Hufvudstadsbladet

Olli Mäki toppar schysst filmvecka

Juho Kuosmanens ärliga, genuina och vackra film om "Bagaren från Kokkola" inleder filmveckan.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Den lyckligast­e dagen i Olli Mäkis liv

★★★★★

(Hymyilevä mies, Finland 2016) Håller vi på att i Juho Kuosmanen få en regissör av internatio­nell toppklass? Det frågar man sig efter att Kuosmanen med Rosa Liksom-filmatiser­ingen Hytt nr 6 kvalat in i tävlingsse­rien i Cannes – fem år efter att Den lyckligast­e dagen i Olli Mäkis liv väckte uppmärksam­het på franska Rivieran. Året är 1962 när det på Olympiasta­dion i Helsingfor­s drar ihop sig till en titelmatch i boxning. Amerikanen Davey Moore möter Olli Mäki (Jarkko Lahti), ”bagaren från Kokkola”, som till skillnad från promotorn Elis Ask (Eero Milonoff) inte har mycket till övers för den omgivande cirkusen. Han är mera mån om sin Raija (Oona Airola) och har den ”dåliga” smaken att på matchdagen gå och förlova sig. Slutresult­atet är stort i det lilla formatet, ärligt och genuint, och sällan har väl det svartvita fotot varit lika vackert.

Yle TV2 måndag 5.7 kl. 21.05-22.35

Lords of Dogtown

★★★☆ ☆

(USA 2005) Stacy Peralta, själv gammalt skateboard­proffs, skrev manus till Catherine Hardwickes skateboard­rulle med handlingen förlagd till 1970-talets Kalifornie­n. Peralta gestaltas av John Robinson, den unga förmågan som tillsamman­s med bluesbröde­rna Jay (Emile Hirsch) och Tony (Victor Rasuk) sätter agendan för den allt hetare skateboard­kulturen.

Inlednings­vis går våra hjältar på känsla, det vill säga tills de stora stålarna kommer in i bilden och gänget splittras. I termer av manus och intrig är Lords of Dogtown på inget sätt originell men det är inte att ta fel på den unga energin, fint fångad av Hardwicke. Hyvens är också skådespela­rna, bland dem Heath Ledger och Rebecka De Mornay. Suveränt soundtrack: Sabbath, Purple, Bowie, Neil Young, T. Rex ...

Yle TV2 torsdag 8.7 kl. 21.40-23.25.

Carrie

★★★★☆

(USA 1976) Det har skrivits en och annan avhandling om Brian De Palmas Stephen King-tolkning, en film där blodet rinner, menstruati­onen pockar på uppmärksam­het och den religiösa fanatismen sticker ut. Carrie, gestaltad av Sissy Spacek, är high school-tjejen som växer upp med en religiöst insnöad mor (Piper Laurie) och därför är lyckligt omedveten om vad som händer i hennes kropp. Detta går inte obemärkt förbi och speciellt taskiga är tjejerna på klassen. Poängen är att samtidigt utvecklar Carrie telekineti­ska krafter som bidrar till en helvetisk hämnd. Bättre då än nu men det oaktat fascineran­de cinematisk läsning.

Såväl Spacek som Laurie nominerade­s för en Oscar och i faggorna finns också John Travolta.

Yle Teema & Fem fredag 9.7 kl. 22.40-00.15

Blindspott­ing

★★★★☆

(USA 2018) Efter Trainspott­ing och Reindeersp­otting kommer Blindspott­ing, ett ”svartvitt” storstadsd­rama skrivet av Daveed Diggs och Rafael Casal som också dyker upp framför kameran. Diggs, eller Collin som han här heter, är den villkorlig­t frigivna jappen som gör sitt bästa för att undvika trubbel – inte det lättaste med en bästis som Miles (Rafael Casal). Till på köpet blir Collin vittne till en dödsskjutn­ing med Black lives matter-vibbar. Och faktiskt är det lite Spike Lee över slutresult­atet; en mix av dramatiskt, kaxigt och svärtat komiskt. Därtill vankas svidande kritik mot gentrifier­ingen av hemstaden Oakland, något som Collin och Miles i egenskap av flyttkarla­r betraktar på nära håll. Förvånansv­ärt vasst, en oslipad pärla. Yle Teema & Fem lördag 10.7 kl. 21-22.34.

Misery

HHHII

(USA 1990) Misery-kumpanerna Rob Reiner och Stephen King har haft ihop det förut, i Stand by me, en av de mera lyckade King-filmatiser­ingarna.

Till toppskikte­t hör också Misery med James Caan och Kathy Bates, den sistnämnda rättmätigt Oscarsbelö­nad. Caan är den framgångsr­ika författare­n som på Colorado-vischan råkar ut för en bilolycka. Vad bra då att Bates sjukskötar­e, en hängiven beundrare, finns på plats. Inte för att hon blir speciellt glad när det visar sig att författare­n i fråga gått och tagit livet av hennes favoritges­talt. Resultatet är en psykologis­kt mättad thrillerki­ller, iscensatt av en Reiner som låter bli att frossa i våldet. Gastkraman­de, visst, men den pervertera­de litteratur­kritiken i filmens centrum bjuder in också det svärtat humoristis­ka. Föredömlig­t vuxet. Fox söndag 11.7 kl. 21.00-23.05.

 ?? FOTO: JARMO KIURU/ KUOKKASEN KUVAAMO/YLE/PRESSBILD ?? ■ Olli Mäki (Jarkko Lahti) och promotorn Elis Ask (Eero Milonoff) i Juho Kuosmanens hyllade film.
FOTO: JARMO KIURU/ KUOKKASEN KUVAAMO/YLE/PRESSBILD ■ Olli Mäki (Jarkko Lahti) och promotorn Elis Ask (Eero Milonoff) i Juho Kuosmanens hyllade film.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland