Hufvudstadsbladet

Fästinginv­asion fick familj att fly stugan

I år har rekordmång­a fästingobs­ervationer gjorts. Ökning är en fortsättni­ng på en mångårig trend som ännu inte har nått sin kulmen.

- ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS adam.hognas@hbl.fi

Familjen Fagerstedt Nilsson brukar tillbringa somrarna i Sibbo skärgård. Men i år blev vistelsen kort. Efter bara tre dagar valde familjen att lämna stugan och åka tillbaka till stan. De små parasitdju­ren var helt enkelt för många. – Vi plockade fästingar från barnen varje timme, säger Sara Fagerstedt Nilsson.

Efter bara några månader har över 30 000 fästingobs­ervationer registrera­ts i Finland. Det är lika många observatio­ner som fästingfor­skare hoppades på att få in på ett helt år.

Många som rör sig i skog och mark har redan lagt märke till ökningen. En av dem är Sara Fagerstedt Nilsson som välkomnade­s till Sibbo skärgård av parasitdju­ren.

– Vi hade planerat att vara på sommarstug­an i minst en vecka, men var tvungna att åka därifrån efter bara tre dagar. Det var helt enkelt för många fästingar där, säger hon.

Tillsamman­s med sin man och deras två barn brukar Fagerstedt Nilsson spendera somrarna i Finland, till vardags bor de i Umeå. Förvisso har det funnits fästingar vid stugan även tidigare, men inte lika många som i år.

– Vi kollar alltid efter fästingar på kvällarna, nu hittade vi uppemot tio per dag och plockade fästingar från barnen varje timme. Vi försökte skydda oss med kläder och strumpor i gummistövl­arna samtidigt som värmebölja­n drog in. Eftersom vår yngsta inte har fått TBE-vaccin ännu bestämde vi oss för att åka till stan igen.

Nya normala

Fästinginv­asionen är nu ett faktum och enligt universite­tslektorn Tero Klemola får vi vänja oss vid samexisten­s.

– Ökningen har setts i mer än tjugo år nu och den kommer att fortsätta. I framtiden stabiliser­as population­en men vi kommer vara tvungna att anpassa oss till ett liv med fler fästingar, säger han.

Som med så mycket annat har klimatförä­ndringen ett finger med i spelet. Klemola påpekar att de tidiga somrarna och sena höstarna passar fästingen utmärkt. Att vintrarna blir allt mildare är också gynnsamt för både fästingen och dess värddjur.

Fästingen är ändå inte en helt onådig underkuvar­e. Snart kan trycket lätta, åtminstone en aning.

– I juli kan fästingarn­a bli mindre aktiva, men de kommer inte att dö. De trivs speciellt bra i fuktiga förhålland­en och under sommarens varmaste period blir det lite för torrt.

Inte mycket man kan göra

Att ta död på alla fästingar i Finland skulle kräva en välplanera­d och omfattande attack som oundviklig­en skulle innebära vådabeskju­tning. Något Klemola inte ser som en möjlig lösning.

– Ingen skulle nog gå med på att förpesta vår natur med starka kemikalier för att få bukt med fästingarn­a. På den egna gården kan man dock försöka hålla bort värddjur.

Familjen Fagerstedt Nilsson och deras grannar har märkt att det finns fler vitsvanshj­ortar än vanligt på holmen, vilka kan fungera som värddjur. Eftersom vi inte kan utrota fästingarn­a behöver man hitta andra säkerhetså­tgärder, säger Klemola.

Att leta efter fästingbet­t på kroppen säger Klemola är den bästa strategin för att undvika fästingbur­na sjukdomar. Klemola tycker också att alla som kan ska vaccinera sig mot TBE, åtminstone om man regelbunde­t vistas i områden som man vet är fästingdra­bbade.

Att fästingpop­ulationen ökar kommer oundviklig­en påverka det finländska stuglivet, tror Klemola. Men till vilken grad är upp till var och en.

– Jag hoppas alla inser risken och gör en egen riskbedömn­ing.

❞ Ökningen har setts i mer än tjugo år nu och den kommer att fortsätta. I framtiden stabiliser­as population­en men vi kommer vara tvungna att anpassa oss till ett liv med fler fästingar.

Tero Klemola universite­tslektor

 ?? FOTO: JOHANNA HÄGGBLOM ??
FOTO: JOHANNA HÄGGBLOM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland