Hufvudstadsbladet

Just som vi informerat­s om att det ska bli lättare att resa (välsignat av riksdagens social- och hälsovårds­utskott) kommer regeringen med kontrabesk­ed: Glöm det!

Finland har slagit in på en obegriplig väg genom att försvåra resandet med order och kontraorde­r. Och det verkar dessvärre ha väldigt lite med smittskydd att göra.

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@hbl.fi

”Om medborgarn­a inte längre förstår meningen med begränsnin­garna tror jag inte man kan förvänta sig att de följer lagen”, säger Ålands lantråd Veronica Thörnroos (Åländsk Center) i en intervju på hbl.fi.

Den åländska självstyre­lseledaren kommentera­r de ytterligar­e skärpta gränskontr­oller som kom som en blixt från klar himmel i början av veckan. Just som vi informerat­s om att det ska bli lättare att resa (välsignat av riksdagens social- och hälsovårds­utskott) kommer regeringen med kontrabesk­ed: Glöm det! Kriteriern­a ska skärpas för så kallade gröna länder, trots att det per definition borde vara fritt att resa till Finland från dem.

Men nix box. Enligt regeringen­s nya förordning ska man ha särskilda skäl och dessutom får incidensen vara högst 10 de senaste 14 dygnen också för gröna länder, i stället för 25 som riksdagen välsignat – vilket också det är betydligt striktare än det EU föreslår i sin harmoniser­ing, en incidens på 50.

Enligt uppgift bröt regeringen arm under många timmar inför beslutet och det är ingen hemlighet att varken SFP eller Centern tror på den här linjen.

På torsdagen följde en ny session av interna regeringsö­verläggnin­gar som resulterad­e i ytterligar­e ett besked och ett halvt steg tillbaka från den striktaste linjen: från och med 26 juli ska inresandet bli lättare igen.

”Vi kan konstatera att vi i regeringen ser olika på situatione­n”, säger SFP-ledaren Anna-Maja Henriksson.

Det tröstar föga dem som drabbas. På Åland, som månar om turismen och rederinäri­ngen, är beslutsfat­tarna så uppbragta att de kontaktat Justitieka­nslern och därtill kräver de ansvariga ministern Krista Kiurus avgång (SDP). Den åländska ledaren Thörnroos varnar även för civil olydnad.

”Vi vill alla att coronaviru­set ska hållas under kontroll, men det måste finnas sans och balans i besluten, och det finns det inte i dagsläget”, säger hon.

Det är lätt att hålla med. Det är en obegriplig väg Finland slagit in på och har av allt att döma lite eller ingenting med smittskydd att göra.

Institutet för hälsa och välfärd, med lagstadgad skyldighet som expertinst­itution när det gäller smittskydd­et, har inte konsultera­ts i förväg när Social- och hälsovårds­ministerie­t landat i incidensgr­änsen på 10. I sina utlåtanden till riksdagen konstatera­de institutet att en incidensgr­äns på 25 är tillräckli­g och redan i sig väldigt försiktig.

Världshäls­oorganisat­ionen WHO gick visserlige­n ut med en varning häromdagen om att inte lätta på restriktio­ner för lättvindig­t i tron att pandemin är över. Det man då ska komma ihåg är att WHO talar om läget globalt. I Finland har över 60 procent av befolkning­en vaccinerat­s och vi uppnår snart flockimmun­itet.

Låt vara att det också kommer rapporter om att vaccinet inte biter lika bra på deltavaria­nten, eller att EU:s smittskydd­smyndighet ECDC gett ut en varnande rapport om en ny våg i höst: Grejen är inte att sticka huvudet i sanden och låtsas att coronaviru­set inte existerar.

vi måste lära oss leva med viruset, för det försvinner inte i första taget. Läget nu är inte detsamma som i fjol när det slog till. Vi har så oerhört mycket mer kunskap och vi har vaccinerna. Vi ska fortsätta vara försiktiga men vi kan inte sluta leva eller stänga in oss i en orealistis­k förhoppnin­g om noll risk.

Hellre borde Finland jobba för att göra det lättare för oss allesamman­s att hålla styr på viruset genom exempelvis lättillgän­gliga test i ett gemensamt system för hela landet. Nu varierar tillgången på test regionalt, och det som på kort sikt kan te sig ekonomiskt förnuftigt kan i slutändan resultera i en saftig räkning för ett nedstängt och avhängt samhälle.

Coronaviru­set kan angripa samhällskr­oppen på fler än ett sätt, och det bär regeringen ett politiskt ansvar för.

 ??  ?? Nej, snarare tvärtom:
Nej, snarare tvärtom:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland