Dryga 90 sekunder senare placerade Hedman själv ett hårt skott mellan benen på Montreals målvakt Carey Price i powerplay och det stod 2–0 inom loppet av 3,5 minuter.

– Efter det tycker jag att de tog över i den första perioden. Vi tog ledningen först, så det var en bra start och jag tyckte att vi satte to

nen. I andra blev vi bättre och mer konsekvent­a från vår sida, säger Hedman.

Halvvägs in i den första perioden lyckades Montreal reducera och hemmapubli­ken hade kunnat lyfta taket av glädje, men hoppet om att komma ikapp grusades när Tampa inledde den andra perioden med ytterligar­e två snabba mål.

Underdog

Montreal matade på med 35 skott, mot Tampas 30. Men Tampas backlinje, med Victor Hedman, var hård och oförlåtand­e. Där bakom vaktade dessutom en stabil Andrej Vasilevski­j som vanligt Tampas målbur.

I slutändan skrevs resultaten lika i samtliga perioder: två mål av Tampa och ett av Montreal, där Tampas satte sitt sista 6–3-mål i Montreals tomma målbur i slutminute­rna.

– Vi har övervunnit motgångar hela säsongen. Vi är helt klart pressade mot väggen och måste börja göra vårt bästa, säger en besviken Carey Price, som tidigare under slutspelet har presterat på topp i Montreals mål.

Överraskni­ngslaget Montreal gick in i Stanley Cup-slutspelet som sämst rankat och har varit underdog i samtliga slutspelso­mgångar. Laget har överraskat gång på gång – bland annat vände man ett 3–1-underläge i matcher mot favoriten Toronto i den första slutspelso­mgången – men nu är Montreal i rejäl knipa.

Tampa Bay leder finalserie­n med 3–0 i bäst av sju matcher och är endast en vinst från att försvara fjolårets Stanley Cup-seger.

Avgörandet kan komma natten mot tisdag, finsk tid, då lagen möts igen i Montreal.

?? FOTO: ANDRE RINGUETTE/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP ?? Tampa Bay är skäret före Montreal.