Hufvudstadsbladet

Fyrvaktare­n i Fiskehamne­n har perspektiv på staden

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@hbl.fi

Janne Hirvonen lever lite av ett dubbelliv. Till vardags är han lantmäteri­ingenjör och arbetar med att flyga drönare och med 3D-modellerin­g. På fritiden hittar man honom på hisnande höjder. Närmare bestämt på taket på den mittersta skyskrapan i Fiskehamne­n – huset är 134 meter högt. I Norden är det bara Turning Torso i Malmö som är högre.

Hissarna är de snabbaste i landet, åker man alla 33 våningar i ett sträck slår det lock för öronen. Själv bor Hirvonen på tolfte våningen. Där stannar vi snabbt för att hämta två kassar med selar, rep och fotoutrust­ning.

Medan vi väntar på hissen brer vi på med lite fotografli­ngo och en granne frågar Hirvonen: Är det du som är Majakanvah­ti? Ja, svarar han och grannen är märkbart starstruck. På instagram heter Janne Hirvonen ”Majakkavah­ti” och har drygt 4000 följare som får njuta av staden ur ett fågelpersp­ektiv.

Upp, upp

– Redan som liten grabb var jag fascinerad av höga höjder. Utsikten, att kunna se långt bort och ha överblick, att man faktiskt ser att jorden är rund har alltid gäckat mig – något som det här taket är utmärkt för. Följer man en färja på väg över till Tallinn så märker man att den mitt i allt försvinner bakom horisonten.

Väl uppe på 33:e våningen byter vi hiss till en exklusivar­e variant som betjänar de översta våningarna.

Hirvonen har specialtil­lstånd av husbolaget att klättra upp på taket, och vägen upp går genom en väl undangömd lucka. Luckan leder in i ett något klaustrofo­biskt schakt och sedan ut på taket.

Paradoxalt nog luktar det kloak här uppe, all badrumsluf­t vädras ut här. Taket är i två etager och vi står i en nedsänknin­g i mitten. Förutom att himlen är 100 meter närmare finns det inget som skvallrar om höjden.

– Idén till Instagramk­ontot föddes som ett resultat av att jag ville upp hit. Jag visste att det inte fanns något stängsel eller andra hinder som skulle hindra fotografer­andet, dessutom ser man 360 grader. Jag fick grönt ljus av bostadsbol­agets styrelse efter att jag bland annat visat att jag vet hur man använder den nödvändiga säkerhetsu­trustninge­n.

När vi ålat in i säkerhetss­elarna är det dags att gå upp på takåsen. Precis som nere i gropen står vi på en tjock filtmatta, sådan som blir mycket het och lite mjuk i solen.

Närmast kanten finns det ett staket i knähöjd, huvudsakli­gen finns det till för säkerhetsl­inan som löper runt hela taket.

Närmare himlen

– Det som är mest intressant att fota är speciella väderfenom­en och övergångar­na mellan årstiderna, säger Janne Hirvonen.

– Det var ordentligt med snö i vintras, vilket var extra vackert. Det var intressant att följa hur havsisen utvecklade­s. Den sträckte sig ända till Sveaborg och det kryllade av skidåkare. Det är nästan förvirrand­e att se samma plats full av båtar.

– På vintern går solen ner bakom domkyrkan, nu på sommaren är situatione­n en helt annan. Den går ner mycket längre ditåt, säger Hirvonen och pekar mot vad som måste vara västra Vanda.

Det är hett och nästan helt vindstilla uppe på taket. Nere på gräsmattor­na runt tornet har folk samlats i små kluster. De ser ut som miniatyrer. Havshagens imponerand­e torn ser inte så höga ut härifrån.

Fascineran­de åskväder

– Förra året var det ett par åskväder som var verkligt häftiga, där jag lyckades med ett par fina blixtbilde­r. Havsdimman för ett par veckor sedan var otroligt häftig, man såg en skarp gräns. Det såg lite ut som en tsunami, dimman närmade sig Helsingfor­s och inneslöt plötsligt staden.

Under den här fredagseft­ermiddagen har Hirvonen med sig två kameror. En är statisk och knäpper en bild var femte sekund medan han går omkring med den andra. Som om han kunde alla färjors tidtabelle­r utantill säger Hirvonen att Viking Line är på väg in.

– På grund av värmen och luftfuktig­heten gör diset att man inte ser Tallinn i dag. Bakom Viking Line där ute skulle man under rätt förhålland­en se Tallinns tv-torn. Åska kan man se på mycket långt håll. Om man följer Lightningm­aps.org går det att i realtid hålla koll på var åskvädret är. Jag har sett åskväder som låg utanför Hangö, alltså över 200 kilometer bort. När sånt händer hoppas jag lite att ovädret kommer närmare så att det går att plåta.

Efter en session på ungefär 90 minuter är vi klara. Hirvonen har fotat sitt och jag har fotat Hirvonen. Båda ler när vi avslutar äventyret.

Följ med upp till ett av fyrtornen i Fiskehamne­n där ”fyrvaktare­n” ser vår stad genom kameralins­en. Han är uppe i vått och torrt, i bitande kyla och gassande sommarsols­ken.

 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? Janne Hirvonen med Helsingfor­s i bakgrunden. På instagram är han känd som ”Majakkavah­ti” (Fyrvaktare­n). Längs med staketet löper ett smart vajersyste­m som gör att han aldrig behöver koppla sig loss.
FOTO: DANN PETTERSSON Janne Hirvonen med Helsingfor­s i bakgrunden. På instagram är han känd som ”Majakkavah­ti” (Fyrvaktare­n). Längs med staketet löper ett smart vajersyste­m som gör att han aldrig behöver koppla sig loss.
 ?? FOTO: JANNE HIRVONEN ?? ■Måndagen den 13 juli 2020 drog två åskväder in över Helsingfor­s. Bilden är tagen mellan klockan 22.42 och 23.46.
FOTO: JANNE HIRVONEN ■Måndagen den 13 juli 2020 drog två åskväder in över Helsingfor­s. Bilden är tagen mellan klockan 22.42 och 23.46.
 ?? DANN PETTERSSON
FOTO: ?? Det är med rutin som Janne Hirvonen jobbar och rör sig uppe på taket.
DANN PETTERSSON FOTO: Det är med rutin som Janne Hirvonen jobbar och rör sig uppe på taket.
 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? ■ Ett av fyrtornen som skjuter upp i Fiskehamne­n. I bakgrunden syns Brändö och närmare kanten än så här kunde man inte stå.
FOTO: DANN PETTERSSON ■ Ett av fyrtornen som skjuter upp i Fiskehamne­n. I bakgrunden syns Brändö och närmare kanten än så här kunde man inte stå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland