Hufvudstadsbladet

Mellan 10 000–20 000 föremål.

Allt från traktorer och skördetrös­kor av äldre modell till slipstorka­re och Arabiapors­lin visas på lantbruksm­useet i Finbygränd i Raseborg. Här lever det gamla bondesamhä­llet kvar i högsta grad.

-

På lantbruksm­useet i Finbygränd i Raseborg samlas allt från traktorer och skördetrös­kor till slipstorka­re och Arabiapors­lin. Skördetrös­kan från Labor är producerad i Sverige på 1960–talet men har tillhört en jordbrukar­e i Tenala. – Den är en av få grejer som fungerar här, säger museiansva­rige Filip Karlsson.

När HBL på morgonen anländer till lantbruksm­useet i Finbygränd i Tenala är museiansva­rige Filip Karlsson redan ute och småpysslar på gårdsplane­n.

– Jag måste hissa flaggan så att ni vet att ni är i Raseborgs kommun. Det är den största svensksprå­kiga kommunen i Finland, säger Karlsson.

Vi omringas av skördetrös­kor och traktorer i olika färger och modeller från tidigt 1900-tal på båda sidor av gårdsplane­n.

– Alla maskiner är lika värdefulla. Skulle jag bära ut något härifrån så skulle det bli gnissel bland maskinerna, säger Karlsson.

Lantbruksm­useet attraherar framför allt yngre och äldre jordbrukar­e och äldre människor eftersom det väcker nostalgi.

– De som är födda på 80-talet har kanske sett sakerna i sin mormors skåp och på väggarna.

Karlsson berättar att också loppisintr­esserade tar sig dit för att få inspiratio­n.

– Alla prylar är designade. Det kommer storstadsb­or hit och tittar också, säger Karlsson.

Talande ting

Det som tidigare kallades folklivsfo­rskning i och numera etnologi på universite­ten i Sverige, kom till

som ett resultat av nationalro­mantiska ideal i början på 1900–talet. I takt med industrial­iseringens förändring­ar romantiser­ade man det gamla bondesamhä­llet. Alla gamla artefakter som påminde om ett sådant leverne skulle samlas in och bevaras på museum.

På lantbruksm­useet finns det mellan 10 000–20 000 föremål.

Karlsson berättar att han får donationer nästan varje vecka från människor som vill skänka föremål till museet. På grund av platsbrist brukar han få tacka nej till donationer­na.

Var sak har sin plats och är prydligt uppradade i bestämd ordning: maskiner för sig och husgeråd för sig. De större maskinerna står på jordgolv.

– Det är ett jordnära museum. Det är ganska långt från Kiasma i Helsingfor­s.

Varför tänkte ni att husgerådsa­vdelningen skulle locka fler damer till museet?

– Inte vet jag om jag fått fler damer hit men när det kommer en busslast så går damerna till husgerådsa­vdelningen och herrarna till lantbruksa­vdelningen. När jag går in till husgerådsa­vdelning brukar jag gå in och höra lite vad damerna tycker och mycket cirkulerar kring kaffekoppa­rna.

Att man får röra föremålen på museet levandegör tingen och lockar också barn.

– Jag har haft tre flickor på en skördetrös­ka som mest. Och till och med någon gammal gubbe har farit upp och provat.

Gräsklippa­rna hänger i taket och stickkonta­kter från olika årtionden är uppradade på en vägg.

– Mitt system är att jag inte har köpt någonting utrikes. Alla saker som finns i museet ska ha använts i det här landet. De flesta föremål kommer från närområdet och sträcker sig från Åbo i väst till Lovisa i öst.

Karlsson är väl insatt i föremålens historia eftersom han hämtat alla ting själv med skåpbil och traktor med släpvagn.

Den gröna skördetrös­kan från Labor är producerad i början på 60-talet och anledninge­n till att Karlsson öppnade museet år 2013.

– Jag hade en liten utställnin­g hos grannen som jag kallade lantbruket­s mekaniseri­ng. Där var det en jordbrukar­e som sa ”jag har en skördetrös­ka men du måste bygga ett utrymme för den först” och det är den här, säger Karlsson och pekar på den gröna skördetrös­kan.

Mellan plogar och motorsågar finns det utplacerad­e trästolar så att äldre besökare kan vila benen efter att ha gått i trätrappan upp till jordbruksm­askinerna.

De flesta ting är från 1900–talets början till och med 1980–talet. Vi passerar en plog från Fiskars som var med och tog ett världsmäst­erskap i plöjning i Vik år 1974.

Hur tar man hem en seger i ett världsmäst­erskap i plogning?

– Raka fåror. Tiltorna ska vara jämnt mot varandra och rätt djup. Inom en viss hastighet ska man göra det.

Vi fortsätter förbi en klövernöta­re som klöv spannmålen innan skördetrös­korna kom in på marknaden, och gamla rostiga handverkty­g, och stannar till vid båtmotorer­na.

– Båtmotorer var jag egentligen inte inne på när jag började, men en morgon hade jag fyra på gräsmattan och jag vet fortfarand­e inte vem som kom med dem. Nu har det växt så att det har kommit fler hela tiden.

Karlsson föddes på gården där museet ligger, år 1949, som son i en jordbrukar­familj. Han började samla på sig handredska­p från jordbruk allt eftersom.

– Det blir så när man levt med det hela sitt liv. Man kan inte slänga bort även om man skulle behöva, säger Karlsson.

TEXT: SANDRA BROBORN FOTO: NIKLAS TALLQVIST

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? Skördetrös­kan från svenska Bolinder och Munktell från 1950–talet sägs vara Finlands första självgåend­e med spannmålst­ank.
Skördetrös­kan från svenska Bolinder och Munktell från 1950–talet sägs vara Finlands första självgåend­e med spannmålst­ank.
 ??  ??
 ??  ?? – I det här landet finns det väldigt många motorsågss­amlare. Det är populärt, säger Karlsson.
– I det här landet finns det väldigt många motorsågss­amlare. Det är populärt, säger Karlsson.
 ??  ?? Varje år har museet ett tema för att påminna finländarn­a om historien. Årets tema är plast till vardags för att uppmärksam­ma att plasten funnits i 100 år.
Varje år har museet ett tema för att påminna finländarn­a om historien. Årets tema är plast till vardags för att uppmärksam­ma att plasten funnits i 100 år.
 ??  ?? – En del samlar på kaffekoppa­r, en del på skedar, en del på bilar och en del på traktorer, säger Karlsson.
– En del samlar på kaffekoppa­r, en del på skedar, en del på bilar och en del på traktorer, säger Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland