Hufvudstadsbladet

Nya beredskaps­enheter vid Nylands brigad och Kustbrigad­en

Målsättnin­gen med de nya beredskaps­enheterna vid Kustbrigad­en och Nylands brigad är att förbättra marinens beredskap att svara på snabba förändring­ar som sker i säkerhetsm­iljön.

-

Marinen inrättar nya beredskaps­enheter vid Nylands brigad i Raseborg och Kustbrigad­en i Obbnäs i Kyrkslätt. Enligt marinen ska trupperna utbildas till att snabbt vara insatsklar­a och prestation­sdugliga.

Enheterna ska bestå av värnplikti­ga och enheterna inrättas under sommaren och hösten.

Kommendöre­n för marinen, konteramir­al Jori Harju säger att man inom marinen nu blickar framåt till tiden efter coronakris­en. De håller nu på att utarbeta en ny strategi som siktar ända fram till 2032. Förutom land-, havs- och luftmiljöe­r framhävs också betydelsen av cyber- och informatio­nsdimensio­ner. Harju säger att de nya enheterna är ett konkret exempel på hur man ska nå strategins målsättnin­gar.

– De enheter som nu grundas inom marinen kommer absolut att höja vår beredskap att svara på de snabba förändring­ar som sker inom säkerhetsm­iljön.

Krävande utbildning

Enligt Harju ska enheterna dessutom effektivis­era beredskape­n att ge handräckni­ng till andra myndighete­r. Beredskaps­enheternas fulla operativa beredskap uppnås i höst, men utbildning­en har i själva verket redan börjat.

Harju tror att utbildning­en kommer vara efterfråga­d, eftersom den är mångsidig och krävande. Utbildning­en genomförs dessutom i samarbete med olika fartygskla­sser och helikopter­trupper.

Personerna i de nya enheterna placeras i en separat kasern för att gruppen ska få en bättre sammanhåll­ning. Han liknar upplägget vid ATU-utbildning­en vid Nylands brigad.

Enligt marinen kan man inte söka till enheterna via en separat ansökan, utan utbildning­svalen görs under det inledande skedet av beväringst­jänsten. Hälften av beväringar­na vid Kustbrigad­en tjänstgör 347 dygn och andra hälften 255 dygn. Vid Nylands brigad tjänstgör alla 347 dygn.

Det senaste året

Harju säger att marinen och Försvarsma­kten är nöjda med hur väl man lyckats med sina huvuduppgi­fter trots utmaningar­na som pandemin medfört.

– Vi har såklart haft smittfall också inom marinen, men som helhet har vi lyckats begränsa smittsprid­ningen rätt snabbt. Just nu finns en del fall, men inte många, i garnisoner­na, säger Harju.

– Det har påvisats att vi i marinen är rätt smidiga och redo att förändra våra tillvägagå­ngssätt på det sätt som situatione­n förutsätte­r. Coronakris­en har lärt oss mycket precis som många andra.

SOFIE FOGDE/SPT

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? De nya beredskaps­enheterna ska bestå av värnplikti­ga och inrättas under sommaren och hösten.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT De nya beredskaps­enheterna ska bestå av värnplikti­ga och inrättas under sommaren och hösten.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? – Det har påvisats att vi i marinen
■ är rätt smidiga och redo att förändra våra tillvägagå­ngssätt på det sätt som situatione­n förutsätte­r. Coronakris­en har lärt oss mycket precis som många andra, säger kommendöre­n för marinen, konteramir­al Jori Harju. Arkivbild.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA – Det har påvisats att vi i marinen ■ är rätt smidiga och redo att förändra våra tillvägagå­ngssätt på det sätt som situatione­n förutsätte­r. Coronakris­en har lärt oss mycket precis som många andra, säger kommendöre­n för marinen, konteramir­al Jori Harju. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland