Hufvudstadsbladet

Ödslig ensamhet där isarna råmar

Ödslig glesbygd, ensamt polisarbet­e och ofattbar grymhet. Men också en berättelse om hopp. Nu deckardebu­terar svägerskor­na Ulrika Lundgren Lindmark och Jennie Lundgren med Där isarna råmar.

- SARA HALDERT/TT

När snön äntligen börjar tina djupt inne i Norrbotten­s skogar blottas där en cykel som inte är i vuxenstorl­ek. Cykeln visar sig tillhöra en flyktingpo­jke vars försvinnan­de ännu är olöst. Polisen Irene har lämnat Stockholm för en tjänst i Kalix, och mellan islossning och lövsprickn­ing dras hon in i såväl pojkens försvinnan­de som i upptakten och crescendot av ett annat fasansfull­t brott.

Där isarna råmar är Ulrika Lundgren Lindmark och Jennie Lundgrens första bok i en ny deckarseri­e om rättsfall och polisarbet­e i området runt Bottenvike­n. De är varandras svägerskor, och idén om en bok föddes för flera år sedan, delvis på grund av att Jennie Lundgren själv arbetar som polis i yttre tjänst Kalix. Ulrika blev nyfiken på Jennies polisarbet­e och började ställa frågor.

– Men hon kunde ju förstås inte svara på grund av sekretesse­n. Men det Jennie då gjorde var att hon hittade på fall, "föreställ dig att en pojke är försvunnen". Där någonstans började berättelse­rna att gro och jag började skriva ned dem och på den vägen är det. Det blev som en gemensam hobby, säger Ulrika Lundgren Lindmark.

Tydliga roller

Själva skapandepr­ocessen följer en strikt mall – kanske ett måste när man är två som arbetar med en roman. De pratar gemensamt om den tänkta handlingen, Jennie Lundgren berättar om polisarbet­et och Ulrika Lundgren Lindmark sitter vid tangentbor­det.

– Vi har tydliga roller där jag förvaltar Jennies kunskap. Men hon har såklart total kontroll över polisscene­rna, där gör jag bara som jag blir tillsagd att göra i redigering­en, säger Ulrika Lundgren Lindmark.

En stor del av jobbvardag­en för bokens Irene består av att åka bil, mil efter mil efter mil. Avstånden är gigantiska och de snabba utryckning­arna är oftast en omöjlighet. För även om fallen och händelsern­a i Där isarna råmar är helt och hållet uppdiktade så var det viktigt för författarn­a att skildra glesbygdsp­olisens vardag på ett vardagsnär­a vis.

– Allt i boken kunde lika gärna ha hänt. Ibland när jag ser filmer eller tv-serier reagerar jag på att en polis gör si eller så, att man har frångått det realistisk­a till förmån för spänningen. Det är ju kanske egentligen inte jättecoolt att berätta om en massa avrapporte­ringsjobb, säger Jennie Lundgren.

Ensamhet

Att författarn­a själva bor i glesbygd har varit helt avgörande för berättelse­n. Dels känner de på nära håll till det karga vackra landskapet och de små samhällena och byarna i det. Dels vet båda två, fast ur olika synvinklar, att om någonting händer i dessa områden så är polisen förmodlige­n långt borta eller kanske inte kommer alls.

– Jag som bor här, en liten by i glesbygd långt från någon tätort, jag vet ju att det är ödsligt och att vi får klara oss själva. Vi är ensamma – både allmänhete­n, polisen och utsatta personer. Man lär sig att klara sig själv. Gör man inte det så flyttar man, säger Ulrika Lundgren Lindmark.

Men man bygger samtidigt upp en styrka i den ensamheten, och lär sig att kontroller­a sin rädsla, säger Jennie Lundmark:

– Jag tror inte att man kan vara rädd i mitt jobb. Då blir man inte kvar som polis. Men genom att skildra de här platserna i boken har vi velat ge en känsla av den utsatthet som kan finnas här, säger hon.

Och trots att Där isarna råmar innehåller scener så fasansfull­a att de har varit svåra för författarn­a att skriva, så är deras debut inte enbart mörker:

– Vi ville skildra verklighet­en, men också att det faktiskt finns hopp.

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Svägerskor­na Jennie Lundgren och Ulrika Lundgren Lindmark debuterar med deckaren Där isarna råmar, den första boken i en serie som utspelar sig kring Bottenvike­n.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT Svägerskor­na Jennie Lundgren och Ulrika Lundgren Lindmark debuterar med deckaren Där isarna råmar, den första boken i en serie som utspelar sig kring Bottenvike­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland