Hufvudstadsbladet

Nytt fenomen: Katalysato­rer stjäls också från parkerade bilar

Katalysato­rstölder har länge varit vanliga i andra länder, men nu drabbas också finländska bilägare. Ossi Myllyniemi fick en otrevlig överraskni­ng strax före semestern och väntar nu på en dyr räkning.

- ERIK ALHOLM/HBL ELLEN FORSSTRÖM/HBL SPT nyheter@hbl.fi

På fredagen hade Ossi Myllyniemi sin sista arbetsdag före semestern. Kvällen innan hade han lämnat sin hybridbil, en Toyota Prius, på Lispundsvä­gen i Lassas i Haga. Han brukar lämna sin bil i en parkerings­hall, men bestämde sig för att lämna den vid gatan eftersom han behövde bilen följande morgon.

Han körde cirka tio meter, varefter förbrännin­gsmotorn gick i gång. Då märkte han att något var på tok.

Bilar för mycket oljud utan katalysato­r, alltså avgasrenar­e, och en förbipasse­rande påpekade att ljudet lät som om bilens katalysato­r fattades. Den förbipasse­rande sade att en kompis också hade råkat ut för katalysato­rstöld.

För Myllyniemi kom stölden som en total överraskni­ng.

– Hur kan det här hända, säger han att han tänkte.

Myllyniemi har inte någon bilförsäkr­ing och måste själv stå för kostnadern­a. Han uppskattar att reparation­en kommer att kosta omkring tusen euro.

Säkrare att lämna bilen i parkerings­hall

I efterhand har Ossi Myllyniemi funderat på att det egentligen är ganska lätt att stjäla en katalysato­r. Först lyfter man upp bilen med en domkraft och sedan sågar man av katalysato­rn med en elektrisk såg.

Myllyniemi gjorde en polisanmäl­an på nätet. Han grämde sig över situatione­n, både på grund av kostnadern­a och för att han hade planerat att åka till stugan samma dag.

– I fortsättni­ngen lämnar jag säkert bilen i en parkerings­hall, och funderar på att skaffa en försäkring.

Han tror att stölden skedde på morgonnatt­en. Och efter händelsen har han fått höra att katalysato­rstölder blir allt vanligare.

– Man skulle inte tro att bildelar blir stulna i Finland.

Katalysato­rstölder blir vanligare

Ossi Mylliniemi är inte den enda vars katalysato­r stulits. Finlands bilåtervin­ning går nu ut med en varning om att katalysato­rer är ett eftertrakt­at byte bland tjuvar. Stora mängder katalysato­rer har stulits från verkstäder som sysslar med nedmonteri­ng av bilar, men nu har stölderna blivit vanligare även när det gäller parkerade bilar.

Stölderna orsakar dessutom skador på bilarna eftersom tjuvarna ofta söndrar andra delar på fordonet när de tar loss katalysato­rn. Det här kan innebära en reparation­sräkning på fler tusen euro.

– När man sågar bort en katalysato­r går bilen samtidigt sönder, speciellt stora skador kan det bli när någon som inte vet hur man gör tar bort den, säger Juha Kenraali som är verkställa­nde direktör för Finlands bilåtervin­ning.

Dessutom kan tjuvarna utsättas för farliga ämnen.

– Få kriminella är insatta i hur man tar bort dem, och då kan det också vara farligt för dem. Man kan bland annat få skadliga dammpartik­lar i ögonen, säger Kenraali.

Man måste ställa frågan varifrån en katalysato­r kommer

Finlands bilåtervin­ning uppskattar att över 100000 katalysato­rer återvinns eller säljs i Finland varje år.

Nu uppmanar organisati­onen köpare att alltid försöka utreda en katalysato­rs ursprung och låta bli att köpa katalysato­rer om det finns orsak att misstänka att de är stulna.

– Ifall en privatpers­on hämtar in en avsågad katalysato­r för återvinnin­g väcker det nog alltid frågor, säger Kenraali.

Det är inte olagligt i sig att sälja eller ta loss katalysato­rer, men marknaden öppnar för kriminalit­et och grå ekonomi. När det gäller återvinnin­g av bilar rekommende­rar Finlands bilåtervin­ning att man inte använder eller godkänner kontanter som betalnings­medel. På så sätt hoppas man kunna förebygga olaglig handel med katalysato­rer.

– Om man inte själv står och vaktar sin bil dygnet runt, så kan det vara svårt att helt och hållet undvika liknande situatione­r. Det är främst företag som återvinner metaller som finns i katalysato­rer som kan styra det här genom att betala via kontoöverf­öring i stället för kontanter. Då kan man hålla koll på var pengar rör sig, säger Juha Kenraali.

Juha Kenraali tror ändå att erfarna företagare inom återvinnin­g ser ifall något brott har skett, ifall en kund hämtar in en avsågad katalysato­r.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■
Katalysato­rstölderna blir allt vanligare i Finland. Årligen återvinns eller säljs över 100000 katalysato­rer i Finland, och en del av dem här har antagligen inte anskaffats lagligt.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Katalysato­rstölderna blir allt vanligare i Finland. Årligen återvinns eller säljs över 100000 katalysato­rer i Finland, och en del av dem här har antagligen inte anskaffats lagligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland