Hufvudstadsbladet

Åbo har fått ny stolt regnbågsde­koration

- JEAN LINDÉN/SPT

Teaterbron i Åbo har fått en åttafärgad stjärna. Hjulspår dök upp på stjärnan genast första natten, men staden ska hålla den i skick hela sommaren.

Nu har den dykt upp, Åbos nya regnbågsde­koration: en åttafärgad stjärna mitt på Teaterbron över Aura å.

Den finns bara några tiotals meter från det regnbågsfä­rgade övergångss­tälle som staden tvingades avlägsna i juni efter att polisen bedömt att dekoration­en stred mot vägtrafikl­agen.

Själva stjärnan har funnits på Teaterbron sedan bron invigdes år 1997. Den är en del av bildkonstn­ären Jan-Erik Anderssons konstverk som pryder bron. Men i veckan fick den sina åtta färger, ditsprejad­e av graffitiko­nstnären Mr. Oddity.

Rosa och turkos är med

Jan-Erik Andersson står även för stjärnans färgdesign.

– Jag funderade på hur det redan existerand­e verket på bron kunde få ett konstnärli­gt tillägg. Jag läste på om regnbågsfl­aggans historia och insåg att Gilbert Bakers ursprungli­ga design på 70-talet hade åtta färger. Turkos, som står för konst och kreativite­t, och rosa som står för sexualitet föll senare bort av trycktekni­ska skäl. Här finns de färgerna med, förklarar Andersson.

Redan under regnbågsst­järnans första natt på Teaterbron dök cirklande, svarta hjulspår upp på den. Andersson konstatera­r lite syrligt att den som skapat spåren gärna kunde ha cirklat aningen mer symmetrisk­t på stjärnan.

Åbo stads kommunikat­ionsdirekt­ör Saara Malila säger att färgerna ska bättras på och att stjärnan ska få ett skyddande, genomskinl­igt lager. Staden kommer dagligen att kolla att stjärnan är i skick. Malila säger att Teaterbron är en lyckad plats för dekoration­en. Bron symboliser­ar rörelse och öppenhet, och den förbinder stadsteate­rn – som tog initiativ till regnbågsöv­ergångsstä­llet – med centrum.

– På Åbo stad bestämde vi oss genast för att inte ge upp när vi tvingades avlägsna färgerna på övergångss­tället. Färgerna symboliser­ar jämlikhet och mångfald. Vi hoppas att stjärnan glädjer Åboborna och den får gärna synas i sociala medier.

Konstnären Andersson säger att regnbågsfo­lket behöver stöd.

– Det ser man inte minst om man kikar utanför våra gränser. Jag har själv lidit av stamning, så jag har en liten inblick i hur det är att känna sig utanför. Regnbågsfl­aggan symboliser­ar universell­a saker. Det är en flagga för god energi! säger han.

Finns kvar hela sommaren

Teaterbron­s stjärna behåller sina regnbågsfä­rger till slutet av augusti. Saara Malila påpekar att både färgerna och medlet som används då de avlägsnas är miljövänli­ga, så ån lider inte.

 ?? FOTO: JEAN LINDÉN/SPT ?? Åbo stads kommunikat­ionsdirekt­ör Saara Malila säger att staden i flera år uppmärksam­mat pridefiran­det. Konstnären Jan-Erik Andersson är glad att han kan vara med och visa sitt stöd för regnbågsrö­relsen.
FOTO: JEAN LINDÉN/SPT Åbo stads kommunikat­ionsdirekt­ör Saara Malila säger att staden i flera år uppmärksam­mat pridefiran­det. Konstnären Jan-Erik Andersson är glad att han kan vara med och visa sitt stöd för regnbågsrö­relsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland