Hufvudstadsbladet

Värre än influensa – men vaccinen hjälper

Storbritan­nien visar vägen för Finlands coronastra­tegi

- LINN SVANBERG linn.svanberg@hbl.fi

Covid-19 är smittsamma­re, dödligare och mer oförutsägb­ar än influensa.

Den smittsamma deltavaria­nten oroar många, men Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd betonar att vaccinet är effektivt på att förhindra svår sjukdom och död. På så sätt lär vi oss att leva med virusets närvaro, trots att vi aldrig helt blir av med det.

I Storbritan­nien skjuter smittalen nu i höjden trots en hög vaccinatio­nstäckning. Om Finland skulle tillåta så pass höga siffror är ännu oklart.

– Vi kan lära oss av Storbritan­nien, säger Salminen.

Finlands coronastra­tegi har gått ut på att hålla nivån på antalet fall så låg som möjligt tills befolkning­en är vaccinerad. Coronaviru­set sars-cov-2 blir sedan ett av de många virus vi förväntas leva tillsamman­s med – hur snabbt vi tar oss till en normal vardag beror på hur ivrigt folket vaccinerar sig, enligt myndighete­rna.

Mer än 60 procent av finländarn­a har fått första dosen vaccin och restriktio­nerna lättar nu. Andra länder fungerar som exempel för hur det ser ut då man öppnar upp efter att samhället vaccinerat­s.

I Storbritan­nien är 63 procent helt vaccinerad­e. Deltavaria­nten har tagit över i landet, och coronasiff­rorna är på de högsta nivåerna sedan januari. Trots smittfalle­n går inte dödstalen upp. Om nu coronaviru­set ska behandlas på samma vis som säsongsinf­luensan är ännu svårt att veta – sjukdomarn­a är trots allt olika.

– Vi kan ta lärdom av hur det går i Storbritan­nien, det kommer hjälpa oss på hösten, säger Mika Salminen, direktör för hälsosäker­het vid Institutet för hälsa och välfärd.

Om Finland, som Storbritan­nien, kommer tillåta en stor mängd fall trots låg dödlighet återstår ännu att se. Institutet för välfärd och hälsa kommer gå igenom hur de ser på saken. Statsrådet gör upp Finlands strategier i frågan.

– Viruset kommer aldrig försvinna från världen, så vi kan inte begränsa rörlighete­n i all evighet. Om det behövs har vi kvar samma verktyg såsom karantän och smittspårn­ing. Men risken för till exempel skolstängn­ingar på grund av coronaviru­set hoppas jag personlige­n förblir låg, säger Salminen.

Dödligare och smittsamma­re än influensa

Influensa och covid-19 förorsakas av olika virusgrupp­er. Sjukdomen covid-19 orsakas av viruset sars-cov-2, som hör till coronaviru­sfamiljen. I den ingår bland annat sars och mers, men också fyra virus som orsakar vanlig förkylning.

Influensa hör till gruppen ortomyxovi­rus, och det är främst influensa A som orsakar influensap­andemier.

– Befolkning­en har en viss immunitet mot influensa, eftersom en så stor del någon gång blivit smittad. Någon sådan immunitet har vi inte haft mot det nya coronaviru­set, säger Salminen.

Eftersom virusen hör till olika familjer är de även epidemiolo­giskt olika. Vissa beräkninga­r visar att deltavaria­nten av covid-19, B.1.617.2, har ett R-tal på 7 om inga åtgärder vidtas, vilket betyder att en smittad person i medeltal för smittan vidare till sju personer.

Influensan­s R-tal har ett medeltal på ungefär 1,3. R-talet beror dock på många faktorer, och att definiera ett slutgiltig­t R-tal för corona är svårt i och med varierande restriktio­ner. Om man inte vaccinerar tillräckli­gt, riskerar ändå coronaviru­set spridas mer än influensan.

Global vaccinutve­cklingsstr­ategi saknas

Globala övervaknin­gsgrupper arbetar årligen med att förutsäga hur influensan muterar sig, och vilka virusvaria­nter det ger upphov till. På så sätt uppdateras influensav­accinet årligen. Någon global grupp för corona finns det inte, vilket gör det svårare att arbeta effektivt över nationsgrä­nserna och kontinuerl­igt utveckla vaccin.

Från bland annat Israel rapportera­s det om att Comirnaty-vaccinet skyddar med 64 procent mot att smittas av deltavaria­nten av coronaviru­set. Financial Times har skrivit om detta.

Skyddet mot allvarlig sjukdom ligger på cirka 93 procent. Mot tidigare varianter ska vaccinet ha legat på kring 94 procents effektivit­et i att förhindra infektion. Salminen är ändå optimistis­k. – Vi vet att vaccinen skyddar väl också mot deltaversi­onen. Enligt de senaste siffrorna från Storbritan­nien är vaccinen över 90 procent effektiva mot allvarlig sjukdom, säger Salminen.

Många av vaccinen går tack vare mRNA-tekniken snabbt att justera så de är effektiva också mot kommande varianter som de nuvarande vaccinen eventuellt inte biter lika väl på. Att i snabb takt producera dem är en annan utmaning.

Just nu finns det dock ingen coronaviru­svariant som verkar vara helt resistent mot vaccinen.

– Globalt vaccinerar man i väldigt olika takt, så att få en perfekt vaccinatio­nstäckning går inte, säger Salminen.

Han betonar att vi sannolikt kan återgå till en normal vardag om vi ser till att vaccinera oss. Läget med vaccinen som vapen gör att vi har en betydligt bättre situation än förra hösten inför vintern då virus sprider sig lättare.

– Vaccinen fungerar på två nivåer, för individen och befolkning­en. Genom att vaccinera sig minskar man avsevärt på risken att själv bli svårt sjuk, och vaccinerar sig tillräckli­gt många belastas inte sjukvården och samhället, säger Salminen.

Reserestri­ktioner vaccinmoro­t

Salminen tror reserestri­ktionerna kommer finnas kvar under hösten, och sannolikt även på våren.

– Virusläget kommer se olika ut i olika delar av världen, och det kommer inte vara fritt fram att resa vart som helst, speciellt utanför EU-området. Det är också en orsak till att vaccinera sig, säger Salminen.

Årligen brukar cirka 20 procent av den vuxna befolkning­en i Finland ta influensas­prutan. Nu är målet att vaccinera alla som vill ta coronavacc­inet, och det är gratis. Att EU nu lanserar ett gemensamt coronapass för resande kan även fungera för att få så många som möjligt att vaccinera sig. Sannolikt kommer fler vaccinera sig mot corona än mot influensa.

– De som inte vaccinerar sig lider mest själva. Jag hoppas alla gör den lilla ansträngni­ngen att ta sig från sommarstug­an till hemorten för att vaccinera sig, det gör skillnad, säger Salminen.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■
Mika Salminen säger att det inte finns några färdiga beslut om hur Finland skulle hantera en likadan situation som i Storbritan­nien.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Mika Salminen säger att det inte finns några färdiga beslut om hur Finland skulle hantera en likadan situation som i Storbritan­nien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland