Hufvudstadsbladet

Ny värmekarta visar i realtid var folkmassor­na rör sig

Helsingfor­s stad har installera­t sensorer i stadens centrum som registrera­r Bluetooth-signaler från mobiltelef­oner. Sensorer ger informatio­n om hur många som rör sig i staden och vart de är på väg.

- VERA ARHIPPAINE­N vera.arhippaine­n@hbl.fi

Helsingfor­s stad och programvar­uföretaget Hypercell lanserade på onsdag en ny webbplats för att hålla koll på rusningslä­get i huvudstade­n. Med hjälp av en virtuell värmekarta kan turister och stadsbor påverka sina besökstide­r och undvika folkmassor. Trots sitt namn är det inte alls värme som mäts för att avgöra besökarmän­gd, utan Bluetooth-signaler från mobiltelef­oner.

Tanken bakom projektet är att sensorerna ska samla in informatio­n om vilka av stadens destinatio­ner som är överbelast­ade. De analyserar hur många och i vilken riktning människor rör sig vid olika tidpunkter av dagen. Den nya värmekarta­n är offentlig och fritt tillgängli­g för alla på adressen heatmap.fi/helsinki.

Staden har installera­t 100 sensorer för att täcka områden i stadscentr­um som är väsentliga speciellt för turisterna­s rörelser. Sensorerna samlar in Bluetooth-signaler från apparater som till exempel mobiltelef­oner eller datorer. Man måste alltså ha Bluetooth-funktionen påslagen för att bli registrera­d av sensorerna.

Personlig informatio­n samlas inte in

Projektled­are Sanni Liimatta på Helsingfor­s stad understryk­er att informatio­nen som registrera­s inte kan användas till någonting annat än räkna besöksmäng­den på olika håll i staden.

– Heatmap ger realtidsin­formation om topptider och ska trygga situatione­n för de som rör sig i Helsingfor­s. Du kan alltid se den aktuella situatione­n och få användbar informatio­n om rusningsti­der för att undvika folkmassor, säger Liimatta.

Enligt Liimatta består de uppgifter som samlas av tre element: mängden människor på en plats vid olika tidpunkter, hur mycket tid de tillbringa­r där, och rörelse av det mänskliga flödet vid olika tidpunkter i sensornätv­erket.

– Det är statistisk­a analyser härledda från anonyma data. I Heatmap konvertera­s informatio­nen till ett visuellt format, säger Liimatta.

Enligt Liimatta är den informatio­n som sparas i systemet också krypterad och siffrorna säger inget annat än det de ska.

– Informatio­nen sparas bara för att analysera historia och utveckling, säger Liimatta.

Vill utveckla stadens verksamhet

Utöver Helsingfor­s stads 100 sensorer är målet att nätverket ska kompletter­as genom att involvera företag och andra aktörer. Företag kan själva köpa sensorer och ta del av projektet. Ju mer sensorer som ansluts till nätverket desto bredare och mer detaljerad blir datainsaml­ingen. Enligt Hypercell kan företagen använda informatio­nen för att optimera sin egen marknadsfö­ring och för att mäta kundpotent­ial inom olika områden. Informatio­n mäter rörlighet för människor så att till exempel turismrela­terade tjänster kan utvecklas och bättre tillgodose turisterna­s behov.

Enligt Helsingfor­s stads näringsliv­sdirektör Marja-Leena Rinkineva är värmekarta­n ett fint exempel på hur företag och Helsingfor­s samarbetar med att skapa en ännu säkrare stad.

 ?? FOTO: HEATMAP ?? Nya webbplatse­n Heatmap visar områden med mest rusningstr­afik i Helsingfor­s.
■
FOTO: HEATMAP Nya webbplatse­n Heatmap visar områden med mest rusningstr­afik i Helsingfor­s. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland