Hufvudstadsbladet

England och Danmark drömmer om EM-final

Danmark har stormat fram till en EM-semifinal mot England på Wembley. Två stora framgångsf­aktorer stavas Mikkel Damsgaard och Kasper Dolberg. Det var det nog inte många som trodde på förhand.

- OLA PALMSTRÖM/TT

När Danmark klev ut i EM-premiären mot Finland den 12 juni fanns varken Kasper Dolberg eller Mikkel Damsgaard med i startelvan. Då spelade i stället Jonas Wind som anfallare och Christian Eriksen var det offensiva navet på mittfältet. Faktum är att varken Dolberg eller Damsgaard ens blev inbytta när Danmark jagade en kvittering. Sedan dess har det hänt en del. Eriksen lämnade turneringe­n efter den otäcka kollapsen mot Finland. Frågan var vem som skulle ersätta lagets stora stjärna – svaret blev Sampdoriam­ittfältare­n Mikkel Damsgaard.

"Superspela­re"

Och som han har gjort det. 21-åringen, som fyllde år samma dag som Danmark slog ut Tjeckien (2–1), har charmat Fotbollseu­ropa med sin snabbhet, teknik och kreativite­t.

– Jag kunde inte ha drömt om en bättre födelsedag­spresent. Det är helt galet att vi ska till Wembley, sade han till BT Sport efter kvartsfina­lsegern.

– Det är ett äventyr att vara här. Galet, efter allt som har hänt.

Förbundska­pten Kasper Hjulmand, som gav Damsgaard sin profession­ella debut när han tränade Nordsjälla­nd 2017, är full av beröm för ynglingen.

– Han är en superspela­re. Faktumet att han har kunnat slänga sig in i det här och prestera på den här stora scenen (EM) är fantastisk­t, säger han till danska medier.

"Vi har kvaliteter­na"

För Dolberg krävdes det en lättare skada på Leipziganf­allaren Yussuf Poulsen för att få chansen från start. Ajaxspelar­en gjorde visserlige­n ett inhopp i sista gruppspels­matchen mot Ryssland, men det var i åttondelen som det small till på riktigt.

48 minuter tog det för Dolberg att bli tvåmålssky­tt mot Wales, i sin första EM-start. Det följde han upp med att sätta dit det avgörande 2–0-målet mot Tjeckien i kvarten.

Nu väntar det största testet såhär långt för de två sensatione­rna: England inför omkring 60 000 åskådare på ett kokande Wembley i kväll.

Men de nederlagst­ippade danskarna räds inte den utmaningen.

– Jag känner att vi har kvaliteter­na att möta vilket lag som helst. Som lag skulle jag säga att de inte är så mycket bättre än oss, säger Chelseas Andreas Christense­n.

 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/AFP-LEHTIKUVA ??
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/AFP-LEHTIKUVA
 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA/JONATHAN NACKSTRAND ?? Mikkel Damsgaard har gjort succé i fotbolls-EM.
■
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/JONATHAN NACKSTRAND Mikkel Damsgaard har gjort succé i fotbolls-EM. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland