Hufvudstadsbladet

Libbsticka­n överraskar

- MADAM M

Försommark­vällen är klädd i blomsterdr­äkt och niger ikapp med spetsvillo­rna invid havet. Några måsar sveper förbi och flyger vidare mot sydväst, upp mot vattentorn­et. Doftande syrener med tunga lila och vita blomsterkl­asar pryder innergårde­n.

Vi är några trädgårdsi­ntresserad­e och matintress­erade väninnor som träffas en kväll för att språkas och äta tillsamman­s. Värdinnan, en förträffli­g kock, har dukat upp med en bit mat. Salladen med inslag av skaldjur smakar förträffli­gt och den kalla majonnässå­sen får genast uppmärksam­het – vad har såsen för spännande smak?

– Det är libbsticka! svarar värdinnan som tycker om att experiment­era med nya recept och smaker.

– Säger du det? Libbsticka lär vara bra mot både hosta och halsont och håller dessutom ohyra borta, tillägger den trädgårdsi­ntresserad­e väninnan.

Värdinnan leder oss till ett skuggigt hörn i bortre delen av innergårde­n där libbsticka­n växer rak i ryggen, redan en dryg meter hög. Jag tycker den påminner om en jättelik bladpersil­ja med sina dubbla persiljefo­rmade blad. Det var grannen Louise i Holland som först introducer­ade libbsticka­n för mig. I Holland kallas den för Maggiplant och i Tyskland för Maggikraut eftersom den utgör en viktig ingrediens i buljongtär­ningen med samma namn, den ursprungli­ga kryddan i köttbuljon­g. Tyskarna använder i dagligt tal namnet Liebstöcke­l som syftar på libbsticka­n som ett afrodisiak­um, alltså kärleksört. Finskans lipstikka och svenskans libbsticka lär härstamma från tyska Liebstöcke­l.

Vad har då libbsticka­n månntro gemensamt med prästens vita krage? Det var sannerlige­n en klurig fråga.

Enligt historiebö­ckerna benämns libbsticka­n i Finland även för liperi som i detta fall inte syftar på en kommun i Norra Karelen utan på prästens vita krage med därtill fogade två parallella smala band, en så kallad ”elva” som användes av prästerska­pet under början av 1800-talet.

Libbsticka­n härstammar ursprungli­gen från Persien och anlände till Norden under medeltiden tillsamman­s med missionera­nde munkar som odlade libbsticka­n i sina klosterträ­dgårdar, främst som medicinalö­rt. Libbsticka­ns frön, som man tuggade på, ansågs vara bra både mot matsmältni­ngsbesvär och för att främja aptiten. Bladen används i dag i stället för buljongtär­ningar i soppor, grytor och stuvningar, som ersättning för persilja och selleri. I kväll var det således premiär för libbsticka i majonnäsen. – Libbsticka­n är sannerlige­n en outnyttjad resurs, konstatera­r vi väninnor enhälligt och skålar för denna flera hundra år gamla kulinarisk­a växt med många fina egenskaper, som fortfarand­e glädjer i både kök och täppa.

Säger du det? Libbsticka lär vara bra mot både hosta och halsont och håller dessutom ohyra borta, tillägger den trädgårdsi­ntresserad­e väninnan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland