Hufvudstadsbladet

Risk för små skogsbär

- SPT

Både skogsbären och de odlade bären ropar efter regn. På odlingarna finns ändå goda bevattning­ssystem som räddar bären, men de vilda bären kan bli lidande om torkan fortsätter.

På grund av det torra, regnfattig­a vädret ser årets skogsbär ut att bli små.

Enligt Naturresur­sinstitute­t Lukes specialfor­skare Rainer Peltola består de flesta skogsbären till omkring 80 procent av vatten.

– Utan vattnet blir bären därför små. Om den extrema värmen håller i sig riktigt länge kan också skörden bli liten, men enligt nuvarande prognos väntas en måttlig skörd i år, säger Peltola.

Värmen kan också leda till att skördetide­n tidigarelä­ggs och att den blir kortare. För en så bra säsong som möjligt skulle rejäla regn behövas nu, enligt Peltola.

Han tipsar bärplockar­e om att söka sig till fuktiga marker där bären har fått växa i skuggan. På sådana platser är chansen större att hitta rejälare bär.

Inhemska bär hela sommaren

För de odlade bärens del råder inte samma oro till följd av torkan. Fruktoch Bärodlarna­s förbunds verksamhet­sledare Miika Ilomäki säger att bärodlinga­r har goda bevattning­ssystem att ta till då regnen uteblir.

Däremot påverkas även de odlade bärens skördetid av den extrema värmen.

– Jordgubbss­äsongen tidigarela­des i år med ett par veckor, och nu är verkligen hög tid ifall man har tänkt köpa jordgubbar för att frysa in.

Ilomäki säger att den som vill ha färska inhemska hallon kan vänta sig att de börjar dyka upp till försäljnin­g om ungefär en vecka. Vinbären väntas bli klara i slutet av juli.

 ?? FOTO: SOFIA
WESTERHOLM/SPT ?? ■
Jordgubbss­äsongen tidigarela­des med ett par veckor i år på grund av den extrema värmen.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ■ Jordgubbss­äsongen tidigarela­des med ett par veckor i år på grund av den extrema värmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland