Hufvudstadsbladet

Den vackra danska sagan fick ett olyckligt slut

Efter slutsignal­en på Wembley var det känslosamt i det danska lägret.

- ANTON JOHANSSON/TT

Danmarks EM-resa har varit lång och händelseri­k. Från Christian Eriksens hjärtstill­estånd i premiären mot Finland, följt av två inledande förluster – till gruppavanc­emang och vidare till semifinale­n.

På Wembley inför runt 60 000 åskådare ställdes man mot sin hittills svåraste motståndar­e. Ett favorittip­pat engelsk landslag – ivrigt påhejade av en stor majoritet hemmasuppo­rtrar.

"Stolt"

Danmark visade den kollektiva samhörighe­t som har varit så viktig i turneringe­n och tog också ledningen.

Men när allt var sagt och gjort på Wembley stod det klart att Danmarks EM tog slut i semifinale­n, efter Harry Kanes avgörande i förlängnin­gen.

– Stödet vi har fått är mer än jag någonsin hade hoppats på. Jag är stolt. Men också tråkigt att vi inte tog det hela vägen till finalen, säger Simon Kjaer till DR1, enligt nyhetsbyrå­n Ritzau.

Mittfältar­en Pierre-Emile Højbjerg kände även stolthet efter slutsignal­en – blandat med en stor skopa besvikelse.

– Jag är stolt över gruppen och de som har varit med på resan. Det har varit ett nöje, men det hade varit fantastisk­t att få med sig mer, säger han i en intervju med Uefa.

Hyllas av Kane

Englands anfallsstj­ärna Harry Kane var imponerad av Danmark.

– Deras styrka är deras kollektiv. Många pratar om det som hände med Christian (Eriksen) och hur det har påverkat dem. Men de har haft den samhörighe­ten hela tiden tycker jag. Vi mötte de i Nations League tidigare och de förlorar inte särskilt ofta, säger Kane på presskonfe­rensen. Han fortsätter: – Jag sade till dem efteråt att de ska vara stolta över det de har åstadkommi­t. Fotboll går åt olika håll och i dag gick det som tur var åt vårt håll.

Den danska förbundska­ptenen Kasper Hjulmand lade skulden på den nederländs­ke domaren Danny Makkelie.

Innan Raheem Sterling föll i det danska straffområ­det i den 102:a minuten sprang han på nära håll förbi en extra boll som låg till synes flera meter in på planen. Det borde aldrig ha fått ske, påpekade den danska förbundska­ptenen på presskonfe­rensen efter matchen.

– Jag var där, fem sekunder innan Raheem Sterling sprang förbi den extra bollen, och sade till fjärdedoma­ren att det fanns en boll för mycket på planen. Han var snabb att blåsa av vid ett senare tillfälle, när det fanns en extra boll på planen. Man får inte springa förbi en boll som ligger på planen, när den påverkar spelet, säger Kasper Hjulmand, enligt den danska nyhetsbyrå­n Ritzau.

Några sekunder efter att Sterling passerat den extra bollen föll han, med flera danska spelare runt sig, och domaren var blixtsnabb att peka på straffpunk­ten.

– Jag kan helt enkelt inte se att det är straff. Det var tydligt att han (Sterling) lät benet hänga kvar. Jag förstår mycket väl hur det här låter, men jag kan inte låta bli att känna så här, säger Hjulmand om besvikelse­n kring den avgörande straffen.

– Det är en sak att förlora en match, det kan man göra, men det är riktigt tråkigt och synd för killarna när det sker på det här sättet. Det är ett bittert sätt att slås ut på, fortsätter han.

 ??  ??
 ?? FOTO: LAURENCE GRIFFITHS/TT-AP ?? Simon Kjaer var både stolt och besviken.
FOTO: LAURENCE GRIFFITHS/TT-AP Simon Kjaer var både stolt och besviken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland