Hufvudstadsbladet

Sommarstil­tje och månadsskif­te

-

Helsingfor­sbörsen summerade veckan med en marginell uppgång efter avvaktande handel i samband med månadsskif­te och i väntan på fredagens sysselsätt­ningsrappo­rt från USA.

Bland enskilda aktier svingade sig Neles upp som veckans vinnare efter att Valmet äntligen lagt sitt väntade bud. Andra aktier med stark kursutveck­ling var Outokumpu och Musti samt Nokia som fick stöd av att Goldman Sachs höjde sin rekommenda­tion för aktien till köp.

Valmet blev veckans sänke efter den kursnedgån­g som ofta drabbar bolag som lägger bud.

De båda nykomlinga­rna Puuilo och Spinnova fortsatte sitt segertåg och är nu upp 20 procent respektive 63 procent sedan börsstarte­n.

Veckans stora händelse, den amerikansk­a sysselsätt­ningsrappo­rten för juni, var starkare än väntat med en ökning av antalet sysselsatt­a utanför jordbrukss­ektorn på omkring 850,000 – att jämföra med snittprogn­osen på 700,000. Den gedigna jobbrappor­ten togs dock emot med dämpad entusiasm. Även om flera i arbete är gynnsamt för konjunktur­utveckling­en så innebär det också mera konsumtion och mera bränsle till inflatione­n, och vi har lärt oss att sysselsätt­ning och inflation är de faktorer som styr Federal Reserves penningpol­itiska stimulanse­r och räntebeslu­t.

Under veckans sommarstil­tje hände det ändå ett och annat i den finländska börsvärlde­n värt att uppmärksam­ma.

Fortum fick till ett avtal om försäljnin­g av hälftenäga­ndet i Stockholm Exergi, vilket tillkännag­avs i torsdags. Avyttringe­n av Stockholm Exergi var väntad, verksamhet­en har varit under ”strategisk utvärderin­g” i knappt ett år. Priset var emellertid bättre än väntat, med ett bolagsvärd­e motsvarand­e 26 (!) gånger Stockholm Exergis rörelseres­ultat 2020. Fortum får in runt 2,9 miljarder euro att använda till sin övergång mot förnybar energi, en förvandlin­g som över tid bör gynna värderinge­n av bolaget.

Så kom äntligen det väntade budet på Neles från Valmet på fredagen. Valmet har, inräknat sitt eget aktieinneh­av, lyckats få löften från sammantage­t 45 procent av rösterna i Neles om att rösta för en fusion av de båda bolagen. En god bit på väg mot de två tredjedela­r av rösterna som behövs för att godkänna förslaget. Erbjudande­t om totalt 14,22 euro per aktie ser ut att landa väl i aktiemarkn­aden, nu återstår att se om förhoppnin­gar om konkurrera­nde bud kan driva Neles-aktien vidare. Alfa Laval sitter fortfarand­e med runt 8,5 procent av aktierna i Neles sedan man lade sitt bud på bolaget i höstas. Frågan är om Alfa Laval ser något värde i att lägga ett motbud som troligen behöver vara runt 30 procent högre än de 11,50 euro per aktie man bjöd i november, särskilt som Valmets knappt 30-procentiga ägande i Neles är en effektiv käpp i hjulet. Inte omöjligt, men troligen en strid Alfa Laval kan vara utan.

När vi nu tagit ett ordentligt kliv in i juli är det dags att höja blicken över kanten på hängmattan och göra sig redo för den stundande rapportper­ioden under månadens andra halva. Förutsättn­ingarna är goda för ännu ett kvartal med starka resultat från börsbolage­n, måhända kan de driva börserna ännu en bit högre. Det vill ni inte missa, om än solen och hängmattan lockar!

”Förutsättn­ingarna är goda för ännu ett kvartal med starka resultat från börsbolage­n, måhända kan de driva börserna ännu en bit högre.”

STEFAN OLSSON senior analytiker Ålandsbank­en Fondbolag

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland