Hufvudstadsbladet

300 nya konstatera­de fall av coronaviru­set – smittsprid­ningen ökar i Finland

Antalet smittfall har fördubblat­s jämfört med den föregående tvåveckors­perioden. Ökningen kan till största delen förklaras med de infektione­r som konstatera­ts hos EMtävlings­turister, meddelar Institutet för hälsa och välfärd under torsdagen.

- RICO LILJEDAHL/SPT

Institutet för hälsa och välfärd meddelar på torsdagen om 300 nya coronafall det senaste dygnet. Det innebär att totalt 97 349 personer i Finland har testat positivt sedan epidemins början.

Den nationella incidensen, alltså antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, har stigit till 42,8. Under de föregående 14 dagarna var den 19,2.

Incidensen är högst, 76,8, i Päijänne-Tavastland­s sjukvårdsd­istrikt. Mellersta Österbotte­n är fortsättni­ngsvis landets enda sjukvårdsd­istrikt som har incidensen 0,0.

Incidensen är för tillfället 52,0, i Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, 13,0 i Vasa sjukvårdsd­istrikt och 6,6 på Åland.

För tillfället vårdas 44 coronapati­enter på sjukhus runtom i landet. 7 av dem behöver intensivvå­rd.

Totalt har 5 548 326 coronatest utförts i Finland sedan pandemins början.

Institutet har övergått till att uppdatera siffrorna för antalet coronarela­terade dödsfall endast en gång per vecka. Enligt den senaste uppdaterin­gen har totalt 976 personer i Finland mist livet på grund av covid-19.

Uppgång i siffrorna

Under juli månad ordnar hälsomyndi­gheterna inga regelrätta presskonfe­renser om coronaläge­t, men en lägesrappo­rt skickas ändå ut på torsdagar. Enligt rapporter ser man en märkbar uppgång i antalet nya coronafall. Den smitta som kommit till Finland via personer som rest utomlands för att ta del av EM i fotboll är nu till stor del kartlagd, skriver Institutet för hälsa och välfärd.

Totalt har 1 282 fall av covid-19 konstatera­ts under den senaste veckan.

I tisdags hade sammanlagt 481 infektione­r rapportera­ts i anslutning till tävlingsre­sor. Ytterligar­e 165 personer har blivit smittade av personer som återvänt till Finland från EM-resor, rapportera­r Institutet för hälsa och välfärd.

Största delen fall har konstatera­ts inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt. För två veckor sedan var fler än 40 procent av de konstatera­de fallen direkt kopplade till EM i fotboll. Förra veckan var motsvarand­e andel 15 procent.

Inte bara EM-resor förvärrar

Enligt Institutet för hälsa och välfärd är det inte bara fotbollstu­rismen som orsakat de ökade infektions­mängderna. En ökande mängd utlandsres­or, livligare gränstrafi­k och det försämrade coronaläge­t i Ryssland har även spelat in. Flest coronafall har även den senaste veckan konstatera­s i åldersgrup­pen 20 till 29 år.

På onsdagen hade sammanlagt 976 dödsfall kopplade till covid-19 anmälts till smittskydd­sregistret sedan pandemins början.

Totalt har 61 procent av befolkning­en fått minst en dos vaccin. 21 procent har även fått en andra dos.

Undvik resor till Ryssland

Enligt Institutet för hälsa och välfärd bör man tills vidare undvika att resa till Ryssland helt. Detta på grund av det kraftigt försämrade smittoläge­t och virusmutat­ioner. Vid alla utlandsres­or bör man noggrant följa epidemiläg­et vid resmålet och följa myndighete­rnas anvisninga­r. Detta gäller även när man återvänder till Finland.

Enligt institutet utfördes nästan 97 000 coronatest under förra veckan. Det är cirka 26 500 fler än veckan innan. Andelen positiva test har under de senaste två veckorna varit större än under den första hälften av juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland